Context și nuanțe

black-and-white-with-colorSe întâmplă adesea să vedem lucrurile din jurul nostru doar în alb și negru. Și mă întreb ce fenomen straniu se produce sub calota craniană, astfel încât acest soi de acromatopsie începe să-și facă de cap sau dacă, nu cumva, dihotomia se instalează numai în sufletele noastre, croindu-ne simțirile după un calapod cine știe de unde împrumutat. O fi pentru că uităm că în călimara întâmplărilor cerneala poate fi și colorată sau pentru că nuanțele de gri ne duc, mai degrabă, cu gândul la ceva murdar?

Se întâmplă adesea să ne raportăm faptele la exemplele de “așa da” sau “așa nu” pe care le primim pe toate canalele disponibile din jurul nostru și să le înghesuim în acest calandru, cu intenția clară, dar poate nu și declarată, de a le netezi și de a le aduce la o forma pe care am văzut-o deja la ceilalți. Dar dacă este greșit calibrat ? Pentru că, uneori, “așa da” și “așa nu”, sunt doar părțile vizibile ale unui aisberg. Spun asta, și sunt convină că nu greșesc, pentru că suntem tentați (omenește?) să judecăm acțiunile noastre și a celor ce ne sunt dragi raportându-le la ceea ce au făcut bun, dar uitând să punem în balanță și binele pe care l-au ocolit (chiar și atunci când le-a fost la îndemână), în timp ce pentru ceilalți, judecata începe mai întâi cu ce ar fi trebuit să ducă la îndeplinire și a eșuat.

Se întâmplă adesea să spunem despre persoane sau lucruri că sunt bune sau rele și, după ce le-am calcificat așa, în conștiință, să reușim doar cu greu (sau deloc) să le smulgem din această împărțire. Deși, uneori, judecata ar putea avea loc în împrejurări nu tocmai clare sau elementele necesare acestei “etichetări” ar putea fi puține sau nu toate.

Am scris toate cele de mai sus dorind să demonstrez că nu întotdeauna lucrurile (și oamenii, bineînțeles) sunt ceea ce par și că, uneori, din grabă, superficialitate sau neștiință, le catalogăm greșit și departe de adevăr.

Poate ar fi fost mai ușor de înțeles dacă aș da și câteva exemple concrete? Să vedem…

Căldură înseamnă în același timp atmosfera plăcută din casă, în timpul unei ierni geroase, dar și vipia supărătoare care pune stăpânire pe unele zile de vară, un calamar prăjit în prea mult ulei nu înseamnă că toate fructele de mare sunt grețoase, o plimbare cu caleașca răspunde necesității de deplasare pe un drum desfundat de țară, dar ar putea fi și o distracție începută în față la Hofburg, un gest calin poate ascunde multe sau dincolo de un calm imperturbabil s-ar putea aduna nori de furtună.

Nu știu dacă am reușit să scriu un articol cu un mesaj coerent, așa că voi rezuma, la final, toate gândurile din care el s-a născut.  Haideți să ne amintim mai des de context și de nuanțe și să adăugăm cât mai multă deschidere și culoare în viața noastră. Și aste nu doar pentru că este primăvară în calendar, ci pentru că astfel vom cunoaște totul mai aproape de adevăr, vom fi mai puțin manipulați (chiar și de propriile sentimente) și, de ce, lumea ne va părea mai veselă.

Ca de obicei duzina de cuvinte este găzduită de psi.

11 thoughts on “Context și nuanțe

  1. Pingback: Duzina de cuvinte- Bâzdâgăi | Cățărătorii

  2. Laura Laly

    Daca am reusi sa punem culoare in viata noastra si sa nu ne mai lasam manipulati de lumea lui alb si negru, poate am fi mai “noi” asa cum suntem si nu cum se vrea sa fim.

    • Sonia

      Nu știu cum se vrea să fim, uneori am impresia că așa înregimentați unor idei fixe. Dar dacă am scăpa de asta cred că am fi mai liberi, mai toleranți și mai dispuși să tragem aer în piept și să ne gândim de două ori înainte de a face ceva.

  3. Pai nu tot ce zboara se mananca! :) Eu nu cred in alb si negru pentra ca albul se jegareste iar negrul se decoloreaza! :) Lumea e cam gri, dupa mine!
    Toti facem de toate! Si bune si rele.
    Putini oameni acorda celor care gresesc o a doua sansa… dar nu mai gandesc asa cand roata se invarteste…

  4. Oamenii clasifica. E dovedit stiintific. Si ce mai simplu decat o clasificare “alb” -” negru”? As mai adauga la cele spuse de tine ca interpretarea califica de multe ori gresit. Omul percepe mesajele trimise de altii oameni in felul lui, raportat la propria-i scara de valori si toane, context, etc.

    • Sonia

      Suntem subiectivi și asta este omenește. Mereu vom avea preferați, întotdeauna unii ne vor fi mai aproape decât alții. Dar asta nu înseamnă să le agățam celor care nu ne sunt în grații o tinichea de coadă.

  5. Adriana

    Spuneam despre mine că sunt fata alb-negru. În timp mi-am dat seama cât de subiectivă eram, preferând tipologii, fără aprofundare. Greşesc şi acum şi sunt convinsă că tot o voi mai face. Ferice de cei ce iubesc culorile şi pot privi în nuanţe. Viaţa e mai simplă şi neîngrădită, aşa.

  6. Pingback: Duzina de cuvinte 24 – Satiră | vantdetoamna

  7. -X-

    Mesajul postarii mi s-a parut clar, coerent …
    Problema e, cred eu, ca multi au oameni au reactii ambigue la prima vedere, reactii pe care nu le putem decodifica corect si de aici si eroarea de a-i cataloga.
    Orice s-ar spune, fiinta umana gandeste sablonard dupa modele invatate de-a lungul timpului.
    Probabil ca solutia ar fi sa nu ne grabim sa ne facem o parere despre cineva doar pe baza a doua trei contacte/intamplari/rectii. Ceea ce e cam greu deoarece nu putem stopa fenomenul ‘primei impreii’ :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge