Invitație la joacă – Povestea anului 2013

povestea2013 a devenit deja amintire, sărbătorile au trecut, viața o să reintre din nou pe făgașul ei firesc. Vom uita urările, vom face daruri doar din când în când, poate și cu zâmbetele vom fi mai zgârciți. Prima zi a lui 2014 se dovedește a fi o zi tăcută pe bloguri, doar pe ici pe colo câte un articol de câteva rânduri, iar eu o percep ca fiind o stare de necesară acalmie. Între exuberanța zilelor de sărbătoare și realitatea, nu întotdeauna confortabilă, care ne va izbi cu toată forța ei de mâine (sau mă rog, de luni, căci unii mai avem vacanță până atunci).

Nu am de gând să fac analize sau considerații despre trecerea timpului și despre evenimentele pe care le-am trăit sau pe care le așteptăm să se întâmple, pentru că nu este momentul. Mai degrabă zilei de astăzi i s-ar potrivi o ciorbă acră, câteva ore de somn sau încă o petrecere. Care, pe principiul cui pe cui se scoate, să facă uitată oboseala de ieri și să o înlocuiască cu una nouă. Și totuși scriu. Este un fel de experiment și o invitație la o nouă joacă.

Am creat un document la care fiecare are acces și în care poate să scrie oricine își dorește acest lucru. Și vă provoc să scriem împreună povestea lui 2013. O poveste alcătuită din gânduri scurte. Primul care vă trece prin minte când citiți acest articol. Reguli nu există. Poate doar una. Deși suntem (sper) mai mulți autori ai poveștii, vom scrie cu toții la persoana I, continuând gândurile celui care a scris înaintea noastră. Lăsați deci la final o propoziție neterminată pe care va trebui să o completeze cel care scrie după voi (una care să îl îndemne sa ne dezvălui cea mai mare realizare a lui din anul care a trecut, cea mai faină carte pe care a citit-o sau… vă mai gândiți voi ce).

Și  o rugăminte. Poate ar fi bine să scriem fiecare cu altă culoare, astfel mozaicul gândurilor noastre va fi mai evident.

Sunt curioasă ce o să iasă, dacă va avea cineva chef să se prindă în joacă și dacă ați înțeles exact ce doresc (căci am impresia că, fără vreo legătură cu licori bahice, nu sunt astăzi chiar cea mai coerentă persoană). Deci vă poftesc la joaca pe care deja am început-o eu. :) Se mai încumetă cineva? Povestea se scrie deja. Frumos. Mai ales că nu știm cine  gândurile cui le continuă. Îndrăzniți deci. :)

Povestea anului 2013 se află s-a aflat  aici și promit că o să o readuc pe blog, spre amintire, în ultima zi a anului care tocmai a început.

La mulți ani!

 

79 thoughts on “Invitație la joacă – Povestea anului 2013

     • Iertabil – mie mi se întîmplă permanent, uitarea asta… :)

      Am să încerc să spun aici ce e mai important din anul ce-a trecut, pentru mine: faptul că am cunoscut cîteva suflete noi online, faptul că m-am convins de promisiunile unor cunoştinţe vechi (nu mă hazardez a-i mai numi ‘prieteni’) şi faptul că am înţeles cum funţionează sistemul economico-socio-politic terestru.

      • Oops, busted! :oops:
       Am intrat căutînd un posibil răspuns pentru Loredana care nu avea acces şi mi se pare maxim de haios să-i văd pe fiecare cum se bîlbîie, şterg, rescriu, iar şterg, iar rescriu… Avem tendinţa spre perfecţiune scrisă în ADN dar prea des ne batem joc de ea acceptîndu-l pe de-acum românescul “lasă bă că merge şi-aşa”…
       Gata, o palmă după ceafă coniacului, să tacă. :oops:

      • Ba, eu mă bucur că ai dat pe acolo. Chiar dacă nu știu de fiecare dată cine scrie (nu toată lumea este logată) la unele persoane mi-a fost ușor să ghicesc cine se află în spatele textului. Și joaca a devenit și mai interesantă. :) Și la tine a fost simplu. :) Câte persoane cunoști care să scrie cu î din i si să fie fani declarați ai diacriticelor? :) Eu, numai UNA. :)

 1. adapukka

  Incredibila ideea. Am intrat pe doc si efectiv am fost martora la scrierea unui paragraf. Priceless! Am incercat sa intru si eu sa continui dar nu am reusit :(

 2. Iuliana

  Foarte frumoasa ideea, Sonia! N-am gasit nici eu share-ul, dar am scris ce-am scris si vad ca s-a salvat. Sper sa fie cat mai lunga povestea asta a lui 2013 :)

 3. Cred ca eu sunt chiar foarte blonda. AM incercat in fel si chip, dupa ce am citit instructiuni si comentarii.Io nu pot. Poate nu e locul meu acolo. Dar ideea e interesanta, bravo! Mi-e drag de tine. Si poate anual asta imi faci si mie hatarul? Scuze, mie nu mi-e indemana cu diacriticele. Cand scriu de mana, da, le folosesc dar aici e mai greu. Sa fie lene? sau ignoranta? Nu stiu daca Politia asta a diacriticelor (era sa le spun diacritici) aplica si amenzi, dar nici aia nu ar folosi, mai am una de-ailalta neachitata la primarie si nici n-o s-o achit, uite-asa, de-aia!

 4. Doamne, ce idee buna!!! Am scris si eu si am citit si ma declar incantata. Bucuroasa sa particip, norocoasa sa gasesc ocazia de a adauga povestea mea. Ma intreb cat de larg va fi zambetul meu cand voi citi la final povestea. Se poate mai larg ca acum?

 5. Irealia

  Aiaiaiai! Ce fain e, chiar și așa, în diagonală, cât am apucat să citesc. Mă întorc pe la căsuța mea și scriu, după o lectură așa cum se cuvine. :)

  Ți-am zis La mulți ani? :) La mulți ani, Sonia! :)

 6. foarte tare ideea. superba chiar. ai niste initiative Sonia… de-a dreptul fantastice. am participat cu bucurie. cum zicea si Vienela… trebuie sa ne abtinem ca da dependenta :). cred ca imediat dupa mine a intrat Pinky… ce fain e… de-a dreptul superb. imi vine sa te pup pentru asa ceva :).

 7. Pingback: Cum ar fi dacă… | blog de iarnă (și nu numai)

 8. Dan

  Io tăt n-am înţeles, dar e clar că asta nu mai miră pe nimeni. :lol: Adică de fiecare dată când e schimbată culoarea e semn că a apărut un nou “scriitor” ? Şi că dacă vreau să scriu ceva trebuie să urmăresc firul logic al poveştii şi să continui pe aceeaşi linie ? :roll:

  • Culoarea o schimbi tu, ca să știm că scrie altceva. Și nu, nu trebuie să urmărești firul poveștii. Doar să te legi de ultima propoziție, cea neterminată, cum vrei tu. :)

   • Dan

    Ufff… Da’ nu-i bine aşa, măăăăi … O să iasă un story lung cât o zi de post şi tare-aş vrea să-l văd şi eu pe ăla care o să-l citească de la un capăt la altul. Mai bine trasai tu nişte linii de urmat, un fir al poveştii, poate o rescriere a uneia vechi, ştiu eu… ceva care să îndemne mai mult spre joacă şi relaxare. Ce propui tu este interesant dar, mă ierţi că sunt aşa direct, nu îi dau prea multe zile. Îi lipseşte un “nu’ş ce”.

    • Ba e bine (normal, că o idee de a mea nu poate fi decât una buna). :) Scopul nu a fost de a scrie o poveste, ci de a aduna gânduri la acest început de an. Documentul mai rămâne public până duminică, când o să îl pun la păstrare. Îl voi scoate de acolo pe 31 decembrie 2014, de-om fi sănătoși. Și, câți vor mai fi pe aici dintre cei care au scris acum, vor avea posibilitatea să vadă ce au scris la începutul anului. Și poate vom afla și identitatea scriitorilor. Unii și-au declarat-o, pe unii i-am ghicit, dar există mulți încă anonimi. Așa că dacă dorești să participi la acest experiment, poftim și scrie. :)

 9. Zinca

  Sunteti formidabili. O oaza de frumos si normalitate intr-o lume ne-buna, nebuna. Va doresc sa cresteti si sa dobanditi efectul bulgarelui de zapada. Descoperindu-va, multi s-au regasit pe ei insisi, asa ca, vant din pupa, inspiratie si …frumos!

   • Zinca

    Am scris. Mie-mi place modul in care se trece condeiul de la unul la altul. Cred ca voi lectura zilnic aceasta poveste, mai ales ca, acolo, in deplina libertate, protejata de anonimat, mi-am propus niste lucruri. Dar eu vad totul si ca pe o spirala energetica(Nu va ganditi la “alte spirale”, nu e cazul), menita sa dea forta si incredere.

    • Poate că așa, la adăpostul anonimatului, oamenii spun mult mai ușor primul gând care le vine în minte. Deși, cum spuneam și unui altui cititor, mulți și-au dezvăluit identitatea, iar pe alții i-am ghicit ușor. Să zicem că a fost un exercițiu colectiv de sinceritate.

 10. Pingback: Ne place joaca?

 11. Pingback: Puzzle

 12. Pingback: De la naftalină | Anotimpuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>