Mare ți-e grădina…

ShawnVanDaele_DCriativo_16Ieri am primit o confirmare deloc încurajatoare pentru mine. Că deși sunt cu picioarele pe pământ, se întâmplă să umblu cu capul în nori și habar să nu am pe ce lume sunt și ce se petrece în jurul meu.

Nu voi mai insista asupra faptului ca sunt navetistă. Douăzeci și cinci de minute în autobuz nici nu înseamnă mare lucru atunci când spui că lucrezi în alt oraș decât cel de reședință. Iar de două ori pe zi câte 18 kilometri sunt o nimica toată. Cred că unii bucureșteni, fără să își părăsească orașul, fac mai mult timp până la locul lor de muncă decât fac eu. Dacă cineva m-ar fi întrebat zilele trecute despre traseul pe care îl parcurg în fiecare zi, aș fi pus mâna în foc că îl pot descrie în cele mai mici amănunte. Și că îi știu forma aproape rectilinie pe dinafară. De fapt nici nu e mare lucru de reținut. Ieși din Hunedoara, treci pe lângă amintirea a ceea ce odată a fost un impresionant colos industrial, prin câteva localități și pe lângă câteva fabrici și cât zici doi  citești 3-4 bloguri ai ajuns în Deva. Biroul meu se află chiar în centru. Și obișnuiesc să dau ca punct de reper celor care îi calcă pragul pentru prima dată “clădirea aia mare și neterminată”. Căci da, o asemenea construcție străjuiește ca un far capitala noastră de județ și pe ea o văd eu pe fereastră, în fiecare zi, de la locul meu de muncă. Trebuia să fie ceva palat administrativ și să adăpostească Consiliul Judeţean, Primăria, Prefectura, Direcţia de Statistică, și încă altele, dar nu mai îmi vine acum în minte niciun for pe care să-l vi-l spun. Din păcate, intențiile bune au rămas doar într-un document aprobat cândva, iar ea este acum mai mult ruină decât palat. Nici nu ar fi avut cum să stea altfel lucrurile. Construirea ei a început acum 17 ani și deși partea exterioară pare finalizată, interiorul este plin de mucegai și de infiltrații de apă. Ca să nu mai vorbim că a ajuns dormitor pentru oamenii străzii, loc de refugiu pentru câinii fără stăpân, iar împrejurul ei, vara, se dezvoltă atâta vegetație că senzația că te afli în junglă. Sau în vecinătatea unui loc straniu și apocaliptic din care nu te-ai mira să vezi ieșind o focă mutantă, un cocostârc care are chiar un singur picior sau o maimuță împodobită cu pene și puf. Căci indivizii care părăsesc arealul încheindu-se la pantaloni lor de doc, sunt prezențe obișnuite ale acestui decor deloc darnic pentru privitori. Și toate acestea în centrul unui oraș care, altfel, este frumos și are farmecul său.

Dar m-am întins cu vorba și e cazul să revin la capul în nori. Trec de două ori pe zi pe lângă un hotel. Cică de trei stele. Spun cică pentru că singurul meu contact cu el mi-a lăsat un gust amar. Prezentă la un eveniment care se dăsfășura în restaurantul acestuia, aveam să descopăr o recepție “prăfuită” și înțepenită în alte vremuri și niște pereți acoperiți de drapaje. Cărora, eu personal, le-am atribuit o singură funcționalitate. Să ascundă mizeria. Ca să nu mai vorbesc și despre un personal acru și plictisit, pe alocuri chiar ostil și răutăcios. Ei bine, ieri am aflat că la parterul acestui hotel s-a deschis un supermarket. Care după numai trei ore s-a și închis. Culmea, culmilor este că informația am primit-o de pe Facebook. Căci eu nu am avut ochi să văd nici lucrările care s-au desfășurat (probabil pe parcursul câtorva luni) și nici panourile imense care anunțau marea deschidere. Care da, a avut loc ieri.

Acum, poate că eu sunt exagerată, dar hotel de trei stele cu supermarket la parter, mi se pare o mare prostie. Nu văd de niciun fel această alăturare potrivită și nici clienților nu cred că li se va părea o mare bucurie să audă zgomote de la tirurile venite să facă aprovizionarea la primele ceasuri ale dimineții sau să își împartă locurile de parcare cu puhoiul venit la cumpărături. În fine… Soluție de criză, să spunem.

Povestea însă nu se oprește aici. Devine și mai interesantă când, după trei ore de la deschidere, clienții au fost poftiți afară. Nu, nu a fost o farsă inaugurarea cu pricina. Numai că reprezentanții magazinului au cerut acordul Primăriei pentru a organiza o sindrofie deși autorizații de construcţie și de funcţionare nu aveau. Cumva, ar fi dorit să le primească retroactiv, mizând pe teoria faptului împlinit. Adică a magazinului amenajat în stil heirupist și care avea deja marfa aranjată pe raft.

Mare ți-e grădina, mi-am spus. Și apoi mi-am amintit că în orașul în care locuiesc o fabrică a funcționat, până nu demult, în buricul târgului, acolo unde în mod normale ar fi trebuit să se afle magazine cu ștaif, un hotel a fost construit în clădirea care mai înainte adăpostise niște secții de producție, iar undeva, în județul meu, un drum se termină brusc în mijlocul unei păduri. Și mi s-a făcut cumplit de dor de niște vremuri mai normale.

Numai mie mi se pare că, uneori, lumea se întoarce cu fundul în sus?

Acest articol face parte din joaca săptămânală a clubului psi.

17 thoughts on “Mare ți-e grădina…

 1. Pingback: Duzina de cuvinte- | Cățărătorii

 2. Pingback: Duzina de cuvinte 23 – Pamfletul minciunii | vantdetoamna

 3. Ce înseamnă “normal”? Un program de lucru de 8 ore? Faptul că plătim impozite? :) Lumea nu e altfel decât am lăsat-o ieri, adică e tot cu fundu’ în sus, dar mâna omului face asta. Mi-ar plăcea să mergem în mâini. Atunci poate că “pupăturile în fund” ar fi undeva în dreptul capului. Sunt un pic pe lângă subiect, dar abia o gură de cafea am băut. :)

  • Sonia

   Bine ai revenit. Mi-a fost dor de tine.
   Mă refeream la lucruri simple când vorbeam de normalitate. Aș vrea ca de la cofetăria din blocul meu să pot cumpăra prăjituri, de exemplu. Dar săraca nu a mai văzut așa ceva de ani buni, Vinde în schimb alcool și tutun. Li aș mai vrea să găsesc șireturi la mercerie, nu la alimentară. :)

 4. Oare nu ai observat că normalitatea devine ceva bizar, precum supermarketul despre care tocmai ne-ai povestit? Ne uimește pe unii dintre noi o astfel de situație, dar este din ce în ce mai des întâlnită! Și nu uita că în alte locuri din țară, după o astfel de deschidere “triumfală”, acel supermarket chiar ar fi primit toate avizele necesare! Da, retroactiv!
  Și aș întreba și eu, oare ce mai înseamnă “normalitatea”? Că ceea ce consider eu a fi normal, pare fantezie pentru mulți alții. Cum să trebuiască să obții întâi avizele și apoi să începi a construi? Cum să plătești taxele către stat? Cum să angajezi muncitorii cu contract de muncă? …

  • Sonia

   Poate judec a;a lucrurile pentru că sunt obișnuită ca la firma la care lucrez, Legea e lege și trebuie respectată. Altfel mi se pare nedrept ca pe micul buticar să-l amendezi de câte ori îl prinzi cu ceva în neregulă, iar pe ăla mare cu supermarket să îl tolerezi indiferent ce face.

 5. eu tocmai ma pregateam sa spun ca in cladirea parasita, neterminata, curand vei vedea aparand un falnic mall. se pare insa ca la voi in oras astfel de “institutii” isi aleg altfel de repere :))
  eu cred ca daca vrei chestii normale ar trebui sa mergi pe alte meleaguri. Hunedoara face totusi parte din Romania :). iar la noi normalitatea e un pic anormala. vorba Almei: daca am sta noi cu capul in jos …

  • Sonia

   Instituția mall-ului nu prea a avut succes la Deva. Singurul care există (și care e mall mai mult cu numele) nu se bucură de prea mare trecere.

 6. psi

  când ne vedem musai să-mi povesteşti despre drumul oprit fix în pădure. :D
  asta ca să avem ce râde… de podul care- undeva prin ţara noastră- început din ambele capete nu s-a întâlnit la mijloc. trebuie să-mi amintesc unde a fost faza asta!
  concluzie: totul este normal şi merge potrivit planului… haotic.

 7. Adriana

  Interesante lucruri ne trimiţi spre a le cunoaşte şi noi, dar fotografia asta cu drumul ce se termină în pădure e bestială. Nu putea să fie drumul meu? Că stau în centrul Braşovului pe drum neasfaltat…încă.

 8. Lumea este intoarsa de ceva timp cu fundul in sus. Simplul fapt ca magazinul a fost inchis dupa 3 ore, ma amuza si ma face sa exclam “Asta se intampla in Romania! Oare pe la altii e la fel?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge