Unde-i multă minte…

we-live-in-the-age-of-smart-phones-and-stupid-people-580… e și multă prostie. Așa zice o vorbă din popor și mă grăbesc să îi dau dreptate. Acum, nu o să mă refer în acest articol la inteligența măsurată de IQ (căci ea este, întradevăr, cea care ne împiedică să ne depășim o anumită condiție), ci la lucruri simple pe care le judecăm prost din motive care nu ar trebui să existe, în niște vremuri când lucrurile au evoluat atât de mult și informația îi este la îndemână oricui. Și care ar putea fi evitate numai și numai apelând la bunul nostru simț (a se citi intuiție, experiență de viață și, de ce nu, instinct). Aveți nevoie de argumente ca să mă credeți (sau nu)? Iată-le:

- O să încep cu mult distribuita (nouă) pagină de Facbook a Andrei. Andră care are deja o pagină cu mulți fani și este ilogic să dorească să își mai deschidă una. Și să mai dea și premiu un telefon mega-ultra-super deștept și dorit. Fake-ul însă a avut un succes răsunător: aproape 15.000 de likeuri (în câteva zile) și peste 20.000 de distribuiri ale postării cu smartphonul. Probabil că de mii de ori s-a scris “particip”. Și sunt convinsă că în 31 martie nu va fi niciun câștigător. Să fie dovadă de prostie alinierea la acest demers mincinos (care zic unii ar fi creat în scop de adunare de date, căci vine o campanie electorală)? Hai să nu jignim pe nimeni și să îi spunem doar fractură de logică. Coroborată cu încercarea de a obține ușor un lucru dorit.

- Prin nu știu ce mijloace (căci eu nu am apreciat niciodată acele pagini) pe peretele meu de Facebook apar (din când în când) postări ale unor siteuri cel puțin obscure (efemeride, nationalisti etc). Postări pline de extratereștrii, secrete bine păzite, avioane care au aterizat după zeci de ani, tuneluri secrete, conspirații de tot felul ș.a. Incredibil și senzațional! Duse la nivelul cel mai de sus. Simpla existență a acestor siteuri mă face să cred că există cititori care sunt avizi după astfel de informații. E normal să ne dorim dezlegarea cât mai multor mistere. Nu și să înghițim pe nemestecate tot felul de mizerii. Face rău la digestie.

-   Ne bucărăm în fiecare clipă de cuceririle științei, iar tehnologia a devenit accesibilă tuturor. Conducem mașini cu computer de bord, comunicăm incredibil de ușor aproape fără barierele impuse de spațiu și timp, multe boli au fost eradicate sau au devenit ușor de tratat. Cu toate astea mai dăm fuga la câte o clarvăzătoare, la moaște sau credem că tragedia de la Colectiv a fost provocată de lucruri care au legătură cu Halloween-ul. Nu toți, doar unii. Prea mulți.

- Internetul a adus reclamele foarte aproape de noi. Poți slăbi considerabil în 3, 7, 10 zile consumând un anumit ceai sau purtând un cercel magnetic, cu o sumă de bani (destul de mare, dar nu imposibil de adunat) ai parte de un fotoliu care te vindecă de toate bolile și, în general, toate problemele grele au o soluție rapidă. Nu ne întrebăm de ce nu vedem și rezultate la cei din . Și nici nu ne gândim că ceea ce este fie prea simplu, fie prea ieftin ar putea să nu funcționeze defel. Din nou, nu toți, zic. Și tot din nou, prea mulți.

- Mașina de cusut Singer a revenit în actualitate. Nu detaliez, sunt convinsă că știți despre ce este vorba. Și nici nu-mi spuneți că genul ăsta de țepe merge la oameni neinformați sau nu foarte prezenți în viața socială. Cunosc persoane cu aceeași vârstă și educație ca a mea care au cumpărat cartele telefonice (și implicit au încărcat telefoanele unora) doar pentru că li s-a promis te miri ce premiu. Să-i zicem prostie? Sau lăcomie?

- N-aș fi vrut să bag în ciorba asta și politicul însă o știre citită ieri mă determină să o fac. Mai ales că prostia dovedită la vot mă costă și pe mine. Știrea (de fapt o parte din ea) este aceasta și este din Hunedoara Liberă:

mircia

Nu voi comenta prea mult procentele pentru că nu asta este important. Însă un lucru am să vă spun: cel clasat pe locul 2 are deja o condamnare cu suspendare pentru fapte de corupție și a fost trimis în judecată pentru conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice (eveniment însoțit, cei din zona mea pot să confirme, de pitit noaptea prin tufe plin de sânge și desculț. Și totuși… 16%? Despre ce naiba vorbim?

Mă întristează faptul că progresele vremurilor în care trăim nu înseamnă și progrese în felul nostru de a acționa. Judecăm strâmb și pripit sau nu judecăm deloc (preferând să mergem cu valul), dăm dovadă de ignoranță, accesăm căile cele mai ușoare și, iertați-mă, cu cât știința și tehnica avansează mai mult, noi ne prostim.

9 thoughts on “Unde-i multă minte…

  1. psi

    apropo de feisbuc, eu primesc frecvent like-uri la paginile mele de la niște neica nimeni despre care sunt sigură că sunt paraleli cu nișele mele.
    și da, iubesc comentariile pe blog de genul: ”scrii frumos, ține-o tot așa” și un link spre cauciucuri, tampoane, piese auto și alte bălării. de aici și retragerea mea, parcă tot mai acută, în turnul de fildeș capricornian. am obosit să mă lupt cu furia, cu prostia, cu oportunismul… :(

  2. Am înţeles că celor din cazul Andrei le-a fost acordată “şansa” de a se delimita de proşti. Adică, e o pagină pe care “Andra reală” condamnă gestul celui care ar vrea să ţepuiască şi ca o “răzbunare”, dar tot cu condiţia likeurilor fără număr, ea dă un nokia din ăla vechi. Poza e luată din reclama la (şampon sau vopsea de păr?) şi în locul sticlei e telefonul. Bine prelucrată poza, deşi telefonul e lung exact cât să acopere sticla. :D Ei, acolo, cei care cred că sunt deştepţi au comentarii în genul “bravo andra, stiam eu ca e tzeapa aia, bine faci ca ai reactionat”. Se pare că s-au prins băieţii că au exagerat cu premiul ăla scump şi au încercat să o dreagă altfel. Le-a mers din plin că lumea chiar crede că Andra a luat atitudine.

  3. M-a amuzat tevatura asta cu pagina Andrei. Intr-adevar, partea cu telefonul Nokia e pe bune. Paginile oficiale ale artistilor, cele pe bune, sunt cele care au blue-badge. Din cate am inteles se obtine mai greu si functioneaza ca un fel de certificare in lumea asta virtuala.
    Cat despre vot… Mai bine nu zic nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge