De ce scriu

write1- De ce scriu liste înainte să merg la cumpărături? Ca să le uit acasă sau pentru a nu le respecta niciodată.

- De ce scriu zeci de bilețele pe care mi le pun lângă monitor? Ca să nu uit lucruri importante și ca să le arunc la coșul de gunoi, uneori fără să îmi dau seama că încă mai am nevoie de ele. Și bineînțeles ca să am motive întemeiate să le caut acolo.

- De ce scriu bilețele pe care i le las soțului meu dimineața pe masă? Ca să nu uite el lucruri importante. Partea interesantă este că uită să citească ce scrie pe bilețele.

- De ce scriu urât? Pentru că primul meu an de școală a început cu o lungă serie de peripeții. Schimbarea localității de domiciliu, la numai două săptămâni de la începerea cursurilor, trebuia să însemne și mersul la o altă școală. Mai întâi nu m-au primit pentru că nu mai erau locuri, apoi am făcut vărsat de vânt. Startul meu ca și elevă a fost un dezastru. Un an mai târziu mi-am rupt mâna dreaptă și mi-a fost imobilizată trei luni. Caligrafia a fost coșmarul meu în clasele primare, iar trecerea timpului nu a îmbunătățit lucrurile.

- De ce scriu atunci când am de învățat ceva? Pentru că așa rețin mult mai ușor totul și pentru că am un fel de memorie vizuală a lucrurilor. Nu folosesc mai apoi niciodată notițele, dar important este că și-au îndeplinit scopul atunci când au fost scrise.

- De ce scriu toate aceste lucruri? Pentru că mi s-a părut ușor să răspund la întrebarea “De ce scriu?”, dar când mă pregăteam să elaborez “darea de seamă”, am realizat că nu aș face decât un lucru care să-l plictisească pe cititor. Am vorbit de prea multe ori pe blog despre asta. Așa că m-am gândit să abordez altfel subiectul și să mă refer la scris în formele lui mult mai simple.

De ce, ce și cum scriu alții? Posibile răspunsuri la psi în tabel.

19 thoughts on “De ce scriu

 1. psi

  :)
  1. şi eu fac liste. şi le respect la cumpărături ca un nazi!
  2. şi eu mai arunc biletele care se dovedesc necesare, doar că eu le mai şi rup înainte.
  3. la asta spun pas, prefer telefonul pentru că soţul meu e uituc….
  4. mi s-a spus că scriu frumos. de fapt ce spun? în facultate, cursurile mele erau trase la xerox de toată grupa. la examenele “cu acordul părţilor” toată lumea avea o problemă cu abrevierile mele. :D
  5. şi mie mi se pare că reţin mai uşor, atunci când scriu. curios, literatura mea îmi iese din minte imediat ce am terminat de scris… şi sunt extrem de ordonată în învăţarea scrisă…
  6. … ;)

  • Sonia

   În facultate, Sorin scria așa cum zici tu, perfect. Pe vremea aia nu erau Xeroxuri, deci împrumutam cursurile lui ca să învăț. Nu puteam. Era totul atât de ordonat că mă lua somnul. :) Prin anul trei a avut și necazuri din cauza scrisului său. La un examen profesorul nu a putut concepe că a scris totul în sală. L-a acuzat că a avut subiecte făcute de acasă. Cu greu și după ce a răspuns vreo oră din subiecte suplimentare a scăpat cu bine.

 2. Oh… asta cu scris ca sa nu uiti si uitat biletul e deja clasica! :)
  Mie imi scria biletele sotul meu! dar avea grija si sa mi le puna in geanta!
  Si asa nu uitam… Acum… vai de mine! :)
  Nu a fost deloc plictisitor ci reconfortant! Li se mai intampla si altora, precum se vede! :)

 3. Si eu tot scriind invatam! Partea cu biletelele la mine este cam asa: eu le scriu, apoi uit unde le-am pus.
  De scris, scriu frumos si asta datorita unei colege de la scaoala generala care scria atat de frumos ca ma scotea din sarite. M-am ambitionat sa scriu si eu, si astazi ii multumesc.

 4. Adriana

  Scriu urât caligrafic, dar pot scrie frumos dacă vreau. Totuşi a seamănă cu o..în ambele variante. Am agendă pentru toate prostiile pe care trebuie să le rezolv, mi se pare mai uşor şi mai organizat. Bileţele nu mai scriu decât dacă i le şi pun în portofel lui Mihai. Am în schimb un obicei care pe Mihai îl disperă. Rup foile agendei şi aşa parcă nu se mai ştie câte am avut pe cap. Dintr-o dată, doar ce vine contează. Faină idee ai avut!

  • Sonia

   Agendă am și eu. Și foarte ordonată încă. Îmi notez toate detaliile din contracte și în agendă. Și am mania să păstrez agendele. Am un teanc, adunat în ani, :)

 5. Și eu scriu bilețele, liste, orice, pe orice, oriunde, oricând. Și eu scriu urât. Dar spre deosebire de mulți care scriu caligrafic, eu scriu corect ortografic și gramatical. (În fine, cel mai adesea.)

  • Sonia

   Asta cu scrisul urât mă disperă. Uneori, când trebuie să completez vreun formular, mă gândesc că cei care îl văd vor crede că sunt analfabetă. :)

 6. Şi eu scriu tot ca să nu uit (fie că e vorba despre lista de cumpărături sau poveşti). Pe blog scriu tot ca să nu uit şi ca să-mi aduc aminte mai târziu.
  Şi eu scriu ca să învăţ mai repede căci şi la mine memoria vizuală funcţionează mai bine.

 7. noroc ca s a inventat calculatorul. ca alternativa la scrisul de mana zic. si eu sunt un dezastru la caligrafie. asa am fost mereu. si nu am avut problemele tale de debut :). la fel si cu notitele atunci cand trebuie sa retin ceva. odata ce am scris informatia se imprima mai bine in memorie.
  ai abordat chiar placut tema asta.

  • Sonia

   Cred că mașinăria infernală pe care o numim calculator nu a făcut decât să mai adauge o tușă caligrafiei mele îndoielnice. Dar noroc cu ea. Așa pot să fiu și eu citită și înțeleasă. :)

 8. Adriana

  Ai vazut vreodata in parcare o masina imbracata in post-it-uri (de toate culorile), adica asa zisele biletele prin care eram informata ca am implinit varsta de….ani???…tocmai ca sa nu uit niciodata, nu?….cat despre scris stii ca al meu este unul lizibil, caligrafia era una din orele favorite.

 9. scriu ca o pisica la propriu, nu mai fac liste pentru ca oricum am memorie de elefant si daca mai continui pe aici imi schimb naibii medicul de familie cu un veterinar :P

 10. 1. fac liste de cumpărături numai pentru mesele mari, ca să nu constat că îmi lipseşte ceva atunci când trec la gătit în bucătărie. în rest supermarketurile sunt suficient de ordonate, iar eu cumpăr consecvent aceleaşi produse pe care le găsesc pe rafturi şi cu ocii închişi.
  2. nu folosesc bileţele pentru că nu mă uit niciodată pe ele… sau le pierd.
  3. soţul meu are o memorie mult mai bună ca mine sau îşi scrie singur bileţelele.
  4. n-am învăţat scriind. cel mult citeam cu voce tare.
  5. scriu urât. de aceea am făcut medicina, ca să scap de caligrafie! :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge