Biblioteca bloggerului român

book01Începutul acestui an a adus pe bloguri o avalanșă de articole despre cărțile citite în anul precedent și foarte multe planuri de lectură pentru 2014. Am citit cu uimire (și invidie, recunosc), despre liste care conțin peste 100 de cărți. Și am încercat să-mi creionez și eu, în minte, micile mele victorii. De numărat am numărat doar ieri când, pe blogul lui Chinezu, am descoperit o invitație care mi-a făcut cu ochiul. Aceea de a mă alătura, și eu, unui proiect care are drept scop să centralizeze cărțile citite în 2013 de cât mai mulți bloggeri. Îi zice, acestui proiect “Biblioteca bloggerului român“.

Nu stau strălucit la capitolul cifre, dar când este vorba de cărți, parcă nu îmi vine să stau deoparte. Așa că o să trec la mărturisiri complete. În anul 2013 am citit 19 de cărți (asta dacă le includ și pe cele două de, să zicem, specialitate). Iar topul preferatelor mele arată cam așa:

1. Splendida cetate a celor 1000 de sori,  Khaled Hosseini

Este ultima carte pe care am citit-o în 2013 și o pun pe primul loc în topul meu, fără să mă gândesc nicio secundă. Este o poveste care trebuie citită și despre care nu vreau să vă dezvălui nimic. Am scris despre ea aici (fiind la fel de zgârcită în amănunte). Este un univers într-o carte și cred că am spus totul.

2. Maestrul și Margareta, Mihail Bulgakov

M-a fasciat întotdeauna faptul că, în timpul regimului dictatorial al lui Stalin, acest roman a fost interzis şi apoi ars. Pentru ca mai apoi scriitorul (de origine ucraineană) să-l rescrie din minte. Cartea este o parabolă despre bine și rău, despre putere în toate formele ei, despre iubire și forța ei.

 3. Șoareci și oameni, John Steinbeck

O nuvelă tristă despre singurătate și prietenie, despre iluzii și visuri.  Responsabil de titlul acestei cărți este Robert Burns și un vers dintr-unul dintre poemele sale. „Cele mai bine chibzuite planuri, de șoareci și de oameni, se duc apoi de râpă, mâhnire și durere lăsând în urma lor…”. Doar și lucrul acesta îndeamnă la lecturarea acestei povești.

4. Casa îngerilor, Pascal Bruckner

O incursiune în cea mai adâncă beznă a sufletului uman (așa cum îi place lui Bruckner). Oarecum asemănătoare cu Hoții de frumusețe, pentru că amândouă declară război unei categorii de oameni care, zice autorul, sfidează societatea. Dacă lupta este una dreaptă, nu vom afla la finalul lecturii. Pentru că nu ăsta e scopul. Cartea este mai degrabă o invitație la reflecție asupra condiției umane.

5. Caietele lui don Rigoberto, Mario Vargas Llosa

Realitate și închipuire împletite la granița dintre două lumi, cea pe care o considerăm normală și cea plăsmuită de minți geniale sau bolnave. Erotism lipsit de vulgaritate, personaje complicate, atenție la detalii, dar și o carte controversată. Mie mi-a plăcut foarte mult. Aproape la fel de mult ca “Elogiu mamei vitrege” a cărei continuare este. Am scris despre Caiete aici.

6. Fructele mâniei, John Steinbeck

Fructele mâniei sunt cele care cresc în sufletele oamenilor în vremuri tulburi. Capătă contur și cresc în greutate, se coc și așteaptă să fie culese. Totul se întâmplă pe un alt continent, în timpul unei alte crize. Cu toate acestea subiectul cărții este unul foarte actual.

7. Jocurile Foamei, Suzanne Collins

Am început primul volum la sfârșitul anului 2012, din politețe, pentru că era dar de Crăciun de la fiica mea. După primele 5 pagini m-a prins atât de tare că nu am mai putut să o las din mână și am așteptat cu nerăbdare celelalte două volume. Nu mi se pare a fi o carte pentru adolescenți (așa cum este prezentată pe piață). Este o distopie care te pune pe gânduri și care face o radiografie clară a sistemele dictatoriale și a metodele lor de opresiune. Este o trilogie despre supravieţuire, nedreptate,  încredere în oameni, ură și dorință de a trăi. Am scris despre ea aici, aici și aici.

8. Magazinul de sinucideri, Jean Teule  și  9. Mă sinucid altă dată, Kerstin Gier

În afară de titlu care amintește despre sinucidere, cele două cărți mai au ceva în comun. Pe ele le-am purtat (pe rând) astă vară în poșetă și mi-au ținut de urât în autobuz. Două cărți ușor de citit, dar nu lipsite de miez. Despre Magazinul de sinucideri am scris aici. O carte ușor de citit care, deși povestește despre lucruri sinistre, este plină de umor. Este adevărat, umor negru, dar fin și contagios. Umor (de data asta în forma spumoasă) care nu lipsește nici din cartea lui Kerstin Gier.

10. Frumoasele străine, Mircea Cărtărescu

Despre această carte am scris aici și se află în top 10 doar pentru că am vrut să am și un scriitor român aici. Ea cuprinde trei povestiri, iar ultima, Bacoviană,  mi-a plăcut cel mai mult și a fost cea care m-a făcut să dau o notă bună acestui volum.

Dacă am făcut un Top 10 o să vă spun că există și o carte de suflet a anului 2013. Este cea a Alexandrei Flavia Marcu Alexandra și cei șapte vulcani. Îmi spunea cineva că a găsit multe stângăcii printre rândurile ei. Este posibil, această fată de 16 ani nu a scris o poveste și nu a căutat cu orice preț metafora. A așternut simplu și clar, pe hârtie, parcursul ei prin viață. Și ce parcurs! Și a oferit o lecție de viață chiar și celor cu mai mulți ani în spate decât ea. Ce poți să spui despre un copil care urcă cei mai înalți munți din lume cu tricolorul în suflet și în rucsac? Poate că nu va ajunge un scriitor renumit, dar cu siguranță va fi, întotdeauna Om. Omul acela pe care îl scrii mereu cu O mare. De se va găsi cineva care să mă întrebe până când voi mai vorbi despre această fată (pentru că se întâmplă de fiecare dată când se ivește prilejul), îi voi răspunde că nu voi ezita niciodată să o fac. Cu riscul de a deveni plictisitoare. În lumea asta în care trăim avem nevoie de modele. Iar Alexandra este unul. Mă veți crede pe cuvânt.

Așa arată ierarhia cărților pe care le-am citit eu în 2013. Și vă invit și pe voi să  treceți repede la treabă și să realizați un top personal. Este un experiment interesant care va aduce cu el și o bază de date din care am putea să ne inspirăm atunci când nu mai avem idei de lectură. Haideți că e simplu și nu o să vă ia mult timp. Detalii despre ce și cum trebuie făcut găsiți aici.

28 thoughts on “Biblioteca bloggerului român

 1. Loredana

  Acum, la trasul liniei, a trebuit să recunosc că am citit mai puține cărți decât am crezut… :)) Oare cum a trecut așa repede un an?

  O să citesc cartea de pe primul loc, imediat ce-o termin pe cea care mi-e acum pe noptieră!
  Zi frumoasă! :)

  • M-am tot întrebat cum reușesc alții să citească o carte la fiecare trei zile. Pot citi și eu una în așa timp scurt, dar dacă sunt în vacanță. Altfel nu îmi ajunge timpul. Sa nu știu eu să mi-l organizez?

 2. Ana

  Din toate titlurile de mai sus eu am citit “Ma sinucid altadata”. :D Am terminato in aproape 3 zile…chiar umor spumos…desi am simtit regret in suflet si parere de rau pentru protagonista neinteleasa de familia ei…

 3. Mirela Pete

  Cu excepția primei din listă, Splendida cetate a celor 1000 de sori de Khaled Hosseini, Magazinul de sinucideri, Jean Teule și cărții Alexandrei Flavia Marcu, le-am citit și chiar le îndrăgesc pe toate. Pe unele le-am citit mult mai demult, cum ar fi Steinbeck. Sper să ajung și la Khaled Hosseini, intuiesc că va fi pe placul meu. Eu iau topul tău ca pe o recomandare, anul trecut am citit numai în vacanță ceva serios, așa că am de gând să recuperez. ;)

 4. Tare mult aş fi vrut să citesc Jocurile Foamei dar nu am reuşit din motive pe care o să le spun pe blog-ul meu. Oricum am văzut provocarea şi o să fac tot posibilul să particip şi eu!

 5. Voi fi sinceră. Ca mereu. Imi plac preferințele tale. Am citit mare parte din cărți.
  Știi că nu scriu oricând. Locul 2 al prietenului tău de blog mă face să refuz participarea. Știu cartea, Am plâns și m-a durut. Nu e carte de top decât dacă vrei compromisuri sau dacă nu ai reușit în viață să citești cărți mai bune. Sper că și tu te-ai săturat de comentarii care te sprijină necondiționat. Dacă nu, scuze.

  • Nu știu la ce prieten de blog te referi, au scris multi dintre ei despre cele 10 preferințe și deci nici la ce carte. Îți spun doar că eu nu judec pe nimeni. Ca și în multe alte împrejurări… de gustibus. Am citit în viața mea o mulțime de cărți considerate bune. Dar și unele cu care nu mă mândresc. Cu drept să arunc eu piatra?
   Cât despre comentariile despre care vorbești… da, nu le agreez. Așa că îți mulțumesc pentru părerea ta sinceră.

 6. Dacă le iau pe rând, scriu și eu un roman, așa că mă abțin. O parte-s citite, o parte pe lista de citit, dar după cum analizez topul, mi se pare că avem gusturi similare (și cu Anca mă potrivesc, am concluzionat azi studiind un pic Goodreads).
  Dimineață public și eu articolul cu tema asta.

 7. Pingback: Biblioteca bloggerului român | blog de iarnă (și nu numai)

 8. Pingback: Biblioteca celor 123

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge