14 Noi 2013

Ne vedem la Straja?

28 Comments Blogging, Concurs, Hunedoara mea, Publicitar, SuperBlog

Îmi plac vacanțele. Cui nu-i plac? Îmi place să explorez locuri noi, să cunosc oameni, să descopăr bucătăria locală, să mă relaxez și să adun amintiri. Îmi plac vacanțele, mai scurte sau mai lungi, și asta este un lucru cunoscut tuturor. Un secret însă există. Sunt o persoană lipsită de simțul orientării. Din fericire, de câțiva ani buni, mediul virtual mă ajută să “camuflez” acest defect. Pentru că pregătesc cu grijă orice ieșire, studiind cu atenție informațiile generoase pe care le găsesc pe internet. Îmi fac temeinic “lecțiile”, mă înarmez cu hărți, cu idei de cazare (și de multe ori chiar cu rezervări), cu date despre obiectivele turistice prezente în zonă și despre drumul pe care trebuie să-l străbat ca să ajung acolo unde-mi doresc. Vacanța de anul acesta mi-a dovedit utilitatea acestui mod de abordare. Sau mai degrabă, ce se întâmplă în absența lui. M-am trezit în Lacul Roșu, pe seară, pe ploaie, după o zi de drum și o noapte anterioară nedormită, fără nicio speranță de a găsi un pat și o pernă pe care să-mi pun capul. A fost singura dată când am plecat “câine surd la vânătoare”. Și ultima. Nu se va mai întâmpla.

Am vrut să mă retrag din acest concurs. Nu mai este un secret pentru mulți dintre colegii de competiție. Și totuși bifez încă probă după probă. Vă întrebați de ce? Pentru că îmi doresc ca în weekend-ul 7-8 decembrie să merg la Straja, să cunosc oameni care, deși adversari, mi-au devenit dragi și, de ce nu, sponsorii și organizatorii.

Vi se pare că am scris două paragrafe care nu au nicio legătură unul cu celălalt? Poate dacă m-ați vedea, în unele clipe de răgaz, studiind perspectiva viitorului sejur la Straja, veți găsi una. :) Și cum aș putea creiona mica fugă din cotidian dacă nu poposind pe site-ul celor care ne vor fi gazdă?

La primele vizite virtuale am căutat informații despre cum se poate ajunge acolo (gândindu-mă că, în ultimii ani, poate se va fi schimbat ceva în privinţa drumurilor), despre cazare și evident despre unde și ce putem mânca . Le-am găsit ușor, am apreciat că sunt însoțite de imagini și că prețurile sunt la vedere, structurate pe perioade. Marele plus l-am acordat însă secțiunii de opinii ale vizitatorilor. Mai ales că prima consemnare este datată cu mai bine de șase ani în urmă. Da, părea lor contează. Este feedback pentru gazde și în egală măsură experiență împărtășită celor care nu au mai vizitat niciodată Vila Straja. Eu o găsesc prețioasă. Nimănui nu îi place să se aventureze în necunoscut. Iar posibilitatea ca afară să fie vopsit gardul și-năutru leopardul se reduce aproape la zero.

straja 1

Pentru că mi-a plăcut ce am văzut, dar și pentru că sunt curioasă, mi-am continuat plimbarea virtuală. Am fost plăcut surprinsă să găsesc suficiente informații legate de ceea ce oferă zona. Mai ales că eu nu sunt vreo mare amatoare de sporturi de iarnă. Am aflat că mi se poate oferi un sejur interesant în orice anotimp și că nu numai activitățile sportive țin capul de afiș. Nu lipsesc vestigiile istorice (locuri în care se presupune că își făceau rugăciunile dacii, tranșee din primul război mondial și un monument închinat ostașilor care și-au dat viața pentru țară), spații pentru meditație și relaxare (Schitul Straja și punctele despre care se spune că fac legătura cu cele mai importante canale energetice ale lunii) și bineînțeles peisaje de o frumusețe care îți taie răsuflarea. Asta pentru mine, căci cei cu o condiție fizică mai bună pot face schi la Straja (având la dispoziție șapte pârtii amenajate) sau se pot aventura să încerce sporturile extreme.

straja 2

Alt click și vizita continuă. Firma la care lucrezi caută un loc pentru un team building? Va găsi la Vila Alpin locul ideal. O sală de conferințe de 60 de locuri (numai bună pentru un training) și multe posibilități de distracție. O echipă este cu adevărat bună dacă știe să muncească împreună, dar nu se dă la o parte nici când vine vorba de distracție. Până la urmă, ne cunoaștem mai bine unii pe alții dacă evadăm din când în când din birou.

straja 3

Mă opresc aici cu relatarea plimbării mele virtuale pentru că vreau să vă las și vouă bucuria de a descoperi lucruri noi. Site-ul alpinstraja.ro abundă în informații utile pentru oricine plănuiește un sejur relaxant la munte. În plus, este bine structurat, navigarea este facilă, iar textul (însoțit de o mulțime de imagini) este ușor de citit.

Abia aștept să le cunosc pe viitoarele mele gazde și vila despre care am auzit atâtea. Cât despre dacă aș schimba ceva în lor casa lor virtuală… Ei bine, da. Pentru că turiștii se află de cele mai multe ori doar la un click distanță când vine vorba de a alege cel mai potrivit loc.

Poate nu ar fi o idee tocmai rea ca site-ul să primească un face-lift. Design-ul este învechit și cred, sincer, că o abordare grafică mai de actualitate i-ar aduce plusvaloare. Cum aș face asta? Aș crea în partea lui dreaptă un sidebar în care aș muta ofertele, bannerele, trimiterea către galeria foto, partenerii și secțiunea de like-uri de pe Facebook. Astfel s-ar putea evidenția mai bine meniul principal care, din punctul meu de vedere, este poziționat prea sus, are scrisul prea mic și pare lipsit de importanță. Evident, aș completa pagina Trasee și obiective care în prezent nu conține informații. Ca și cromatică aș opta doar pentru alb în combinație cu roșu. Fotografiile care ilustrează site-ul mi se par suficiente pentru a-i da mai multă culoare.  De asemenea, ar fi ideal ca, în era aceasta a tehnologiei mobile, să se ia în calcul optimizarea pentru smartphone-uri și tablete (responsive, de ce nu?). Și încă ceva. Ca blogger, nu pot să nu recomand să i se ofere puțin mai multă dragoste și atenție blogului din dotare.

Acestea fiind zise voi încheia adresând o întrebare simplă cititorilor mei. Cât de importante sunt aspectul şi funcţionalitatea unui site pentru voi? Și ce vă atrage mai mult, conținutul de calitate sau designul plăcut?

Am o întrebare și pentru participanții de la SuperBlog. Sunteți pregătiți pentru un cantonament la Straja? Ne vedem acolo?

În februarie 2005 eu am văzut stațiunea cam așa:

straja 2005

Oare cum o vom vedea în decembrie 2013, împreună?

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog.

Sursă foto: www.alpinstraja.ro și arhiva personală.

Tags: ,
written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.

28 Responses to “Ne vedem la Straja?”

  1. Răspunde Spunsieu says:

    Eu o sa zic pas, n-am cum sa ajung, nici daca ar fi vara n-as putea. Dar arata minunat peisajul si ar fi multe de vazut.

  2. Răspunde roșu vertical says:

    Foarte importante, si aspectul si functionalitatea, de multe ori un design neatractiv ma face sa ies de pe site fara ca macar sa ma intereseze ce contine. Din pacate, gusturile nu se discuta. :(
    Si nu, nu mai poti, in 2013 sa nu ai responsive design!
    Apropo de aspect, situl G+ ar merita mai mult ;)

    • Răspunde Sonia says:

      Subscriu la tot ce ai spus. Mai ales la partea cu gusturile. :) Toți merităm mai mult, ai dreptate. Cu atât mai mult Mioara care s-a aflat la prima încercare.

  3. Răspunde Iuliana says:

    Eu nu stiu istorii din culesele Super-Blogului, dar ma bucur ca nu ai renuntat si iti doresc din suflet sa ajungi la Straja.
    La un site/blog, totul conteaza, atat continutul, cat si aspectul, desigur in proportii diferite. Totusi site-ul vilei Alpin e primitor, luminos si aerisit. Daca tin cont si de sfaturile primite de la tine, va fi perfect!

  4. Răspunde Drugwash says:

    Ai dat cu întrebarea, dau şi eu cu răspunsul meu propriu şi personal:

    Din fericire, am apucat vremurile cînd un site era o pagină-două, cu o grămadă de text şi eventual cîteva imagini edificatoare, pe care o derulai pînă jos şi gata. Dacă era ceva de descărcat, găsei link-urile uşor, la vedere, un click şi te-ntreba unde salvezi – fără “downloadere”, fără captcha, fără javascript/php şi alte elemente de obfuscare. Iar reclame erau puţine, majoritatea aparţineau host-ului şi săteau cuminţi într-un loc. Tot ce-ţi trebuia era la îndemînă, în faţa ochilor, fără distragerea atenţiei, fără briz-briz-uri inutile. Aveam un browser bazat pe IE6 şi cu amărîtul meu de computer puteam deschide 20-30 de tab-uri deodată fără nici un fel de problemă de resurse.

    În ziua de azi… ei bine, în ziua de azi nu mai pot folosi vechiul meu Win98SE şi browser-ul de odinioară nici măcar pentru o singură pagină, fără să “crape” din cauza “noilor standarde”. Dar dincolo, în XP, cu un Firefox destul de vechi şi el, am nevoie de cel puţin trei add-on-uri şi un program adiţional ca să ţin la distanţă reclamele agasante şi inutile. Dar douăzeci de pagini odată? Only in my dreams! Totul e plin de Flash, de CSS/php/js/etc încărcate la maxim, cu font-uri “împrumutate” de la guglă şi cu o cîrcă de trackere ca să ştie ăia în fiecare clipă cine unde a intrat, cît a stat, pe ce a dat click şi aşa mai departe. Să nu crezi că WP e exclus! Iar cei pe domeniu privat… musteşte de trackere şi reclame, că deh! trebuie să-şi recupereze cumva banii investiţi în găzduire, nu?

    Aşadar, în ziua de azi nu-mi mai pasă de nici un site cum arată fiindcă nu mai intru decît prin două-trei locuri şi nici nu stau mult. Funcţionalitatea e dezastruoasă pînă şi la fostele firme de renume, care au ajuns cu toatele doar un front-end pentru aceleaşi chinezisme. Internetul nu mai e un loc de întîlnire şi o sursă de informaţii utile, ci un mare şi greţos bazar unde dacă eşti atent vezi cîteva figuri deja cunoscute care te filează.

    Nu trebuia să pui întrebarea asta… sau trebuia să mă trimiţi mai înainte după capsule de autosifon. :)

    • Răspunde Sonia says:

      Dragoș lipsa informației ca și informația în exces și de-a valma aruncată, pot fi la fel de dăunătoare.

      • Răspunde Drugwash says:

        Informaţia ar trebui structurată şi prezentată la cerere, opţional, într-un mod vizibil şi uşor accesibil. Iar reclamele, dacă e nevoie de ele, să fie într-un loc unic, neintruzive şi la fel afişate numai la cerere. Cine e interesat de ele, să intre acolo; cine nu, să fie lăsat în pace. Dar n-am să văd eu asta în decursul vieţii mele.

  5. Răspunde Resurse Creative says:

    Eu aş pune în aplicare sfaturile oferite de tine! Cred că m-aş mai plimba pe site doar ca să văd cum arată toate cele pe noul design!
    Eu cred că este destul de important designul unui site, fiindcă dacă nu-ţi place şi te deranjează la ochi şi ieşi mai repede… Nu mai eşti curios să vezi altceva… Citeşti ceea ce te-a adus pe pagină şi ieşi cum ai venit! :))

    • Răspunde Sonia says:

      Mi-am dat și eu cu părerea cum am auzit pe la alții mai pricepuți. Nu e domeniul meu de activitate. Dar ca simplu utilizator pot să spun ce îmi place sau nu.

  6. Răspunde Dana Lalici says:

    Sonia, e minunat articolul tau. Dincolo de cele spunse despre site, care sunt subiective la fiecare dintre noi ( desi am obsertvat elemente comune pe unde am mai citit) tonul pe care il folosesti este atat de ademenitor ca zau, as veni la straja numai ca spui tu. Sincer, mi se pare ca scrii din ce in ce mai cu suflet, mai cu pasiune, mai…tu. Nu inseamna ca nu ai scri bine pana acum, dar parca Mos Craciun te-=a tinut din…nu stiu ce si acum te dezlantui.

    • Răspunde Sonia says:

      La final de SB voi face probabil o cronică a participării mele. Vei vedea atunci că Moș Crăciun a avut și părțile lui bune. Altfel… ne vedem la Straja.

  7. Răspunde Vlad Ciochina says:

    Bineinteles ca atunci cand ai pus intrebarea legata de aspect si functionalitate la un site/blog, imediat am aruncat un ochi la blogul meu si am incercat sa-l privesc oarecum critic. Si…desigur ca sunt multe de modificat, dar, de regula, merg dupa principiul Less is more. Nu sunt in masura sa recomand cuiva ceva legat de aspectul steului/blogului, dar sunt mai mari sansele ca cineva sa citeasca efectiv continutul daca este scris negru pe alb, la propriu. Un fond negru si text rosu, de exemplu, nu prea merg bine impreuna, doar daca “semnalizaeza” vreun titlu, slogan, indemn sau reclama. Sau daca tema siteului/blogului are un design prea incarcat, atunci atentia vizitatorului va fi distrasa de elementele grafice. Impactul vizual al unei pete rosii este mult mai mare pe un fundal alb. Astea sunt mici secrete amintite vag dintr-un vechi curs de Tehnica mediatica pe care, acum vreo 10 ani, obisnuiam sa-l frecventez. Nu-i de mirare ca am fost restantier.

    • Răspunde Sonia says:

      Și eu am cochetat cu ideea de a învăța să fac site-uri. Și chiar am rămas cu ceva cunoștințe care acum îmi folosesc când vine vorba de blog. M-am lăsat păgubașă când am constatat că nu pot să țin pasul cu toate câte mi-ar plăcea să știu.

  8. Răspunde Tatiana DUMITRASCU says:

    Mi-ar place sa merg odata la Straja.Cred ca oricine ti-a citit postarea a gasit macar cateva motive sa-si doreasca sa ajunga acolo, fara sa le mai consulte site-ul.Cat despre intrebare….au raspuns cei care au ceva de spus.Totusi, prefer simplitatea si accesibilitatea.Si urasc reclama agresiva care nu te lasa sa ajungi rapid la ce te intereseaza.
    Iti doresc sa te bucuri din plin si de intalnirea cu “adversarii” si de tot ce ofera Straja si asteptam povesti noi.

  9. Răspunde psi says:

    distracţie faină să aveţi! :) eu rămân la zona din apropierea-mi, sigur, nici nu aş avea ce să caut în întrebarea din finalul articolului tău câtă vreme sunt doar susţinător de la galerie, de pe pervaz.
    şi… aşteptăm poveşti.

  10. Răspunde filedinpoveste says:

    L-am pus pe al meu sa se uite la site-ul lor si l-am intrebat ce parere are. Mi-a zis ca pare facut la inceputul anilor 2000, e foarte simplist si dezorganizat, un pic neglijent.
    Mie meniul principal mi-a lasat impresia ca vrea sa se asemenea cu detaliile acelea din contractele bancare scrise cu un font mai mic (a sa dea impresia ca textul acela este neimportant (si cand colo acolo vedeai ce comisioane ai). Mi-ar fi placut sa fie mai “digital” si mai prietenos cu utilizatorul.
    E cam rigid site-ul.
    Mi-a placut că ai spus totul atât de frumos! Poate ne vedem la Straja…

    • Răspunde Sonia says:

      Sper din suflet să ne vedem acolo. Cât despre site… toată lumea l-a criticat, poate datorită supărării cauzate de notele de la proba anterioară. Și eu am fost nemulțumită, recunosc, dar am apreciat că m-au vizitat de mai multe ori și am tras concluzia că probabil au dorit altceva de la mine. Un ceva care nu îmi este nici acum prea clar. Cu toate astea sunt indulgentă. Informația există și acoperă orice nevoie de informație, iar designul poate fi schimbat. Iar ei, cred, sunt conștienți de asta. Așa că să le și să ne urăm succes.

  11. Răspunde Litere Stacojii says:

    Din pacate eu nu o sa vin :(
    Dar ma bucur mult pt tine ca tu vei merge si te vei bucura de aceasta calatorie dupa sufletul tau cald :)

  12. Răspunde Adrian says:

    Ne vedem dacă mă invitaţi voi! :) Baftă în continuare, Sonia!

  13. Răspunde Vienela says:

    Tare ma tem ca nu voi putea profita de gala SuperBlog pentru a va intalni. E destul de greu sa ajung la Straja in luna in care cheltuim acasa cei mai multi bani (care bani?), mai ales ca pe 8 decembrie implineste baiatul meu 20 de ani.
    La un site, cand intri pentru prima data pe el, conteaza mult si aspectul, insa mult mai importante mi se par informatiile pe care le caut, daca ele exista sau nu.

Leave a Reply