Răi și nepăsători?

Nu mi se întâmplă prea des să postez aici filmulețe luate de pe YoTube, dar acum o voi face. Pentru că astăzi mi-am găsit răgazul necesar să privesc unul și m-a impresionat atât de tare că am avut nevoie de batistă, o lacrimă prelingându-mi-se, fără să vreau, ușor, pe obraz.

Filmul nu este decât o reclamă a celor de la Thai Insurance, o firmă thailandeză de asigurări și o să îmi spuneți, poate, că scopul lui este să aducă bani sau că mesajul este un pic exagerat. Ei bine, această alipire de imagini pe mine m-a topit și mi-a amintit, din nou, că oamenii nu sunt construiți să fie răi și nepăsători, că nu este nevoie să ai bani mulți ca să ai parte de bucurii și că traiul fiecăruia dintre noi poate fi însuflețit de gesturi aparent mărunte. Ne luptăm adesea să facem parte dintr-un cerc select, căutăm armonie în lucruri sofisticate, dobândim un soi de dependență de tot ce ni se pare a fi nemaiauzit sau nemaiîntâlnit și uităm să savurăm un zâmbet, o fluturare de mână, o vorbă duioasă sau un gest mărunt. Ne ascundem, uneori, într-un con de umbră monocromatic sau, dimpotrivă, în peisaje prea țipător colorate și facem lucrurile căutând cântare cât mai precise, ca să știm ce avem de așteptat înapoi. Ne transformăm inima într-o scorbură care este locul în care ascundem emoții, nu cel din care ele zboară din noi.

Și totuși, nu suntem construiți să fim nici răi, nici nepăsători și nu așteptăm de fiecare dată ca universul să ne înapoieze ceea ce credem noi că ni s-ar cuveni înzecit. Iar când realizăm acest lucru putem să zărim limpede un siaj ademenitor. Ne dăm seama că el există și îl urmăm asemeni pescărușilor care urmăresc un vapor. Pentru că nu suntem construiți să fim, noi oamenii, nici răi și nici nepăsători.

Acest articol articol a fost scris pentru Duzina de cuvinte găzduită de psi.

25 thoughts on “Răi și nepăsători?

  • Sonia

   A circulat astăzi pe toate rețelele de socializare și m-a impresionat că au fost și băieți care au mărturisit că au lăcrimat. Bine nu au spus chiar așa. Au insinuat că cineva tăia ceapă lângă ei în timp ce urmăreau filmul. :)

 1. Pingback: 155 | Dianaticus Cudi

 2. Pingback: Duzina de cuvinte 25 – Matematica visării | vantdetoamna

 3. Postarea ta ar trebui sa-mi spuna ca ziua de ieri nu a existat! Poate ca aveam nevoie sa vad acest clip, dar ma intreb, daca as putea sa il proiectez pe un ecran in birou, ce s-ar schimba? Sunt de acord cu tine, in general, noi oamenii suntem fiinte gregare si avem nevoie unii de altii. Suntem dornici de mangaieri sau de siguranta. Dar de ce unii vor musai sa sfasie ca sa-si faca simtita prezenta? Eu cred ca mai degraba lor le este teama de respingere si atunci unii maraie, altii musca.

  • Sonia

   Pentru că uită, pentru că le este teamă că ar putea fi slabi, pentru că sunt prea preocupați de persoana lor. Și uneori pentru că nu cred.

 4. Pingback: Duzina de cuvinte-Altfel… | Cățărătorii

 5. Nu! Nu rai…nu nepasatori.
  Daca fiecare om care priveste acest filmulet, doar imaginile, fara sa inteleaga tailandeza sau engleza…are un nod in gat si o lacrima pe obraz….inseamna ca inca mai exista speranta pe lumea asta.
  Nu stiam filmuletul, m-a impresionat mult si…multumesc.

  • Sonia

   Mă bucur că l-am descoperit. De obicei nu dau click ca să văd filmulețele care sunt postate pe Facebook. E imposibil să nu ai un nod în gât când îl vezi.

 6. Cred ca e nevoie de astfel de lucruri pentru ca devenim tot mai insensibili. Avem nevoie de starnirea sentimentelor ascunse, cum spui in niste scorburi de suflete insingurate, macinate!

  • Sonia

   Unii le-ar numi “propagandă”, altora poate li se par dulci și desuete. Dar da, și eu cred că avem nevoie, din când în când, de astfel de imagini.

 7. Minunat. M-a lasat fara cuvinte. Pacat ca-i pentru o companie de asigurari… In fine, mesajul este unu puternic, de s-ar intampla asa si-n viata – mai des vreau sa spun caci sunt sigura ca se intampla – am deveni mai buni si mai veseli.

  • Sonia

   Indiferent care a fost scopul pentru care a fost creat, realizatorii lui sunt cu adevărat profesioniști. În viață nu este ca în filmele cu final fericit și cu atât mai puțin ca în reclame. Dar, ce-ar fi dacă, ne-am inspira măcar un pic?

 8. totuși….cât de departe suntem de lumea asta…unde am putea fi alceva decât răi și nepăsători… :-(
  Gonim zilnic, dar în direcția opusă…
  m-a emoționat. MULT!

 9. Laura Laly

  Minunat,. Ai dreptate e o alipire emotionanta de imagini . Menite sa ne readuca in memorie ce e cu adevarat important. De multe ori bogatia materiala da o senzatie falsa de plin. Bogatia adevarata e in asemenea momente si gesturi. Multumesc, Sonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>