Minciuna are picioare scurte?

LiesÎmi spunea, acum două zile, un venerabil domn (şi nu este nicio ironie în această exprimare, domnul fiind un om corect, muncitor şi animat de cele mai bune intenţii) că nu a putut să voteze Iohannis întrucât acesta face parte dintr-o organizaţie teroristă. L-am întrebat de unde ştie şi mi-a răspuns senin şi foarte hotărât că de la televizor. Persoana despre care vorbesc îmi este foarte apropiată şi vă mărturisesc că din duminica alegerilor şi până vineri, am evitat să port cu ea orice discuție legată de rezultatele date de urne, lăsându-i timp să digere evenimentele şi să tragă singură concluziile. Se pare că nu s-a străduit (sau nu a putut) să facă acest lucru, iar eu, dacă vă relatez astăzi această discuţie, o fac nu pentru o a relua cele întâmplate în istoria recentă (a curs deja destulă cerneală virtuală pe această temă), ci pentru a relua o remarcă a unei colege de birou care îmi spunea, acum nu multă vreme că, într-un fel greu de explicat, oamenii sunt tentaţi mai degrabă să creadă o minciună decât un adevăr. Nu am avut atunci timp să dezbatem problema (muncim nemţeşte  indiferent de cine se află la cârma ţării şi timpul de poveveşti ne este prea scurt), dar astăzi îmi permit câteva momente de reflecţie. Pentru că de la Revoluţie încoace şi până la recent încheiata campanie electorală, nu a fost zi în care să nu ne întâlnim cu minciuna în toate formele ei, iar când vorbesc despre mai multe forme mă refer la minciuna spusa senin, la cea prin omisiune sau la trunchierea unor părţi din adevăr. Într-un cuvânt la toate formele de dezinformare.

De ce, de multe ori, neadevărurile sunt mai credibile, uneori ignorându-se chiar şi evidenţa limpede ca lumina zilei? Și de ce ne lăsă intoxicați de tot ceea ce vedem pe sticlă, citim în ziare (virtuale sau nu) sau auzim, pur și simplu, la colț de stradă? Într-o ordine absolut întâmplătoare eu cred că motivele sunt următoarele:

Apetitul pentru senzațional

Că recunoaștem sau nu, foamea de senzațional există. Realitatea este de cele mai multe ori anostă, iar oamenii care se comportă firesc mult prea aproape de noi. Și se întâmplă ca, atunci când se titrează incredibil, senzaţional sau ştire bombă, să fim furaţi puţin de peisaj. Cei care fac aceste lucruri au interesele lor clare (dorinţă de a manipula, supremaţie pe piaţa audio-vizualului sau poziţii fruntaşe în mediul virtual), iar unii dintre noi ne lăsăm amăgiţi cu gogoşi umflate artificial. Secretele ascunse şi descoperirile epocale sunt mărfuri care se vând foarte uşor.

Instinctul de conservare

Instinctul de conservare este un dat pe care îl folosim fiecare dintre noi. Ne scoate din multe situaţii limită şi, de multe ori, ne ajută să supravieţuim. Poate de aceea atunci când ne sunt prezentate pericole de moarte suntem tentaţi să înghiţim găluşca fără să o şi mestecăm. Uneori este vorba despre o iminentă apocalipsă, despre cineva care vrea să ne vândă ţara sau să ne trimită drept carne de tun la export. Poate că nu este adevărat, ne spunem, dar dacă este?

Disperarea

Există momente în viaţă când avem senzaţia că toate drumurile ni s-au închis şi că doar o minune ne mai poate aduce la un liman. Că este vorba de o boală cumplită, despre kilograme în plus sau despre mucegaiul din baie, disperarea ne va împinge să căutăm panaceul universal, medicamentul minune sau soluţia care, cât ai bate din palme, va rezolva orice problemă, indiferent de cât de mare este gravitatea ei. Suntem dispuși să facem orice ca să găsim soluția minune și să cădem în plasa reclamelor mincinoase sau a poveștilor cu iz mincions de succes.

Ignoranţa

Că ne place sau nu, cei săraci cu duhul populează această planetă într-o proporţie mult mai mare decât dorim să acceptăm. Ei sunt primele victime ale minciunilor meșteșugit propagate şi, de cele mai multe ori, nici măcar nu pot fi condamnați. Lipsa de instrucţie şi traiul într-o lume lipsită de cele mai elementare resurse de trai îşi pun o amprentă tristă asupra capacităţii de a discerne. Evident, există şi o altă categorie de ignoranţi. Cei care au la îndemână resurse educaţionale, dar refuză să se folosească de ele. Pe ei îi condamn.

Teama de realitate

Fiecare om îşi doreşte să trăiască într-o lume perfectă şi lucrul ăsta ne face, uneori, să sfidăm evidenţa şi să ne agățăm de nişte lozinci care par mai convenabile decât purul adevăr. Ne place să spunem că ţara ca a noastră nu mai are nimeni, că frumuseţile ei sunt de neegalat şi că suntem cel mai ospitalier popor de pa faţa acestui pământ. Fără să fie minciuni aceste enenţuri, ele prezintă doar jumătăţi de adevăr şi oricât de mult patriotism mă animă (şi chiar sunt patrioată, pe cuvânt) nu pot să nu mă uit peste gard şi în grădinile altora.

Lipsa surselor de informare alternative

Să ai la îndemână doar surse de informare minime, nu este cel mai fericit caz. E greu să separi adevărul de minciună atunci când cunoşti doar ceea ce afli dintr-o singură sursă. Nu pot însă să nu semnalez şi o altă situaţie, la fel de actuală. Din noianul de informaţii care ajung la cei foarte conectaţi la ceea ce se întâmplă în jur, este la fel de greu de făcut o analiză corectă.

Sunt doar câteva dintre motivele pentru care minciuna nu are întotdeauna picioare scurte ci, dimpotrivă, ajunge cu ușurință în mințile unora dintre noi și rămâne acolo chiar și atunci când viața demonstrează că lucrurile stau altfel. Exemple sunt multe. Iar eu vă întreb și pe voi: de ce credți că micuna este, de multe ori, mai atractivă decât un adevăr?

5 thoughts on “Minciuna are picioare scurte?

 1. psi

  tot ce spui ste aplicabil (şi chiar se aplică de fapt) peste tot. pentru că este… natura umană. ceea ce face ca totul să pară mai altfel la noi. poate şi o apetenţă sporită pentru minciună- este faptul că vreo 40 de ani aveam partid unic, ziar unic, conducător unic… şi “iubit”. avalanşa de informaţie de acum pentru unii este imposibil de digerat, aşa că iau ce pot. ca şi cum, după 40 de ani de hrănit cu pâine, ţi se pune înainte porcul… cu ce începi? :) unii cu maţele… ştiu.

 2. Eu as adauga pe undeva, poate sub “Ignoranta”, undeva intre “lipsa de instructie” si “cealalta categorie de ignoranti” si sistemul de invatamant (cel putin romanesc si cel putin din perioada mea, care nu a fost cu mult timp in urma). Pentru ca ne-a bagat pe gat atata timp parerile altora, pe care trebuia sa le luam ca atare, sa le memoram, fara sa punem intrebari, fara sa gandim pentru noi. Pentru ca prin asta a distrus spiritul critic, iar aici nu ma refer la critica negativa, ci la genul de critica prin care pui intrebari, verifici sursele, analizezi, gandesti.
  Poate asta tine si de caracterul fiecaruia, dar cand in (cel putin) 12 ani de scoala ni se pun constant limite, suntem incadrati intr-un chenar si obligati sa preluam informatia ca atare, cum ar trebui sa devenim niste adulti care sa gandeasca pentru ei?
  Intotdeauna au fost folosite tot felul de mijloace pentru indobitocirea si controlul maselor, iar presa e doar unul din ele. Sistemul de invatamant e insa cel care pregateste poporul pentru a nu gandi si a asculta orbeste tot ce li se spune, ceea ce e foarte trist, zic eu.
  Nu stiu exact cum ar trebui schimbat, dar poate inlaturand putin din autoritate si obligatie pentru a lasa loc imaginatiei, dialogului, curiozitatii si placerii de a invata. :)

 3. cred ca in multi a ramas asa o teama de necunoscut, teama de acel altceva ce pare ca nu e ca cel dinainte.
  speranta e in cei mai tineri care au mintea mai deschisa, care au dorinta de a cerceta cele doua fete ale unui aspect, de a nu lua de bun doar unul.
  dar cred ca este si undeva in natura umana aceasta apetenta pentru minciuna. cum spuneai tu odata referitor la cartile triste, cu subiecte dramatice… si preferinta oamenilor pentru astfel de subiecte.
  cred ca toti vrem sa stim de fapt adevarul dar uneori e mai usor sa crezi o minciuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>