(În)fum(urare)

smoking_goatDisclaimer: acest articol nu este pentru sau împotriva legii antifumat.

Am făcut precizarea de mai sus pentru că, probabil, v-ați săturat deja de toate zicerile care se situează de o parte sau de alta a acestei probleme care a devenit, peste noapte, una națională. Nici nu aș fi scris acest articol dacă, acum câteva zile, cineva nu m-ar fi întrebat ceva de genul: “acum ce-o să te faci dacă tot se dă legea care nu o să mai îți permită să fumezi în spațiul public?”. Menționez că persoana nu face parte din anturajul meu și că, niciodată, nu a fost în pericol să fie inoportunată de viciul meu.

Da, recunosc, sunt fumătoare! Nu e un lucru cu care să mă laud, dar mi-l asum. Și da, deși au trecut deja câteva zile de când legea a intrat în vigoare, fac bine, mulțumesc. Adică fac exact ce făceam și înainte. Și respect legea. Pe care, între noi fie vorba, o respectam și înainte de a fi promulgată (excepție făcând rarele vizite în restaurant când, recunosc, îmi placea să descât o cafea și să savurez câteva țigări, dar nu-i un capăt de lume că nu ve mai întâmpla așa).

Revenind la interlocutorul de mai sus și la adevăratul subiect de discuție, vreau să vă spun că am simțit atunci, în întrebarea lui, o urmă de malițiozitate și mi-am spus (lucru care avea să se adeverescă destul de repede, că iar o să asistăm la împărțirea poporului la doi și la aplicarea, fără milă, de etichete. Ceea ce s-a și întâmplat. Am devenit din nou ăștia și ăilalți. Noi și restul. Cei buni și cei răi. Automat, fumător sau nefumător a venit la pachet și cu “beneficii” suplimentare.  După caz, adică după “tabără”, și într-o dinamică deloc surprinzătoare, unii (sau alții) s-au considerat  mai deștepți, mai civilizați, mai… Și au vrut să și demonstreze asta.

Evident, există și categoria neutră. Fumători sau nefumători care își văd de treaba lor. Dar ei, deși sunt poate cei mai mulți, nu sunt la fel de vocali.

Revenind la fum și fumuri, la nicotină și IQ, priviți:

fumez in locale

fumatul este

Q.E.D.

Să vă spun și că una dintre postări este luată de pe pagina președintelui și era comentariu la un status care nu avea nicio legătură cu fumatul?

M-a întristat foarte mult tot ce s-a întâmplat în spațiul public după ce această lege a fost aprobată. Lucrurile sunt simple, unde-i lege nu-i tocmeală și de aceea (aproape) tot ce s-a discutat pe marginea acestui subiect (sau pe lângă el, în multe din cazuri) a părut mai degrabă ceva de genul să moară și capra vecinului. Iar unii au avut o dedicare care în alte cazuri nu este prezentă. Care cazuri? Păi și viteza ucide. Și alcoolul și sărăcia și o grămadă de alte lucruri mult prea prezente în spațiul nostru mioritic. Și nu, nu vreau să începem să interzicem totul, ci să tratăm toate legile cu aceași implicare. Sau în cazul ăsta o fi fost doar înverșunare?

Vă urez weekend fain și, în ceea ce mă privește, fiți siguri că voi respecta legea. Ceea ce vă doresc și vouă. :)

14 thoughts on “(În)fum(urare)

 1. Poteci de dor

  Uff.. aer curat! E unul dintre puţinele texte din care nu reiese nici revoltă, nici răutate. Am cam fost puşi la zid (noi, fumătorii) zilele astea şi simţeam nevoia de un text la obiect.

  • Sonia

   Da, am cam fost puși la zid, de-a valma și m-am simțit ca după un război. Unul după care învingătorii râd în nas tuturor.

 2. Recunosc că partea cu fumatul care pe unde găsește de cuviință, m-a deranjat. De exemplu, pe scara interioară la serviciu, fără aerisire. Eu am astm și orice trecere prin acest spațiu îmi face rău. Dar am citit normele de aplicare a legii și nu înțeleg ceva: fumatul reprezintă abatere disciplinară? Poate doar dacă acest lucru este prevăzut în contractul meu de muncă dacă nu, nu!
  ”Un angajat poate fi sancționat pentru că fumează într-un spațiu închis de la locul de muncă de către:
  • angajator, prin regulamentul intern în care sunt prevăzute sancțiuni interne (în conformitate cu Codul Muncii) pentru nerespectarea interdicției de a fuma la locul de muncă.”
  Să înțeleg că urmează modificarea regulamentelor interne ale societăților și corespunzător, a contractelor de muncă. Asta dacă vrem să fim scrofuloși la datorie!

  • Sonia

   Și pe mine mă deranjează fumul, cât sunt eu de fumătoare. Nu mi-ar plăcea să se fumeze la muncă, nu fumez acasă oriunde apuc. O să-mi lipsească gestul (că altfel nu moare nimeni dacă nu fumează două ore) atunci când mergem la restaurant în anotimpurile reci. Nu foarte des, e adevărat. Doar că și ziua mea și cea a lui Sorin pică iarna. Soarta. ;)

 3. Hi, hi, nu era clar ca va iesi cu scantei din nou? Dar sa stii ca nu exista nefumatori neutri, nimeni nu e neutru daca e obligat sa inhaleze niscai toxine. Exista numai nefumatori carora le este sila sa intre in discutii in contradictoriu, indiferent ca e in online sau in realitate. La mine la serviciu nu fumeaza niciun barbat (!), fumeaza cateva femei, iar restul, majoritari, inhalam in liniste. Acum s-a terminat si cu chestia asta, chiar ma bucur si chiar am avut grija sa-i “gratulam” cu toate malitiozitatile posibile. Din prietenie, evident!

  • Sonia

   Nu sunt de acord cu fumatul la birou, nici măcar în condițiile în car ar fi fumători toți cei care lucrează acolo. Nu mi-ar plăcea să lucrez în fum și, în plus, pauza de țigară mă rupe un pic de muncă și mă ajută să merg mai departe. Nu sunt însă de acord nici cu răutățile gratuite. Atât timp cât eu nu te deranjez, de ce ar trebui să îți fiu țintă? Ori lucruri din astea s-au tot întâmplat.

 4. Tatiana

  O alta mostra de extremism.Eu nu sunt fumatoare, ba pot sa spun ca sunt anti si tu stii ca am luptat “pentru contra” fumatului in camera de camin si nu a fost problema de intelegere.Si nu cred ca cineva fumeaza in dormitor , dar legea asta nu era necesara, pe bune.Si cred ca e foarte paguboasa legea asta, in fel si chip.Sunt atatea alte probleme cu care ar trebui sa-si bata capul alesii si guvernantii nostri. Macar daca mai ieseau ceva incasari la buget de aici, stiu eu sa fi mai pus un impozit platibil de fumatori, sa-si mai puna alesii la pensie ceva, asa,nu are nici o finalitate.Tot ne taxeaza tot si cat de mult pentru toate….

 5. Eu, ca fumător, mă simt discriminat. Spre exemplu, homosexualii au dreptul de a-și expune viciul oriunde, pe când eu, nu. Nu contează că sistemul sanitar este lăsat de izbeliște, eu, fumătorul, sunt cel care aduc deservicii sănătății publice. Aș putea continua, dar mă opresc aici.

  • Sonia

   Nu m-am simțit discriminată, ci doar iritată. Și nu de legea în sine. De cei care au devenit peste noapte militanți sau justițiari. Chiar m-am întrebat, la un moment dat, dacă legea asta este atât de discutată și pentru că este foarte ușor să-l ataci pe cel de lângă tine. Care nu prezintă mare pericol și care te poate face să te simți învingător.

  • Vorbești prostii. Cu ce afectează sexualitatea cuiva sănătatea celor din jur? Dacă ți-ar scăpa, câte 5 minute pe oră, un penis peste nas, atunci da, poți compara. Altfel… mere cu pere.

   Nu de discriminează nimeni, nu îți interzice nimeni să fumezi, nici măcar să o faci în public. Ți se interzice doar să faci asta în spații închise. Pentru că libertatea ta se oprește unde o încalci pe a celorlalți.

   Și legat de sistemul de sănătate… nu cred că-ți convine, ca plătitlor de CAS, să fie tratați toți bețivii care ajung la urgență cu delirum tremens. Nu e ok să plătești pentru viciul altuia. Tu ai fi de acord să plătești o contribuție mai mare pentru că ai și tu un viciu care-ți face rău?

   P.S. Sunt fumătoare și eu.

 6. Apreciez ceea ce se incearca prin aceasta lege, insa din pacate sunt atat de multe lucruri care nu functioneaza cum trebuie in tara asta (sunt o fosta fumatoare). Faptul ca tara s-a impartit in doua e doar un rezultat al faptului ca nesimtitii (din ambele tabere) au prins curaj si un motiv sa isi etaleze “inteligenta”, zic eu! Poate daca se marea pretul unui pachet de tigari …, insa la noi probabil cresteau vanzarile la negru (orice e posibil).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge