Gospodină cu state vechi solicit ajutor

image36Plouă. Nicio noutate, probabil, pentru voi. Nici pe mine nu m-a luat prin surprindere, citisem ieri prognoza meteo. Doar jumătatea mea a fost Toma Necredinciosul și, înșelat de soarele timid de la primele ore ale dimineții, s-a apucat de spălat geamurile. A și terminat operațiunea cu pricina și acum plouă încetișor peste ferestrele noastre, bine măcar că ploaia le-a găsit curate.

Astăzi ne-am îndeletnicit cu ceea ce numim “curățenie mare” sau, mă rog, am început-o. Constatam că, deși acum ar trebui să ne fie mult mai ușor, nu mai suntem în stare să întoarcem casa într-o singură zi. Ce folos că nu mai avem covoare groase de scuturat, vitrine cu cristaluri de curățat sau macrameuri de apretat și călcat și, ce dacă, avem o grămadă de ustensile și detergenți care fac munca mai ușoară, anii parcă au dublat suprafața apartamentului în care locuim.

Nu curățenia generală este subiectul acestui articol, gata, mi-am luat până luni și eu pauză, am constat însă răscolind prin dulapuri și debara, câte lucruri, prețioase cândva, au devenit nefolositoare, desuete chiar. Așa că am amenajat într-un colț de dulap un loc special pentru relicve (pe care nici nu le folosesc, nici nu îmi vine să le arunc): mașina de tocat carne, cea de măcinat zahăr și cea pentru piper, ibricele de cafea, piulița în care altădată pisam usturoi. Nu au fost singurele lucruri de care nu m-am mai atins de multă vreme. Ici-colo am mai găsit câte ceva: batiste de pânză, un geamantan, chibrituri, o mătură rotativă și încă nu am terminat de inspectat tot.

Cât de repede cad în uitare și devin desuete unele lucruri… Mai devreme, încercând să-mi fac o ideea despre ce prăjituri ar trebui să fac pentru Paște, am realizat că nu mai am nici caiet de rețete. Preferatele membrilor din familia mea le știu pe dinafara, iar pentru altele am accesat de fiecare dată internetul. Pe care internet l-am bântuit deja în lung și-n lat după ce într-un mic consiliu de familie s-a decretat că pe lângă doboș-ul obligatoriu (bine c-am scăpat de salamul de biscuiți) ar trebui să construiesc neapărat un cheesecake și biscuiți cu unt pentru ceai, iar pe mine, cu toată dieta căreia îi fac față încă cu brio, m-a apucat o poftă teribilă de paleuri.

Așă că, domnișoarelor și doamnelor (și de ce nu domnilor, căci uneori sunteți și voi pricepuți la bucătărit, nu numai la mâncat) ați experimentat vreuna dintre rețetele dulciurilor pomenite mai sus, obținând rezultate remarcabile? Și dacă da, puteți să mă consiliați și pe mine? Menționez că cheesecake și biscuiți cu unt pentru ceai nu am făcut niciodată, iar ultima încercare de realizat paleuri s-a dovedit un dezastru (deși acum foarte mulți ani eram specialistă).

Vă mulțumesc anticipat și promit să revin cu o postare în care să vă arat ce și cum mi-a ieșit. :)

19 thoughts on “Gospodină cu state vechi solicit ajutor

  1. Astept cu nerabdare retetele ce vor veni ca poate, poate le voi incerca si eu. Curatenie mare? Vrednicilor! Daca ai vedea podul meu, mai ceva ca la targul de vechituri. Dar sa le arunc? Nuuuuu! Din cand in cand, merg in inspectie si le mai pitrocesc un pic, vreau sa spun le ordonez de la stanga la dreapta!

  2. cu retetele nu pot sa te ajut dar cu o idee tot vin: de ce nu amenajezi un spatiu special pentru relicve? un raft la vedere, vopsit eventual vintage, ceva de genul. sunt o multime de idei pe net :). cred ca ar arata bine si nu ar mai sta bietele lucruri ascunse prin dulap.
    spor la bucatarit. eu presimt ca anul asta voi zice pas tuturor acestor preocupari.

    • Sonia

      Un spațiu pentru relicve? Nu sună rău, dar ar trebui să regândesc toată bucătăria. :)
      În alți ani am spus și eu pas și am comandat dulciurile la cofetărie. Nu zic că nu o să mai fac asta, dar nu sunt foarte încântată de idee.

  3. Larisa Adela

    Sonia, îți vin in ajutor cu rețeta de cheesecake. E o rețetă simplă și destul de rapidă, așa că te poți apuca de treabă imediat. Și ai și gustat minunăția asta – dacă îți aduci aminte am adus la servici acum vreo doi ani.

    Ai nevoie de:
    *pentru blat: 200 g biscuiți digestivi, 100 g unt, 3 linguri zahăr
    *pentru cremă: 1 kg brânză de vaci, 200 g zahăr, 3 linguri făină, 150 ml smântână, 3 ouă, 1 pachețel zahăr vanilat, 1 lămâie

    Și acum să preparăm:
    *se trec biscuiții prin mașina de tocat și se amestecă cu zahărul și untul topit; se tapetează o formă de tort unsă cu unt cu compoziția de biscuiți și se presează bine până seamănă cu un blat.
    *se amestecă brânza bine scursă cu zahărul, coaja rasă și zeama de lămâie, făina, gălbenușurile și zahărul vanilat; se încorporează apoi smântâna și albușurile bătute spumă; se toarnă compoziția peste blatul de biscuiți, se face un model cu furculița și se introduce la cuptor pentru 45 de minute.
    *se scoate din cuptor, se lasă să se răcorească și se presară cu două linguri de biscuiți măcinați.

    Poftă îți doresc! :)

    • Sonia

      Mare doamnă! Oricum te chestionam luni la birou. Știu că arată foarte bine, dar de gustat nu l-am gustat. Eu și brânza de vaci nu suntem prea prietene. :)

  4. psi

    pentru reţeta de pască să mă cauţi. n-are fir de aluat în ea, numai brânză de veci şi stafide şi este demenţială reţeta mea. ;) şi, de fapt, ca să fiu sinceră… hai să recunosc că ador să fac prăjituri şi mai am încă ambiţia de a face macarons perfecte… e doar lăsată la dospit.

    • Sonia

      Eu nu mi-s prietena cu brânza dulce, adică nu-mi place mai deloc. :) M-au tentat și pe mine macarons, dar când am citit făina de migdale, m-am liniștit. Din cauză de alerii la unii membri din familie.

  5. Mie nu-mi place cheesecakeul, dacă aud de brânză de vaci cu stafide plâng o săptămână, deşi, odinioară, îmi plăceau clătitele braşovene, dar o dată pe an le fac doar cu vanilie, brânză de vaci şi bezea la cuptor şi mai fac din brânză de vaci papanaşi fierţi, dar asta pentru că imi place pesmetul. Biscuiţii cu unt îi ador, dar îi cumpăr de la Liedl. Mi-a dat soră-mea, in schimb, o retetă pt cornulete cu nucă şi osânză. Mi-a trimis mama osânză, şi cum aluat fraged nu fac, o valorific altfel. Tot internetul să trăiască, petala noastră călătoare şi reţetele ei, plus Ioana şi imaginaţia ei. Despre obiecte inutile, sunt dependentă de ele şi rău fac.

    • Sonia

      Cum îi spuneam și lui psi nici eu nu-s prietenă cu brânza de vaci. Așa, nepreparată, n-am gustat niciodată și foarte rar mănânc ceva preparat cu ea. Cheesecakeul vreau să îl încerc la cererea publicului. Din păcate sunt un pic îngrădită când fac prăjituri. Mie nu-mi place cocosul, iar anca face alergie la nuci, migdale, alune. Trebuie să mă descurc fără.

  6. alina

    cheesecakeul este una dintre prajiturile pe care reusesc sa o fac dietetica, tocmai buna pentru cei care au ceva restrictii la dulciuri.

    1 kg brânză dietetic 0,1% grăsime
    – 4 ouă
    – 6-7 linguri îndulcitor
    – 5 linguri tărâțe de ovăz
    – Sucul de la jumătate de portocală
    – Coajă rasă de la o lamâie

    Se amestecă brânza cu ouăle și îndulcitorul. Se adaugă tărâțele de ovăz, sucul de portocală și coaja rasă de lămâie. Într-o tavă rotundă cu diametrul de 23 cm unsă cu unt se toarnă compoziția rezultată și se dă la cuptor la aproximativ 180 grade pentru aproximativ 30 min.

    Se poate servi cu fructe proaspete, siropuri de fructe sau chiar dulceață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge