(Ne)Fericire

happy n sad1Articolul pe care l-am scris ieri, m-a făcut să trec în revistă câteva dintre cărțile pe care le-am citit și care m-au impresionat. Aveam să constat că lecturile pe care eu le consider de excepție sunt cele care aduc în prim-plan drame și suferințe de neimaginat. Și m-am întrebat de ce, eu care mă declar și sunt o optimistă, mă simt mai degrabă atrasă de poveștile acestea triste decât de cele din care debordează fericirea și în care lucrurile care se întâmplă conduc întotdeauna la un final fericit. Și de ce, pe acestea din urmă, le consider, de cele mai multe ori, istorii ușurele și lipsite de miez.

Mi se pare paradoxal că în timp ce fiecare dintre noi își dorește o viață tihnită și fericită, când întâlnim o astfel de stare, într-un film sau într-o carte, o privim ca pe ceva superficial, ușor deranjant și foarte puțin interesant. Ce-ar fi fost Love story dacă  Jane și Oliver ar fi trăit fericiți până la adânci bătrâneți? Cine ar mai fi ținut minte povestea lor? Dar Romeo și Julieta ar mai fi supraviețuit în mințile noastre dacă nu ar fi murit într-o împrejurare atât de tristă? Asta ca să dau doar primele două exemple care îmi vin în minte.

Îmi veți spune că suferința ne face mai profunzi, mai curajoși și mai înțelepți. Adevărat într-o oarecare măsură. Aș putea găsi multe exemple care să susțină acest lucru. Dar la fel de multe sunt și cazurile în care suferința scoate la iveală cele mai ascunse și negre fațete ale caracterului cuiva. Mizerie umană, invidie, reacții ciudate sau necugetate, răutate și dorință de răzbunare. Poate normale când instinctul de supraviețuire este cel care preia controlul. Citeam undeva, acum ceva vreme, că un lucru se transformă în suferință atunci când noi interpretăm greșit mesajul și că totul ar avea legătură cu faptul că orice întâmplare din viață se întâmplă cu un scop. Nu împărtășesc această idee și nu cred chiar deloc în ea. Mi se pare doar o încercare de a-i consola pe cei care suferă și a le oferi un răspuns, chiar dacă nu logic, la întrebarea “de ce eu?”. Dar dacă, totuși, este adevărat?

Dacă stau să mă gândesc bine, la tot ce mi-a scos viața în cale, realizez că pot descrie cu lux de amănunte momentele în care am fost nefericită. Și că aproape pot simți dureri mai noi sau mai vechi. Clipele de mulțumire și bucurie, deși nu puține, îmi apar însă diluate și au un ecou slab în simțirile mele de acum.

Doar mie mi se pare că suntem construiți ciudat când vine vorba de fericire și nefericire? Și că deși ne-o dorim pe prima, mult mai interesantă ni se pare descrierea ultimei?

Acesta este Gândul (meu) din cuvât, dintr-o sâmbătă seara.

18 thoughts on “(Ne)Fericire

  1. Faptul că apreciem dramele, să fie cumva o manifestare de… bucurie/mulţumire, că a păţit-o şi capra vecinului? La nivel instinctiv cumva, altfel e clar că nu ne pot bucura astfel de istorii.
    Iar dintre propriile amintiri, emoţiile negative afectează de multe ori percepţia timpului… probabil de aceea detaliile rămân în memorie.

    • Sonia

      Poate nu chiar povestea cu “capra vecinului”, poate doar realizăm că situa’ia în care suntem noi este mult mai bună și că se poate și mult mai rău.

  2. Eu refuz sa mai citesc povesti nefericite, e destula tristete in lumea reala ca sa o mai aduc in plus si lumea interioara si inca scrisa bine ca sa imi rasuceasca sufletul mai mult. Asa ca da, eu sunt superficiala aia care citeste numai povesti vesele, fara drame si arderi interioare si ma doare in bascheti daca prin asta nu iau contact cu marea cultura. Prefer de 1000 de ori sa citesc despre o gospodina oarecare pregatind micul dejun, fara intriga, fara dileme morale, fara complicatii decat despre povesti poate reale ale unor victime. Cand inchid o carte vreau sa zambesc si sa imi doresc ca lumea mea sa fie ca cea de acolo nu sa ma intreb cand o sa imi vina si mie randul al o suferinta similara.

    • Sonia

      Nu știu dacă este o soluție. Ceea ce nu vrem să vedem nu înseamnă că nu există. Dar din când în când, ca terapie, cred că poate funcționa. Prea este mult amar în jurul nostru în viața de zi cu zi.

  3. e adăvarat ca suferinţa scoate la iveală trăiri mai intense, mai profunde şi de aici şi opere mai cu miez. dar în ziua de azi parcă toţi ne dorim o lume mai plină de culoare, de sentimente plăcute, de bucurie.

    • Sonia

      Exact aici era paradoxul. Că una ne dorim și alta apreciem. Poate că poveștile fericite ni se par toate la fel? În timp ce suferința poate să aibă 1.000 de fețe?

  4. Iuliana

    Eu am gasit povesti dramatice, care erau scrise cumva frumos, calm, linistit, demn. Asa cum este Splendida cetate a celor o mie de sori, ca sa dau un exemplu recent, pe care am citit-o cu placere, cu toata amaraciunea care razbatea dintre paginile ei. Dar am gasit si povesti triste scrise cu durere sau cu furie, sau urat, murdar si a caror lectura ma influenta negativ. Cred ca Pianista a fost asa si unele carti ale lui Bruckner, iar acum Paula lui Isabel Allende pe care vreau sa o abandonez.
    Poate demnitatea din spatele dramei face diferenta, cel putin in cazul meu. Sunt drame pe care le-as recitit si drame pe care le abandonez dupa cateva pagini…

    • Sonia

      Splendida cetate… aș reciti-o și eu, oricând, cu plăcere. Și da, există drame și drame. Unele scot la iveală caractere frumoase, alte doar gunoaie. Cu toate astea mie Bruckner îmi place. Deși cărțile sale nu debordează de gingășie și compasiune.

  5. Eu prefer poveștile fără happy end pentru că sunt mai reale decât celelalte. Câți oameni trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți? Cred că suferința ne dă lecții… dacă știm să le vedem.

  6. psi

    sună lemnos ce-ţi spun, dar apetitul omului pentru nefericire este mai mare decât reversul. în plus, marea majoritate a oamenilor îşi amintesc ce nu a fost bine cândva.
    apropo: ştii cât de greu este să obţii de la oameni un feedback pozitiv? :D

  7. Pingback: Irealia | Gânduri cu bucurie (XI)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge