Săptămâna trecută, mai exact sâmbătă, am avut o revelație. Știu unde plecăm în vacanță, i-am spus jumătății mele. M-a ascultat și m-a aprobat, lucru deloc neobișnuit având în vedere că planurile de genul acesta au fost întotdeauna sarcina și plăcerea mea.
Să nu vă imaginați că am ales o destinație extravagantă sau că mi-am propus să fac lucruri nemaiauzite și nemaiîntâlnite de nimeni. Entuziasmul meu vine dintr-o altă zonă. Anul acesta lucrurile s-au desfășurat oarecum ciudat. Am început prin a-mi propune să nu-mi fac niciun plan și, la momentul potrivit, să plec undeva în urma unei inspirații de moment. Total greșit! Cel puțin pentru mine. Cu ceva vreme în urmă am constatat că nu este așa de simplu să pleci last minute. Nu pentru că nu ar exista oferte, este plin de ele pe site-urile tuturor agențiilor de turism. Am realizat însă că ele nu sunt chiar genul meu preferat de vacanță și că, în plus, incertitudinea (chiar și în această împrejurare) nu mi se potrivește. Funcționez cu mult mai bine dacă îmi propun lucruri și dacă am un orizont de așteptare.
Așa că, am început să caut. Fără să știu prea bine ce îmi doresc. Sau mă rog, nu numai despre dorințe a fost vorba, ideea era că trebuia să găsesc ceva pe măsura bugetului și adaptabil perioadei de timp pe care o am liberă (perioadă care mă restricționează la sânge). Vacanța împreună cu altcineva a picat prima de pe listă. Timpul meu are limite clare și deloc ajustabile. Am eliminat apoi călătoria cu avionul, cea care ar fi fost cea mai bună variantă pentru o destinație mai îndepărtată. Chiar și un zbor low cost m-ar fi costat în jur de 600 de euro. Prea mult. Ideea de a parcurge câteva mii de kilometri cu mașina fusese eliminată din cărți din start, singurul posesor de carnet de conducere exprimându-se că nu prea are chef să conducă atât de mult.
Am încă pe masă un catalog al unei agenții de turism. 176 de pagini și mult mai multe idei. Triajul a fost simplu. După cea le-am eliminat pe cele pe care nu mi le puteam permite financiar sau ca perioadă de timp în care se desfășurau mi-au rămas… trei. Paris, Castelele Bavariei și… Grecia. Primele două m-au entuziasmat peste măsură la prima vedere. Judecând însă datele problemei am constatat că ar fi trebuit să petrec în autocar marea majoritate a excursiei și că nu aș fi putut să mă bucur de obiectivele propuse decât un timp foarte scurt (Alice a detaliat aici experiența unui astfel de circuit). Nu mă simt în stare să vizitez ceva stând cu ochii pe ceas sau după ce am călătorit o noapte întreagă. Grecia ar fi fost o alegere surprinzătoare chiar și pentru mine. Am spus mereu că genul meu de concediu nu este acela în care stai cu burta la soare. Găsisem însă varianta unei stațiuni care îmi permitea (destul de ușor) deplasări spre diverse obiective turistice. Două zile a trăit ideea aceasta. Peste 2.500 de kilometri de parcurs (dus-întors) cu mașina personală sau o zi și o noapte în autocar. La gândul acesta, peste care s-a suprapus cel că ar trebui să bântui prin țara zeilor antici la peste patruzeci de grade Celsius, mi-a trecut.
Apoi a venit clipa de inspirație maximă. Hunedoara-Lacu Roșu-Praid-Sighișoara-Sibiu-Hunedoara. Am spus asta dintr-o suflare, sunt încântată și este deja hotărât acest traseu. Zilele acestea îmi voi face rezervări pentru cazare.
Sibiul și Sighișoara îmi sunt cunoscute. Fără să mă fi documentat în amănunt am aflat că în perioada în care le voi vizita au loc două festivaluri. Art Mania la Sibiu și “Academia Sighișoara” în cealaltă locație. Zona Rezervației Naturale Lacu Roșu este un lucru nou pentru mine.
Mai am patru săptămâni în care să fac planuri (săptămâni care vor trece extrem de repede având în vedere că voi munci non stop, inclusiv în week-enduri). Știu însă câteva lucruri despre această vacanță.
- Vreau să mă și odihnesc;
- Doresc să merg la Păltiniș (nu am fost niciodată) și să văd calfele călătoare la Sibiu;
- Mi-am propus să citesc Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov (stă de o lună, neatinsă, pe birou);
- Vreau să merg pentru un prânz la o păstrăvărie (nu am fost niciodată);
- Pe lista obiectivelor de vizitat se află Salina Praid (nu am văzut vreodată o salină);
- Îmi doresc să văd Sighișoara pe îndelete (vizita anterioară a fost destul de scurtă) și să locuiesc chiar în cetate, la o pensiune la care am mai stat și unde ne-au găzduit niște oameni extraordinari;
- Mi-am propus să îmi exploatez la maxim camera foto și să îmi înving lenea de a o purta tot timpul cu mine (fapt pentru care pe lista de achiziții urgente am trecut un rucsac special pentru ea, în speranța că este mai comod decât geanta cu care am înzestrat-o).
-Lista este în curs de completare.
Dacă ați bântuit prin locurile pe care mi le-am propus eu, aștept idei.
Adelina, ești pe recepție? Aveai nevoie de inspirație.
Voi ce planuri de vacanță aveți?
Receptionat promt! :)) Doar ca am fost il locatiile astea, caut ceva mai..inedit! Si balnear daca se poate.:) Sibiul si Sighisoara imi sunt foarte dragi, am fost de mai multe ori si m-as tooot duce. La Lacul rosu am fost in trecere demult, taaare demult. Salina am la Slanic Prahova, la doi pasi de casa.
In 4 saptamani ai timp sa mai faci o multime de modificari dar e bine ca ai stabilit un traseu de baza. Eu inca mai caut desi cam tot atunci ar trebui sa plec la drum. Cine stie pe unde ne intersectam!:))
Modificări vor fi… în sensul de abateri de la traseu.
Păi nu ar fi rău să ne intersectăm și să o punem de o zeamă de cuvinte. Inspirație maximă la căutări!
Văzut toate cu excepţia Praid. A fost fiul meu, se pune?
Mi-ai trezit amintirile. Un an întreg tatăl meu stătea cu mersul trenurilor în mână alegând şi socotind. Iar vara plecam în circuit. Ziua vizitam şi noaptea dormeam prin trenuri personale ca să nu pierdem zilele pe drum. Trenul mergea pe şine şi costul unui circuit era mult mai mic decât călătoriile separate. Toate obiectivele tale sunt splendide. Singura obiecţie – e păcat să citeşti Maestrul şi Margareta între două vizite turistice.
Nu a călătorit niciodată împreună cu părinții mei. Concediul lor era la bunici, acolo unde erau și vacanțele mele, toate. M-am gândit de multe ori că ar fi meritat mai mult. Așa au fost vremurile de atunci, iar acum când mama și-ar putea permite să meargă într-o stațiune, nu mai dorește. Tata s-a stins de mult.
la pastravarie eu optez pt Albota oricand, la orice ora :D…..am fost o singura data, cand ma intorceam de pe Transfagarasan , dar as reveni oricand….si cam intr-o luna cred , o sa ajung acolo din nou
Am mai auzit de Albota. Înțeleg că și tu te pregătești de vacanță. Îți doresc drumuri bune și drum bun!
Văd că traseul e aproape de Iernut şi Vasarhely… Aveam trei foşti camarazi de arme pe acolo – doi erau verişori între ei – dar nu mai ştiu nimic de ei încă de atunci din ’87.
La Lacu Roşu am fost cu mătuşă-mea, în copilărie, o dată sau de două ori – nu mai ştiu. Ce peisaje… ce aer curat… ce vremuri!
Nu sînt în măsură să dau sfaturi de călătorie şi nici de povestit planuri n-am ce povesti, căci eu stau acasă mereu, însă pot să-ţi urez ca indiferent de traseu, să ai parte de o vacanţă minunată şi relaxantă, care să-ţi lase numai amintiri plăcute!
Vacanța va fi frumoasă, sunt convinsă. Nu sunt mofturoasă și o să-mi ofer libertatea să fac tot ce îmi dorește sufletul. Mulțumesc pentru urări!
Superb itinerar. In afara de Lacul Rosu, am fost peste tot. Daca tot ajungi la Praid, neaparat sa mergi la Corund (obligatoriu cu aparatul foto).
Am auzit de Corund și de vasele de ceramică. Este și un târg. O să merg cu siguranță.
salina de la praid e ok, mai ok decât cea de la slănic, dar nu la fel de frumoasă ca cea de la turda. cheile bicazului şi lacul roşu sunt… o să vezi, or să-ţi placă mult locurile! nu uita la păltiniş expoziţia de icoane şi ştiu o păstrăvărie tare faină… în braşov, de fapt înspre braşov de la sighişoara, dar mă îndoiesc că veţi dori să faceţi bucla aceasta doar pentru peşte. că mai ştiu o păstrăvărie lângă vechile cetăţi ale oraşului nostru. cum vezi te ademenesc spre locurile mele, deşi ştiu că planurile sunt făcute.
nu uita de podul mincinoşilor din sighii şi palatul bruckental… sighii, oraşul sufletului meu după cel natal.
din ce ştiu eu drumul dintre sighişoara şi mediaş e cam rău şi… nu rata cetatea de la saschiz!
eu voi merge în atena, aşa este planul, cu maşina, aşa cum mergem de fiecare dată. dar o să povestesc.
Planurile nu sunt făcute în cele mai mici detalii. Și ideea de a face un ocol prin Brașov ne-a încolțit din prima în minte. Nu trebuie să ne ademenească cineva acolo. Suntem sub mrejele orașului ăsta pentru câte zile vom mai avea. Ne leagă de el cei mai frumoși ani din viața noastră, cei de facultate.
Mulțumesc pentru idei.
Nici ca se putea sa alegi un traseu mai frumos. Ai destule de vizitat pe unde vei trece. Sunt convins ca va fi un concediu foarte placut.
Asta a fost și ideea, să am multe văzut. Eu nu pot să stau într-un loc.
E un traseu minunat! Praidul e foarte sănătos și e bine organizat totul pe-acolo, locul e superb. Salina din Turda e un pic cam aglomerată. Traseul ales trece prin zone de vis. Vacanță plăcută, relaxare totală și distracție la maxim îți doresc!
Inspirată alegere! Acum 6 ani mi-am făcut concediul în acea zonă şi a fost super. Salina Praid este spectaculoasă şi foarte bine amenajată. Cheile Bicazului sunt o minune. Dacă îmi permiţi o sugestie: la doi paşi de Praid este Staţiunea Sovata, care merită vizitată. La fel comuna Corund, celebră pentru ceramică populară. Un pic mai sus, spre nord-est, plecând din Praid, trecând prin Pasul Bucin (ce aer este acolo?), şi mai departe după Cheile Bicazului găseşti Ceahlăul şi Lacul Izvorul Muntelui (Bicaz). Poţi merge la Durău şi o mică drumeţie la Cascada Duruitoarea.
Cât despre mine, ce mai am din concediu, încă nu m-am hotărât. Ori o întoarcere pe Valea Bistrei, prin Munţii Banatului, ori Munţii Latoriţei.
Mulțumesc mult Adrian, pentru reperele pe care mi le-ai dat. Îmi vor fi de mare ajutor. Înțeleg că și ție îți place muntele.
Iubesc muntele!
Să-ți răspund la întrebare, că așa e frumos! Anul acesta luăm Grecia la cercetat, cu mare,cu munte și vestigii cât cuprinde! Dar voi povesti la întoarecere. Și culmea, pe listă era exact ca la tine, Parisul și Grecia, eu dorind Parisul, ai mei bălăceala în Egee, așa că a câștigat grupul majoritar. Dar o să-mi placă, mă știu eu , ador marea, muntele și mai ales zona mediteraneană. Încă odată, vacanță plăcută!
Îți doresc să ai o vacanță faină. Parisul rămâne visul meu. Probabil că spre sfârșitul anului voi fi mai prevăzătoare și îmi voi cumpara bilete de avion.
Lacul Rosu- ce frumusete! S-aveti un concediu placut
Eu…nu stiu inca
Mă bucură că și tu îmi confirmi că Lacul Roșu este o alegere bună. Cât despre vacanța ta, sunt convinsă că te vei hotărî cât de curând.
Mdap , eu am bantuit prin multe din locurile in care ti-ai propus sa mergi si iti pot povesti cate ceva , daca doresti! Insa este destul de scris si nu as vrea sa iti umplu spatiul de aici.Ca sa iti faci o mica idee : mediasul este cap-compas anual , al meu ca bradul fiind de acolo. In fine , daca vrei sa iti scriu cate ceva si ce se poate face pe traseul propus de tine , te rog sa ma anunti si iti pot comenta , pe lung , aici
Ana-Maria, mulțumesc mult. Asta era și ideea, să aflu cât mai multe lucruri despre locurile în care vreau să merg.
OK , tu ai vrut asta !
Deci, sa o iau treptat: Nestiind pe unde o luati la dus si pe unde la intors, am sa aleg eu ruta de dus pe Alba. Portiunea de la Vintu de Jos la Alba , mie una , mi se pare extrem de pitoreasca si frumoasa , cu drumul serpuind printre campuri.Insa nu fac apoteoza drumului, ca banuiesc ca il cunosti deja, daca ai ales traseul acesta.La Blaj , daca crezi ca te intereseaza sa vezi platoul Marii Uniri…e o chestie, insa…e la gustul fiecaruia si dorinta de a vedea o frimitura de istorie. Eu nu m-am abatut pe acolo.
Stiam ca, la Jidvei, crama poate fi vizitata si se pot face degustari. Eu nu am ajuns acolo, insa privelistea te lasa fara grai, ai senzatia ca esti in Ion” , romanul lui Rebreanu.
La Cetataea de Balta, din nefericire, castelul NU se mai viziteaza, deoarece cineva l-a cumparat si il foloseste pe post de casa de vacanta sau pe post de casa de vanatoare, nu stiu. Deci castelul ce se vede de la drum este proprietate privata .Adevarul ca la cati porci mistreti, caprioare si iepuri am vazut pe traseul asta….e firesc sa existe si domeniu de vanatoare in zona.Drumul asta, de la Alba la Tarnaveni, este foarte bun….se circula foarte bine si ,mie una , mi se pare mai putin aglomerat decat cel prin Medias, Sibiu.
In fine , daca ai chef de o masa copioasa si buna, iti recomand ca , la intrarea in Tarnaveni , sa te abati vreo 2 km si sa incercati un pranz la Butoiul Sasului. [acesta este linkul : http://www.butoiulsasului.ro/ Preparatele sunt traditionale , sasesti sau romane , poti cumpara produse bio preparate de doamna Hilde (pe bune , eu am luat dulceata de nuci verzi, de afina ,de mure si de zmeura). Chestia este ca sunt, poate, putin cam scumpe. Nu gasesc scuze, insa eu m-am bucurat ca, de banii dati, sa mananc niste dulceturi exceptional de gustoase. Pensiunea -restaurant se afla in localitatea Ganesti. Daca veniti pe drumul de Blaj-Jidvei, cum intrati in Tarnaveni, faceti la stanga, mai mergeti 2 minute si se face , de la drumul principal, o strada la dreapta, peste o cale ferata.Acela este drumul de Ganesti, catre Butoiul Sasului.
La Gheorghieni, undeva la iesire din localitate, cum mergi catre Lacul Rosu, este un hotel imens, pe care scrie in ungureste, asa ca nu stiu sa iti scriu cum se numeste Insa, camerele la interior sunt imense, cazarea este ieftina si mancarea….bestiala. Doamnele de la receptie vorbesc foarte greu romaneste, mai usor te intelegi cu ele in engleza, insa sunt foarte,foarte amabile si extrem de dragute( fara a fi rautacioasa , lucrul asta m-a uimit placut si am ramas exrtrem de pozitiv impresionata).In fine , eu am poposit acolo acum vreo 3 ani in urma, nu cred sa se fi schimbat ceva de atunci.
Lacul Rosu are o priveliste de vis , asa cum este el de parca zici ca este asezat in caus de palma, in muntii Hasmas.Nu stiu daca se poate inota in el, habar nu am, insa mi-a placut priveliostea si multitudinea de pensiuni si vile de munte de acolo , care dau un aspect de mica Elvetie! iti recomand sa nu uiti sa intri in Cheile Bicazului , care sunt de-a dreptul spectaculoase , atat prin priveliste, dar si prin dificultatea relativ mare a traseului de parcurs. La Lacul Bicaz, daca ajungeti, o portie de peste prajit la debarcader face bine dupa un un drum consumator de atentie si adrenalina!
La Sighisoara , se stie mult prea bine , punctul special de atractie il reprezinta cetatea.Daca aveti chef si bani de aruncat , urcati in turnul cu ceas.Privelistea face toti banii.Nu uitati sa mergei sa urcati tunelul cu scarile alea de nu se mai termina si sa vizitati cimitirul de la capatul sau .Este impreionant si plin de veverite!
In cetate am luat pranzul la un restaurant ,nu-mi amintesc cum se cheama, cum mergi catre scarile ce duc la biserica aia din deal, undeva pe dreapta, se intra prin restaurant, are o receptie foarte faina si un spate exista o terasa mare si foarte frumos amenajata! Din pacate nou ni s-a parut putin cam scump,dar….cine stie?O fi fost impresia noastra. De stat si admirat si asteptat , in piata mare a vetatii, repreznetatia actorilor de la teatrul orasului, care, imbracati in haine medieval, spun in multe limbi de cirulatie internationala (chiar in in romales, pe bune) o poveste frumoasa a orasului.Totul acompaniat cu toba si tipat asa cum tipau ,in evul mediu , cei ce faceau anunturile in cetate!
Mno, daca va apuca foamea, venind de la Sighisora la Medias, cale de numai 25-30 de minute, undeva la vreo 10 minute dupa ce ati iesit din Sighisoara , ajungeti in localitatea Danes. La intrarea in localitate este Pensiunea Danes sau mai bine zis “La dracul-Danes” Este o pensiune superba , cu padoc de cai si loc de echitatie , cu doua unitati de cazare , cu ferma de struti a caror carne intra in meniurile speciale ale restaurantului, cu o amenajare superba a locului si cu spcific medieval al designurilor pensiunii vechi.Chiar daca nu luati masa acolo , va recomand sa il vizitati.
De la Danes catre Medias , daca vreti sa vedeti cetatea medievala de la Biertan ,dupa ce intrati in localitatea Sacosu pe Tarnave, cam pe la jumatatea localitatii, se face un drum la stanga, cum stati cu fata catre Medias si cale de vreo 15 km , drumul duce catre Biertan.Eu una uit sa mai respir , admirand privelistea si padurea si …ce sa mai zic?Uite, scriu aici si vad in mintea mea drumul ala.Nu este un drum de european, insa se circula foarte bine pe el.Dezavantajul lui este ingustimea si faptul ca uneori trebuie sa te tragi mai la margine , daca te intanesti cu tractorul…dar marginea nu inseamna in sant sau in decor.
La Biertan, daca nimeriti si un grup de straini, eventual, lipiti-va grupului …Sau platiti ghid.Nu costa exorbitant si merita.Povestea cetatii este uimitoare si amuzanta este povestea camerei de pedeapsa….Nu scriu mai mult, daca vreti, aflati voi
Daca vreti sa luati masa la restaurantul medieval al cetatii , va recomand sa o faci , cu mare caldura. Daca sunt 4 persoane, luati “platoul cavalerului”. Cica e pentru o persoana si noi am mancat 5 insi de pe el si ragaiam ca purceii, dupa.
De la Biertan la Medias mai aveti o aruncatura de bat, cum s-ar zice
Mediasul este un orasel superb , incarcat de istorie si de amprenta austro-ungariei….Va recomand sa vizitati centrul vechi si turnurile orasului. Nu pot sa va recomand sa vedeti ceva anume , pentru ca tot centrul vechi al orasului este plin de istorie , medieval si lucruri de vazut.2-3 ore in oras sunt sigura ca va vor place.Sa intrati in curtea liceului Roth, care detine turnul cu ceas…dati un ocol, asa…de istorie si admiratie! Nu mai zic sa va abateti de la drum , in cautare de vestigii istorice…asta apropos de Mosna, care este la 15 minute departare de Medias si pe unde i-au calcat pasii printului Charles al Marii Britanii si care a investit bani in restaurarea cetatii medievale de acolo.
Pe drumul catre Sibiu toate localitatile intalnite au cate o mica cetate medievala , asa cum sta bine oracui oras transilvan. Eu una am vizitat Copsa si Slimnic….de restul nu am avut vreme.Din pacate.
La Sibiu…cred ca stiti, principala este Piata Sfatului ,cu Bruckental si Turnul Sfatului, care ofera o priveliste 360 de grade de ti se taie rasuflarea. Eu una , ori de cate ori ajung la Sibiu , incerc sa ma ratacesc pe stradutele vechi ale orasului medieval.Nu imi iese , insa la fiecare ratacire mai descopar ceva noutati.
Merita sa faceti un mic ocolis, plecand din Sibiu catre casa si, la Cristian sau Orlat sa faceti o abatere scurta catre Sibiel si sa vizitati Muzeuld e Icoane pe sticla , unicul de aceste gen din Europa.Doamna de acolo este fost profesor universitar si are un dar de a povesti si o vorba asa dulce…ca nu-ti mai vine sa pleci, ai tot sta acolo.Nu este scump absolut deloc , este chiar modica suma de vizitare.Eu una, acolo fiind, nu stiu de ce, uitandu-ma la o icoana a Sfantului Mihail ( este o icoana undeva intr-un ungher, parca ar sta dupa usa), mi-au dat lacrimile de emotie. Nu sunt credincioasa, educatia primita acasa m-a facut atee, insa acea icoana m-a infiorat la propriu….
Cam atat….am scris deja un cearceaf.Daca ai intrebari, te rog sa ma lasi sa te ajut.
P.S. Mi-e lene sa corectez, asa ca cer scuze, anticipat, de greselile gramaticale.
Mulțumesc mult. Pentru informații și pentru că mi-ai acordat atâta timp. O să printez comentariul tău și o să îl iau cu mine. Nu chiar în necunoștință de cauză am ales la dus drumul prin Blaj. Anul trecut am ajuns la Mediaș (în scop profesional, acolo era punctul de început al unei nunți la care am fotografiat) și drumul mi s-a părut infernal. Mă bucur că cealaltă variantă este ok. Sibiul și Sighișoara îmi sunt destul de cunoscute, dar celelalte lucruri despre care mi-ai vorbit, nu. Îmi vor fi de folos ca să îmi fac un program interesant. Mulțumesc încă o dată.
Cu mare drag! Ma bucur ca iti pot fi de ajutor!
Vacanță frumoasă să aveți! Frumos traseu ai ales!!! Abia aștept impresii!
Mulțumesc mult. Încă un pic și o să fie și vacanță.
Pe mine Sibiul m-a vrajit. Si satul lipit aproape de el, Rasinari. Sibiul mi-a placut sa il bat la pas, fara sa vizitez neaparat ceva, pur si simplu sa ii respir aerul aparte, de cetate, de altceva. Paltinisul mie nu mi-a placut in sine, poate pentru ca am petrecut saptamani pe acolo vara. Singurul lucru frumos pe care l-am facut a fost sa urc vara cu telescaunul. A, si zi zona cu Schitul lui Noica, foarte aproape de Paltinis. Cam atata insa…drumul pana la Paltinis este…magic. Mie mi-a placut mai mult decat Transfagarasanul. Curbe si vai si o deshidere larga, cat poti cuprinde cu privirea. Imi dau seama ca nici nu stiu cum sa o descriu. Dar e minunat. Pitoresc. Te face sa visezi. Poate pentru ca eu il urcam mereu cu autobuzul local…:)
Frumos traseu ti-ai ales.
Și mie îmi place Sibiul foarte mult. Mare lucru de văzut în oraș nu mai am, dar îmi doresc să mă pierd în atmosfera lui faină și să stau seara, târziu, pe o terasă. Păltinișul nu știu cum l-am ratat până acum. Poate pentru că este atât de aproape de mine.
Crezi ca stii Sibiul? Ti-as da adresa unor curti vechi din Sibiu pe care nu le stii. Sau ti-as semnala ca la Biserica din groapa sunt inmormantati Ion Codru Dragusanu, Zaharia Boiu si altii iar la Biserica dintre brazi gasesti mormantul si bustul lui Papiu Ilarian, plus George Baritiu, Ian Ratiu si altii. Mormantul lui Saguna e in Rasinari unde sunt casele lui Goga si Cioran. Stiai? Si cel mai important lucru: miercuri dupa amiaza e concert de orga la Biserica Evanghelica din Sibiu. Merita ascultat.
Vacanta frumoasa si linistita iti doresc ! Eu am ales o saptamana in Grecia si doua la Brasov (;-))
Brașov… m-a ispitit psi, mă ispitești și tu spunându-i numele. Vacanță faină și ție.
Partial Sonia, traseul tau se identifica cu al meu. Numai ca nu stiu daca si perioada.Daca te duci la Praid merita sa treci si prin Corund ca e aproape tare, la targul de ceramica locala. Au oamenii de acolo niste caseeee…Aproape ca iti vine sa te muti prin zona.
Eu o să plec prin 6-7 august. Prima locaţie va fi Lacu Roşu. Am notat ceramica pe lista lucrurilor de văzut, eventual cumpărat.
O sa vii cu tolba plina, doamna.
La pastravarie vei fi o regina rasfata, crede-ma.
Sa va bucurati de timpul liber.
Regină zici? Atunci nu voi rata pentru nimic în lume păstrăvăria. Mulţumesc pentru urări.
Vad ca ti-a spus Ana-Maria tot sau aproape tot.
Drumul, prin padure, peste munte, de la Praid spre Gheorgheni este un vis,o poveste.
La fel,de la Praid la Odorhei.Dupa Praid treci si prin Corund.Poti opri sa vezi , ca ai ce.La Odorhei merita vizitat centrul .
Era sa mor cind am vazut ca ai capatul calatoriei la Lacul Rosu,dar vad ca ti-a spus Ana- Maria de Cheile Bicazului.Si daca faci abstractie de faptul ca locurile de parcare sau refugiile sint ocupate de tot felul de comercianti si te bucuri de spectacolul naturii, vei fi in mare cistig.
Calatorie placuta, distractie placuta, odihna si sa-ti pui baterii de rezerva sau acumulatori si incarcator si un card mare pentru aparatul foto !
Sper sa aveti vreme frumoasa si sosele neaglomerate.
Mult bine!
Era sa uit.
La intoarcere, neaparat sa opriti la Sebes (daca n-ati facut-o pina acum) sa vedeti Ripa Rosie.Sa vedeti ce e instare sa faca apa si vintul cu gresia.
Drum bun !
Mulţumesc mult pentru amănuntele despre traseu. Prin Sebeş am trecut des, dar nu ştiam despre Râpa Roşie. Vremea cum o fi să fie, nu-mi fac probleme, pe şosele însă chiar aş vrea să nu fie aglomeraţie.
Eu aștept cu nerăbdare jurnalul acestei vacanțe! Să-ți iei notițe. N-am mai fost din copilărie la pas prin Ro și chiar ar trebui, dar mi-e oarecum groază. Te-aștept cu impresii.
Bulgakov n-a avut succes la mine, îmi tot spun că nu i-a sosit clipa, nu m-a prins, deși m-am chinuit să trec de 50 de pagini. Ți-ai ales o carte, nu glumă, așa, de vacanță!
Vacanță frumoasă, fotografii multe, zile senine! Și fericire…!
O să iau notiţe, bine zici. Despre carte… mi s-a pus pata de multă vreme pe ea. De nu o fi să fie să o citesc, asta e, nu ar fi prima dată când renunţ la o lectură dacă nu îmi place.
Mulţumesc pentru urări.
Buna alegerea. Foarte buna.
O vacanta linistita si relaxanta sa aveti!
Mulțumesc mult!
Te astept cu impresii si multe fotografii din zonele vizitate. Sunt curioasa cum o sa ti se para tie Sighisoara deoarece am tot auzit opinii contradictorii, iar din unele imagini nu mi s-a parut chiar asa incantatoare. Cert e ca pe unii i-a dezamagit…
Din pacate eu nu pot parasi Bucurestiul vara…
Mie mi-a plăcut Sighișoara. Am fost acum 4 ani, iar acum sunt curioasă ce s-a schimbat. La ultima vizită se făceau lucrări de reabilitare.
Bulgakov e fantastic! Sper sa-ti placa.
Despre traseu, evident, eu prea multe nu pot sa spun. A ba da, ce zice absolut toata lumea: mi-a placut Sibiul :D. Arhitectural l-am gasit printre cele mai interesante din Romania (dar n-am vazut vestul extrem cu exceptia Arad), iar mancarea a fost grozava!
Si la Sighisoara am fost. Sotia mea era complet topita. Eu am fost politicos. Adica mi s-a parut dragut, dar n-am cazut pe spate. Eu gandesc ca oraselele astea sunt atat de apreciate de romani si pe motiv de nostalgii legate de perioada germanica si prin contrastul cu restul tarii. Pachetul meu de nostalgii si experiente e nitelus altul, asa ca nu reverberez in acelsi mod la ele. Dar, intr-adevar, in zona aia imi par a fi cele mai frumoase orase din Romania. In opinia mea insa, Romania exceleaza mai ales la capitolul natura (cand nu-ti lezeaza retina pet-urile si gunoaiele), nu urban. Eu, pe vremea turismului urban in Romania mereu aveam nevoie sa-mi condimentez excursia cu mancare locala pe motiv de orasele cam dezamagitoare. In schimb mancarea e divina! (noi ca natie nu prea gatim grozav asa ca eu apreciez extrem de mult bucataria romaneasca). Tu insa ai sa ai din ambele si natura si orase, asa ca-s convins ca-ti va placea!
Vlad, o să încerc să adun de toate în aceste (prea puține) zile de vacanță. Natură, orașe și… evident mâncare tradițională.
[…] prin țară, că și țara noastră este frumoasă! Am deschis Google Maps și în zece minute am desenat traseul. Și mi-am promis că de mâine o să încep să-mi fac rezervări. Acel mâine avea să-mi aducă […]