Zidul

HallCityDupă cum vedeţi, eu nu mi-am închis blogul în ziua votării și sper ca, măcar și un singur om, va citi ceea ce scriu acum și va reflecta asupra cuvintelor mele. Nu o să scriu despre politică și nici nu o să vă rog să votați cu un canditat sau altul. O să vă povestesc, pur și simplu, o experiență pe care am trăit-o cândva, pe la mijlocul săptămânii trecute. Despre ce este vorba? Am simțit deznădejdea în forma ei cea mai profundă, atât de mare încât, pentru câtva timp, mi s-a părut că am ajuns într-o fundătură din care, nimeni, niciodată, nu mă va mai lăsa să ies la lumină.

Nu am avut o viață presărată cu petale de trandafiri și soarele nu a strălucit întotdeauna pe strada mea. Au fost momente în care nu am avut job, zile în care am târguit doar o jumătate de kilogram de făină sau de ulei, luni în care, de la plată până la avans, nici măcar banii de pâine nu mi-au ajuns. Însă nu despre viața mea vreau să vă vorbesc și nici  despre faptul că, indiferent cât de greu mi-a fost, întotdeauna am încercat să mă mobilizez și să privesc cu optimism spre viitor. Până în acel moment despre vorbesc, moment în care, fără să se fi întâmplat nimic altceva decât ceea ce s-a tot întâmplat în ultima perioadă, am simțit că mă prăbușesc. Momentul în care am văzut, mai clar decât oricând, zidul. Cel mai probabil l-ați văzut și voi: între noi şi ei (oricare ar fi acest noi şi ei), între tineri şi bătrâni, între ardeleni şi răgăţeni, între moldoveni şi ardeleni, în doar câteva cuvinte (că aş putea să continui cu exemple încă vreo câteva paragrafe bune) între oamenii acestei ţări care s-au născut unguri sau români, care au făcut şcoală sau nu, care frecventează o biserică sau alta, care trăiesc (cu sau voia lor) în diferite regiuni ale ţării.

Mă gândisem să despic firul în patru şi analizez, de la temelie începând, acest zid care a tot crescut în ultima vreme şi să vă spun că, acum 25 de ani, un zid simbol al opresiunii a căzut, iar noi ne-am amintit despre el doar datorită unei scurte şi aproape trecute cu vederea ştiri. O să vă spun doar că, în timp ce alţii dărâmă ziduri, noi (şi când spun noi mă refer la majoritatea care într-o democraţie este suverană) nu facem altceva decât să le ridicăm. Pentru că divide et impera este mai actual decât oricând. Şi o să vă mai spun ceva. Că este ruşinos să aşteptăm de la Diaspora să trimită bani în ţară ca să crească cifrele pe care le raportăm şi, astăzi, să aşteptăm să voteze ei (stând la cozi de neimaginat) şi pentu noi.

Eu mă duc acum să votez. Iar astăzi mi-am propus să votez şi să comentez. Pentru că nu-mi este rușine cu faptele mele și, oricât ar fi de firavă, vocea mea trebuie să conteze!

Și votul tău contează! El poate dărâma zidul!

8 thoughts on “Zidul

  1. psi

    divide et imera funcţionează de mii de ani. poate că acum l-ai văzut mai accentuat (or fi şi munţii de vină) dar el există în românia. într-o vreme eram bugetarii şi cei de la privat, liberii profesionişti şi asistaţii social, dar zidul a existat şi va mai exista mereu. sau atâta vreme cât pot fi oamenii manipulaţi, cumpăraţi.

    cât despre închiderea blogurilor mi se pare o prostie fără seamăn. ce treabă are blogul meu cu politica? sau… de ce să-l ţin închis câtă vreme este o voce? ne aliniem la liniştea televiziunilor care nu au arătat ce s-a întâmplat în cluj? cui foloseşte tăcerea asta de fapt?

    vezi… cineva a citit. :)

  2. Zidul a început să se ridice din momentul în care s-a prăbușit o lume și o alta se pregătea să se legitimeze. Cine au fost cei care au blamat vechea așezare politică? Cine sunt cei care au continuat în tot acest timp să-și spună ”aleși ai poporului”? Zidurile ridicate în tot acest timp ne-au separat de noi înșine și pe noi de restul lumii mai rău decât eram înainte de 1989. Nu știu de ce trebuie să stăm cu ochii pe cei plecați dincolo de hotare . Ei sunt 2 milioane, aici sunt 16. Nu trebuie să străbatem sute de kilometrii până la secția de vot și nici să plecăm de acasă cu noaptea în cap și totuși, NU VOTĂM! De ce? Nu știu, dar eu am mers și voi merge mereu la vot. Vreau să-mi spun părerea și oricare v-a fi rezultatul eu știu că mi-am făcut datoria.

  3. Nu stiu ce e chestia asta cu inchisul blogurilor si am votat dupa-amiaza. Stai linistita ca nu oamenii ridica zidurile, este doar o manipulare perfecta. Iar faptul ca noi am ales este doar o iluzie, prin alte parti se fac jocurile, noi suntem doar pioni. Ceea ce nu se intelege este faptul ca facem parte dintr-o structura supra-statala (UE) care trebuie sa functioneze unitar si se iau toate masurile ca sa nu existe separatism. Sper sa nu o fi luat in barba (din nou) cu “alegerea” asta de care ne bucuram acum.

  4. Eu am senzatia ca acum s-au daramat ziduri, cu toata artileria manipularilor pe baricade.Ramane acum sa reconstruim o tara.Asa cum la Timisoara s-a format un lant nesfarsit care dadea din mana in mana carti care sa umple o biblioteca noua, asa trebuie sa punem cu totii umarul si caramida peste caramida.Si sa curatam mizeria.Am senzatia ca incepe o noua era.Raman si eu aici, nu mai plec in Cuba.

  5. Faptul ca romanii, asa ultranationalisti cum se vor a fi, in esenta, au facut rabat de la o trasatura adanca, este un mare lucru. Am ales un neamt. Pe langa faptul ca sunt de parere ca era cel mai potrivit om de pus in fruntea tarii, deduc astfel faptul ca masa votantilor s-a mai schimbat.

    Nu mai sunt doar mamaite si tataiti naivi. Sunt oameni care sunt deschisi, care analizeaza si care voteaza constient si responsabil. Sigur ca nu sunt toti, dar am asa o impresie ca sunt mai multi ca data trecuta. Ne desteptam, asta mi-e impresia.

  6. Pingback: Frica | Anotimpuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>