O lecție

Mi s-a întâmplat de multe ori să primesc lecții de viață de la oamenii din jurul meu. Am reflectat și am încercat să învăț întotdeauna câte ceva de la fiecare persoană pe care am întâlnit-o, mi-am îndreptat privirea către cei care au succes și am dorit să pătrund tainele reușitei lor, am citit în cărți despre destine împlinite, am căutat semne peste tot, dar uneori lecțiile au venit exact de acolo de unde le-aș fi așteptat cel mai puțin.

O astfel de întâmplare am trăit ieri când am primit un plic, ușor mototolit, care conținea un bilet de mulțumire. Multora dintre voi, prieteni de pe Facebook, vă este deja cunoscut.

maria

Maria este un copil care trăiește într-un sat din România. Că acel sat se numește Duboz sau altfel, că se află în Banat sau în Moldova, aproape că nici nu contează. Copii ca Maria sunt peste tot în această țară. Viața nu a fost prea darnică cu ei, dar o trăiesc așa cum le-a fost dată și speră în vremuri mai bune. Și știu să se bucure de fiecare rază de lumină care ajunge până la ei.

Să spui “mulțumesc” este un gest frumos și una dintre regulile de aur ale bunului simț. Spunem cu toții acest lucru dar, mult prea grăbiți, așezăm pe hârtie mult prea rar aceste cuvinte. Biletele de mulțumire scrise de mână au devenit o tradiție demodată și o raritate în zilele noastre. Am constatat însă, ieri, că ele pot provoca o emoție greu de descris. Un copil mi-a scris câteva rânduri stângace pe o foaie de hârtie ruptă dintr-un caiet de școală, iar eu m-am topit cu totul. Nu i-am studiat caligrafia și nici greșelile gramaticale, dar i-am apreciat gestul făcut mai degrabă din instinct și setea de carte. Și inocența. Și sinceritatea.

Ieri, după ce am postat biletul Mariei pe Facebook și au început să sosească aprecieri, vorbeam cu Simona, colega mea și mesagera Semnului SPRE carte, că fetiței i-ar fi plăcut să vadă ce se întâmplă. Dar Maria nu are internet și nici măcar calculator sau televizor. Așa că am plănuit ca în weekend, atunci când va primi alte cărți pe care, grație vouă, i le voi trimite, cineva să îi arate pe o tabletă ce au spus oamenii despre scrisoarea ei. Iar acum, când scriu, gândul îmi zboară și mai departe…

Ce-ar fi să-i scrieți și voi, aici, pe blogul meu, câteva cuvinte? Credeți că am putea să o încurajăm și să-i spunem că învățând și citind face un lucru bun pe care noi îl apreciem? Cu siguranță s-ar bucura și ar ține minte.

Mă ajutați să-i facem o bucurie acestui copil?

14 thoughts on “O lecție

 1. Ehei,ce emotii imi dai tu asa de dimineata!Cand bucuram un om,neconditionat,ne hranim si noi cu buucria lui vazandu-i chipul sau ascultandu-i cuvintele dar cand bucuri un pui de om,emotia e si mai puternica,mai coplesitoare…am simtit-o pe pielea zilele trecute.
  Pentru Maria: iti doresc sa fii sanatoasa si sa-ti pastrezi aceasta puritate cat mai mult timp,si sper ca acesti prieteni tacuti,cartile,sa te insoteasca toata viata.Toate cele bune!
  A,si daca Sonia esti de acord,permite-i sa-ti mai scrie sa ne mai spuna ce am mai descoperit ea in noua lume a cartilor,sau ce mai face ea.

 2. Adriana

  Îmi doresc ca Maria să nu se oprească din citit. Să scrie şi să înveţe tot timpul şi să ştie că astfel de bilete de mulţumire nu le mai scriu azi decât copiii educaţi, cei ce în ciuda grijilor ştiu încă să mulţumească pentru puţinul lor. Bravo, Maria! Noi îţi mulţumim! Să creşti mare şi înţeleaptă!

 3. Mă bucur că există copii cu dragoste de carte, ca Maria și oameni care nu îți limitează generozitatea la vorbe, oameni ca tine, Sonia. Ceea ce trebuie să știe Maria este că, lectura te duce departe, îți deschide orizonturi nebănuite iar cartea e acel spațiu magic în care se plămădesc visele ce vor prinde contur mai târziu. Vă felicit pe amandouă!

 4. Faptul de a mai scris o scrisoare, in ziua de azi, e un eveniment ce trebuie sarbatorit cum trebuie. Sa mai spui si MULTUMESC in acea scrisoare, atunci trebuie sarbatorit de doua ori. Maria, sper sa nu uiti niciodata aceasta placere de a citi, de a descoperi si de a invata. Poate ca viata nu e tot timpul frumoasa, dar cartile sunt niste prieteni de nadejde, adevarati, tot timpul langa tine si care iti ofera mult mai multe decat iti poti imagina.

  Sonia, ce minunat e ca inca mai exista hartie si un stilou pentru a multumi cuiva. Si mai frumos e cand acest cuvant vine din parte unui copil. Sa dea Domnul ca si mai multi copii sa primeasca darul lecturii! Pupici

 5. Irealia

  Frumos copil, frumos gest, incredibilă bucurie, de ambele părți. Și ce ușor ne-ar fi să ne tot bucurăm, când gesturile astea mici, aparent neînsemnate, ne sunt atât de la îndemână, doar să ne pese puțin.
  Maria, lumea cărților să-ți îmbrace copilăria, să-ți deschidă orizonturi, să-ți aline dorurile, să crești un om mare și frumos, așa cum ești un copil mare și frumos! Te îmbrățișez cu mult drag.

 6. Corina

  Maria,nu înceta sa iubești cărțile ! Cărțile citite,îți vor da speranțe și liniște sufletească,cărțile citite,te vor învăța să iubești,cărțile citite,or să fie felinare în viața ta !
  Citește,Maria !

 7. Sa ramai o viata asa cum esti in copilarie: pura si cu mult bun simt. sa tii minte tot ce ti se intampla acum ( de fapt nici nu cred ca vei putea uita vreodata) iar peste ani sunt sigura ca vei face si tu la randul tau alti copii fericit. in carti vei afla multe si te vor pregati pentru viata. o viata pe care ti-o doresc plina de iubire si de oameni frumosi.

 8. Fiecare pagina care iti bucura ochiul si sufletul e o treapta , o caramida pusa la viitorul tau. Nu inceta sa citesti, nu inceta sa te bucuri de fiecare carte primita in dar. Daca cineva a muncit sa-si puna mintea, gandurile si emotiile intr-o carte e o onoare pentru noi sa ne bucuram de munca lui. Asa cum e o onoare si pentru mine sa fiu martora la setea ta de lectura! Maria, sa-ti cladesti un viitor intelept si sa gasesti un prieten in fiecare carte!

 9. Pingback: Exist, chiar dacă nu las urme | Petala Calatoare

 10. Maria dascalu

  Va multumesc mult pt aprecierile voastre.Nu voi inceta niciodata sa citesc carti! Ele pt mn sunt ca un felinar pe drum si ma ajuta foarte mult.Va multumesc mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge