Real or…

12670687_10153952694001011_7760019890463576094_nA trecut 1 aprilie (pentru mine) aproape neobservat. N-am asistat la prea multe farse și nici nu am auzit despre unele care să provoace stupoare. Poate doar cea de la Google a tulburat puțin apele, dar eu am ratat-o și pe aceea. Să fi fost eu prea prinsă cu treburi și nu am fost pe fază? Sau s-a săturat lumea de păcăleli și a lăsat-o mai moale? Cum care păcăleli? Cele de zi zi cu zi. Datorită cărora aproape că aș declara 1 aprilie zi națională. Politicienii ne păcălesc în campanii electorale pentru ca mai apoi să continue practicarea acestui “sport” încă 4 (sau 5) ani, comercianții “se joacă” cu termenele de valabilitate și cu lista ingredientelor pe care o înscriu pe ambalaje, presa ne servește titluri pompoase, minciuni sau jumătăți de adevăr, noi… Nici noi nu ne lăsăm mai prejos! Mai păcălim câte un aproape cu vorbe dulci și promisiuni fără acoperire sau ne păcălim chiar pe noi înșine confundând realitatea cu visurile noastre imposibile sau lăsând libere credințele noastre bizare. Nu detaliez, este duminică și vreau să citiți ceva mai relaxant.

M-au fascinat întotdeauna “păcălelile” făcute în Photoshop. Le-am studiat și m-am întrebat cum au fost făcute (deformație profesională?), m-au uimit cele impecabil realizate sau m-au amuzat făcăturile cu greșeli grave. Revenind la primele, mi-am spus că adevărații meseriași întru retușarea pozelor au fost cei din epoca pre-digitală când astfel de “întreprinderi” necesitau multă răbdare, multe cunoștințe și, zic eu, și talent. Unde găsiți exemple de poze “manipulate” de o mână dibace? Printre fotografiile de nuntă ale bunicilor (dacă ați avut unii cu dare de mână care au ajuns la fotograf în ziua cea mai fericită a vieții lor) sau în presa unor vremuri de mult trecute. Protagoniști ai ultimei categorii? Politicienii! Că doar nu credeți că apucăturile acestei clase s-au schimbat prea mult!

lincolnUn portret al  preşedintelui american Abraham Lincoln este de fapt un trucaj. Litografia ar fi fost realizată suprapunând capul lui Lincoln peste corpul fostului politician John Calhoun. Pentru că primul nu ar fi avut o postură destul de eroică pentru funcția sa. Să fie, oare, prima fotografie trucată din istorie?

MUSOLINI CALÎngrijitorul calului a fost eliminat dintr-o poză în care Mussolini apare într-o ipostază care se vrea impunătoare. Pentru a nu sugera că liderul italian nu este în stare să ţină sub control un cal.

STALINCeartă între îndrăgostiți și unul dintre personajele dintr-o fotografie dispare? Nu, doar Stalin care a ordonat ștergerea lui Ejov din preajma sa. Din păcate mai întâi a fost “șters” din viața reală, Stalin ordonând arestarea, judecarea și executarea comisarului care îl servise, atât de conștiincios, în perioada Marii Epurări.

GEORGE6Iată și o păcăleală “regală”. Regele George al VI-lea a dispărut dintr-o imagine în care era alături de Regina Elisabeta și William Lyon Mackenzie King (prim-ministru canadian în 1939). Pentru că ultimul și-a dorit să apară într-o lumină mai impunătoare.

Revenind în zilele noastre și la Photoshopul cel atât de utilizat, vreau să vă arăt o fotografie:

real or photoshop

Să fie făcătură sau nu prezența frumoasei doamne pe fundul mării? Surprinzător, poza este reală.

Dacă doriți să vă testați intuiția și spiritul de observație, mai multe răspunsuri la întrebarea “Real or Photoshop” găsiți aici. De curiozitate, ce scor ați obținut? :)

3 thoughts on “Real or…

  1. Tatiana

    Numai 15, din care unul cu ajutorul tau, desi la cateva am bifat altfel decat am gandit.Dar sunt convinsa ca tu ai avut scor maxim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge