05 Mar 2014

Potcoave de cai morți

25 Comments Nervi, O lume nebună

Horseshoe2Ieri, mă gândisem eu, așa, că ar fi timpul pentru o postare pozitivă, una în care să fac abstracție de ceea ce se întâmplă în jurul meu și să uit toate micile sau marile răutăți care parcă sunt tot mai prezente în viața de zi cu zi. Dar cum socoteala de acasă nu se potrivește, aproape niciodată, cu cea din târg, mă văd nevoită să amân gândurile calme și duioase sine die. Pentru că…

În timp ce eram la birou, prinsă până peste cap între două lucrări urgente, îmi sună telefonul. Soțul meu mă informa despre ultimele isprăvi ale mamei lui. Care se pare că achiziționase un set de oale care costaseră nici mai mult, nici mai puțin de 1.500 lei. Mi s-a părut enormă suma și mai ales scopul cumpărării lor. Urma să le dăruiască unei persoane care s-ar fi bucurat, mai degrabă, de orice alt cadou. Dar cum nu aveam timp de povești și cum chiar eu am primit cadou de la distinsa doamnă (da, este o doamnă) un Delimano cu preț astronomic, n-am stat să procesez prea mult informația și mi-am văzut de treabă.

În drumul spre casă am sunat eu la sursa întâmplării și am cerut amănunte. Nu foarte multe căci, în autobuz fiind, mi s-a părut absurd să împărtășesc tuturor istoria unor oale. Și dacă stau bine să mă gândesc, parcă nici interlocutoarea mea nu mi le oferea cu prea mare generozitate. Primul beculeț s-a aprins însă destul de rapid. Când mi-a spus că a beneficiat de o reducere de 4.500 lei. La naiba! Cu aproape 1.500 de euro pot să îmi cumpăr, dacă mă străduiesc, o mașină, nu niște troace de bucătărie, vorba lui Vladen!  Apoi s-a aprins și beculețul numărul doi. Vânzarea era făcută nu de un magazin ci de niște indivizi care o contactaseră la telefon și o invitaseră la o prezentare. Am răsuflat ușurată când am aflat că încă nu a dat niciun ban și că urmează să le plătească peste o săptămână când se va face livrarea. Și abia am așteptat să ajung acasă la computerul meu conectat la internet. Folosind doar cele câteva informații, în câteva secunde, mi s-a confirmat exact ceea ce deja bănuiam. Era o țeapă. Victimele? Oameni trecuți de multă vreme de prima tinerețe!

Am reconstituit ceva mai târziu întreaga poveste. Invitația este adresată oamenilor în vârstă care sunt invitați la un restaurant cât mai luxos. Nu știu dacă sunt și serviți cu ceva, nu am mai întrebat căci eram deja un pachet de nervi. Li se spune că le vor fi prezentate niște produse medicale revoluționare, care îi vor scăpa de problemele vârstei a treia. Și le este arătat, de exemplu, fotoliul minune care costă 10.000 lei și care te vindecă de toate bolile. De la hemoroizi la hipertensiune. Scump, scump, dar când e vorba de sănătate… Mai ales că vânzătorii sunt miloși și știind cât este de grea viața pensionarilor, îi invită pe cei prezenți să participe la o tombolă. Trei fraieri fericiți câștigă, fiecare, câte 4.500 lei. Pe care, evident, îi pot folosi numai la cumpărarea produsului miraculos.

Soacra mea a fost printre câștigători. Și cum a refuzat să cumpere fotoliul magic, a fost îmbiată cu setul de oale făurit din oțel folosit la construcția navelor spațiale. Că doar era păcat să irosească fabulosul premiu câștigat. Mai mult, i s-a făcut și o demonstrație. Menită să îi arate cât sunt de bune. Și au convins-o. Noroc că nu avea bani la ea și că doar peste o săptămână urma să poată scoate de la bancă suma necesară. Și că ne-a spus. Altfel am fi avut cu toții surpriza să admirăm niște oale care se vând pe mai multe site-uri cu 350 lei. Și nici măcar nu sunt convinsă că valorează chiar și acești bani.

Vă scriu toate aceste lucruri gândindu-mă că poate vreți să vă informați părinții sau bunicii despre aceste oferte fabuloase cărora s-ar putea să le cadă victime. Firma care se ocupă de astfel de “inginerii” este din Târgu Mureș și se numește Plus+Max Co. Dar aflu că a mai activat și sub alte nume. Miller Medical și Vera Medical. Din păcate este prezentă pe piață de multă vreme. Asta înseamnă că afacerea lor merge și că oameni naivi și neinformați sunt la tot pasul. Iar eu, dincolo de regretul că sunt păcăliți atât de ușor, mai am unul. Că nu sunt liberă mâine să mă pot duce și eu la o prezentare. Și să le dau cu oalele alea de cap, cu tot cu zeama fierbinte care este pregătită în ele pentru exemplificare. Poate așa vor înceta să mai vândă potcoave de cai morți. Sau praful de pe tobă.

Noi în ce mai credem?
Falsidrama lui februarie
Tags: , , ,
written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.

25 Responses to “Potcoave de cai morți”

 1. Răspunde psi says:

  :) ai perfectă dreptate, au un target foarte clar, oameni trecuţi de prima tinereţe, pe care îi uimesc cu încăperea aceea luxoasă, cu muzică, zâmbete… şi sunt teribil de bine şcoliţi! şi am să îţi spun că povestea se întâmplă şi în italia. de fapt, ca să fiu sinceră, a fost lecţia mea de limbaj nonverbal acea întâmplare căci neştiind italiana atât de bine am asistat la întâmplare doar ca privitor. ceea ce, ghinion de neşansă pentru vânzători, l-a întors pe unchiul şi mătuşa de la o tranzacţie de nuumai 9.000 euro pentru nişte… oale. e drept că dincolo de oale erau nişte promisiuni de vacanţe dar… basme, basme… basme….
  şi mă întreb câţi dintre cei care ajung acasă fericiţi de achiziţiile lor, realizează că au fost traşi pe sfoară.

  • Răspunde Sonia says:

   Așa cum bănuiam nimic nu este nou sub soare. Se pare că nici metodele de înşelare a unor oameni mai puţin informaţi.

 2. Răspunde Ana-Maria says:

  Bine ca ai aflat la vreme…pacatosii!

  • Răspunde Sonia says:

   Așa m-am gândit și eu. Mulțumesc cerului că bunica a renunțat la surpriză. Era prea mândră de afacerea făcută ca să mai aștepte o săptămână.

 3. Răspunde Adrian Manea says:

  Şi pe mama o tot sunau unii cu o vacanţă pe care ar fi câştigat-o, vacanţă de jde mii de euro, la care trebuia să plătească câteva sute de euro!

 4. Răspunde Poteci de dor says:

  Mă apucă plânsul şi de milă şi de nervi când aud astfel de cazuri. De metoda “accidentul” aud în fiecare zi, încă e la putere şi tot mai mulţi bătrâni cad vicitme. Nu se mai satură odată oamenii ăştia?

  • Răspunde Sonia says:

   Tocmai de aceea părinții și bunicii trebuie preveniți. Să pună mâna pe telefon și să ne întrebe. Deși, dacă stau bine să mă gândesc, printre victime sunt și oameni tineri. :(

 5. Răspunde bloodie says:

  Și uite așa m-am scăpat de oale. Ce-i lipsește chelului… :))

 6. Răspunde Mucegai says:

  Super tare! De la telefoanele cu bani pentru tăcerea victimei unui fals accident, n-am mai întalnit o faza care să ridice banul așa tare.
  Am notat și dacă îmi ies ăia pe + în cale o să testez rezistența acelor oale. :D

  • Răspunde Sonia says:

   E plin internetul de isprăvile lor. Și nu numai cu oale. Pături, paturi, sterilizatoare, aspiratoare și încă alte lucruri. Toate cu proprietăți miraculoase. Partea proastă este că acel contract e perfect legal. În el nu se vorbește despre toate aberațiile de la prezentări.

 7. Răspunde adelinailiescu says:

  De banii aia imi iau o menajera-bucatareasa si nici nu ma intereseaza in ce fierbe sarmalele si nici cat se chinuie sa spele oalele! cica daca n-ai dry-cooker nu esti bucatareasa; din fericire (sau din pacate! :) ) eu sunt…Daca mi-as lua si sofisticaturi de-alea ce as deveni, master-chef intergalactic?

 8. Răspunde TATIANA says:

  Tocmai am intors inapoi o clienta de la curcuma plus…..un supliment alimentar descoperit de un medic elvetian, care ia durerile de articulatii si-i face pe bunicii de 90 de ani sa joace tenis precum Nastase in vremurile lui de glorie.Pretul?O nimica toata;119 lei 90 de capsule.Adica 56 g de praf de turmeric si celuloza, care turmeric cumparat de la o pravalie de condimente sau dintr-un bazar arabesc sau turcesc ar costa vreo 5 lei.Ca sa nu mai vorbim de pilulele care te fac sa slabesti 50 de kile in 2 luni”mancand pe saturate”.E plin pamantul de sarlatani si din pacate in jocul lor isi dau concursul si televiziunile, scopul fiind acelasi pentru toti-obtinerea de castiguri cu orice chip.

 9. Răspunde Vienela says:

  Imi suna atat de cunoscuta povestea. Mama mea, acum cativa ani, se lasase pacalita de o firma cu care coresponda prin scrisori trimise cu posta. Astia ii trimiteau carti (la preturi astronomice) si aveau grija sa includa in plic tichete (hartie scoasa la imprimanta) prin care o anuntau ca este castigatoarea unui premiu fabulos, cu conditia sa mai cumpere nu stiu cate carti si alte porcarii. M-am vazut nevoita sa ii sun de fata cu mama si sa ii iau la bani marunti, pentru a-i dovedi ca o pacaleau.

 10. Răspunde Noi în ce mai credem? says:

  […] nu cred nici în babe, nici în popi şi nici în doctori. Că a crezut în ăia care îi vindeau oale confecţionate din oţel de O.Z.N.-uri, asta este deja o altă poveste… Dar în privinţa primei afirmaţii parcă îi dau […]

 11. Răspunde Fugi, Mihai!* | bloodie says:

  […] Povești ar mai fi cu duiumul, dar poate am să vi le spun cu altă ocazie. Până una alta, puteți citi încă una aici. […]

 12. Răspunde Daciana says:

  Data viitoare ma puteti anunta pe mine. Daca sunt in oras merg eu. Am stare si prezenta pentru asa ceva. In plus programul meu e mai flexibil si sincer nu strica o fapta buna/zi.

 13. Răspunde Roxana says:

  Şi mama mea este în general predispusă să dea banii pe diferite chestii care sunt extrem de scumpe, pentru diferite tratatmente. Noi nu suntem acolo s-o împiedicăm să le cumpere. Până acum este mulţumită de achiziţiile ei. Este adevărat că n-ar fi dat preţul unei maşini pe nişte oale. În primul rând nu ştiu dacă i-ar fi avut. În schimb, oale din astea de le găseşti cu 300 de lei pe net, le-a cumpărat într-o zi mergând pe stradă, tot la acelaşi preţ.

Leave a Reply