Panta rei

panta reiSuntem incapabili să gestionăm prezentul? Ne place să tărăgăm lucrurile și să le proiectăm într-un viitor în care fie ajung diluate, fie proiecția lor este distorsionată major? Amânăm sine die orice acțiune care ar trebui desfășurată acum?  Am rămas înțepeniți într-un soi de iresponsabilitate care ne dictează să aplicăm un “dicton” care zice să nu lăsăm pe mâine ce putem face azi, să lăsăm pe poimâine că poate nu mai trebuie făcut? Ne aruncăm, fără să realizăm asta, într-un soi de eutanasie total ilegală, profund imorală și absolut nenecesară, cu o inconștiență vecină cu nebunia?

Întrebări multe, răspunsuri puține. Mi-e greu, din nou, să pătrund în încrengătura tuturor întâmplărilor cu care sunt contemporană.  Și dacă nu a fost destul de clar la care fapte anume mă refer și ce mă face să fiu atât de mâhnită, o să recapitulez:

- La Antena 3 e jale mare. Jale completată cu un spectacol pe care l-aș numi aproape grandios. Gesturi ample, vorbe mari, tricolorul, mesaje de solidaritate (alea de dezaprobare, și nu puține, circulă pe alte canale), asocieri nepotrivite (ce treabă au antenele, cu a mic, cu Revoluția de la Timișoara?). Nimeni însă nu suflă o vorbă  despre punerea în aplicare a unei sentințe penale din 2013 (definitivă în 2014). Nu mi-s dragi antele, nu agreez nici divertismentul de prost gust pe care îl aduc pe micul ecran și nici știrile care doar arareori sunt echidistate. Voi recunoaște însă că cele cinci zile care li s-au dat ca termen pentru eliberarea sediilor vor face din ele, în ochii multora, niște martire orpsite și nedreptățite. Și asta doar pentru că timpul a fost lăsat să treacă fără să se caute soluții și să se treacă la aplicarea lor. Aveam nevoie de astfel de eroi? În niciun caz!

- A fost condamnat primul torționar comunist. Iertați-mă, dacă n-ar fi de plâns, m-ar umfla râsul. Un om de 90 de ani condamnat la 20 de ani de închisoare. Cumva, zic eu, pe principiul urma scapă turma. I s-a dat o lecție unuia care până acum a trăit bine merci și care, probabil, nici măcar nu mai are o judecată foarte limpede. Praf în ochi. Ceilalți vinovați vor fi murit de mult sau se vor fi pus deja la adăpost. Nu mi-e milă de Vișinescu și de bătrânețile lui pe care le va petrece la închisoare. Mi-e milă de cei care cred că, în sfârșit, s-a făcut dreptate. Care dreptate? Nici măcar nu mai are cine să se căiască. Pentru că nu mai are timp. Și pentru că, la 90 de ani, mă îndoiesc că mai are discernământ sau capacitatea de a înțelege că a greșit. Toate astea pentru că au trecut, degeaba, 25 de ani.

- Aud că se discută, din nou, despre mineriade și despre continuarea anchetei. Câți ani au trecut? Câte dintre dovezi au dispărut? Câte amintiri s-au estompat sau s-au pierdut? Era, într-adevăr, nevoie de atât de multă vreme pentru a afla adevărul?

Panta rei și, uite așa, o istorie strâmbă se scrie filă cu filă. O istorie cu eroi de mucava și cu vinovați niciodată aflați.

Panta rei.

6 thoughts on “Panta rei

 1. Ei, nu suntem noi chiar singurii care isi rezolva problemele dupa 20 de ani. Nea Brucan stia el ce spune. Cu Visinescu nu e de mirare, si fascistii au fost unii arestati in anii din urma, la batranete. Nu-i lasa evreii deloc!

  • Pot înţelege lentoarea în cazurile în care vinovaţii au fugit şi s-au ascuns. Dar când îi ai sub nasul tău? Cât despre ANAF… Dacă eu, Icsulescu firmă mică, nu plătesc la timp sunt executată imediat. Ba, aud că mai vor să mă şi pună pe nu ştiu ce listă a ruşinii dacă am datorii mai mari de 100 de de lei.

 2. Se pare ca justitia incepe sa se schimbe si amanarile sa se rareasca.
  Cu ani in urma cand a aparut portalul justitie am urmarit firul unui proces client-banca. Marele tertip al bancii era … amanarea pe motiv ca nu au avut timp sa stranga/studieza actele, si cum in Bucuresti tribunalele sunt super ocupate urmatoarea prezentare era peste 1 an. Si asa facuse marea casa de avocatura a bancii… de vreo 3-4 ori, apoi recurs, etc (in final clientul a castigat, banca a pierdut).
  Mie mi se pare mizerabil sa pot amana iar si iar pana cand … poate moare/renunta pagubitul/dispar dovezile.

  • Sonia

   În tot acest timp niște copii mor și nimeni nu are nicio explicație. Niște bani destinați victimelor de la Colectiv au dispărut. Niște oameni trăiesc în mizerie. Etc… Etc… Etc…

 3. Poteci de dor

  Dacă nu aş avea toate datele că lucrurile sunt reale, chiar aş fi îndreptăţită să cred că trăim într-o continuă glumă proastă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge