Un pic despre munca mea

weddingAm scris aseară, la o oră târzie “De gustibus”. Astăzi, recitind “capodopera” am avut senzația că nu am atins subiectul exact în miezul lui și îmi propun să-l reiau adăugând nuanțe noi la capitolul “îmi place/nu-mi place”, dar și câteva cuvinte despre toleranță/ intoleranță. Și puțin din ceea ce fac eu când nu scriu pe blog. :)

Majoritatea cititorilor mei știu deja că pe lângă serviciul de opt ore pe zi, cu carte de muncă, am și o mică afacere. Una legată de prezența la evenimente fericite din viața oamenilor, menită să adune și să conserve amintirile și uneori să însuflețească evenimentul în sine. Adică mă ocup de filmare, fotografie și câteodată și de partea de entertainment. Dacă este să fiu riguroasă partea legată de distracție nu îmi aparține. Decât în ideea în care eu și jumătatea mea suntem o echipă. Altfel, prea multe butoane și prea multe fire. Nu mă pricep. Dar știu foarte bine să apreciez rezultatul. :)

Nu am vorbit foarte des despre munca mea, iar când am făcut-o am lăsat să transpară doar pasiunea mea și satisfacțiile pe care mi le aduce (și nu mă refer la cele materiale). De ce o fac acum? Pentru că lucrând pentru foarte mulți oameni am fost pusă în situații dintre cele mai diferite. Și mi s-a confirmat, poate fără să mai fie nevoie, că suntem atât de diferiți unul de altul, dar asta nu ne face mai buni sau mai răi și nici nu ne duce mai sus sau mai jos într-un clasament alcătuit pe baza calităților noastre umane.

Am lucrat și lucrez în cele mai diverse medii și cu cele mai diferite persoane. De la căminul cultural la restaurante de lux,  de la oameni simpli la persoane situate foarte sus în ierarhia socială, în mai multe orașe din țară (și chiar în afara ei). Am fost la nunți tradiționale (cu straie populare, călăreți și steagul tricolor purtat cu cinste) și la evenimente cu ținută obligatorie. Am mâncat sarmale și aperitive preparate în casă, dar și fructe de mare. Am fotografiat și filmat mirese cu rochii prețioase, uneori extravagante datorită formei sau culorii, dar și domnișoare îmbrăcate clasic. Am fost trup și suflet alături de cei care își sărbătoreau cea mai frumoasă zi din viața lor și indiferent de circumstanțe am plecat de acolo cu zâmbetul pe buze. Și asta nu pentru că urma să le tai o factură. Pur și simplu m-am atașat de fiecare om în parte și cu marea majoritate încă mai păstrez legătura. Au fost și excepții, nu zic nu. Le pot număra pe degetele de la o mână în condițiile în care în 12 ani de activitate am adunat în portofoliu câteva sute de evenimente.

De ce vă scriu toate astea? Păi pentru că se spune că după nuntă (și în egală măsură după înmormântare) se vor găsi cârcotași care vor căuta nod în papură. Unde e mult popor adunat laolaltă e clar că nu poți mulțumi pe toată lumea. Cu siguranță că va fi unul căruia nu-i place peștele și ar fi preferat friptură de pui sau altul pentru care muzica a fost cam tare și nu chiar pe gustul lui. Și aici intervine cuvântul toleranță. Cât de îngăduitor ești în astfel de împrejurări? Poți accepta că niște zeci de oameni (uneori câteva sute) nu pot avea aceeași mâncare și melodie preferată? Sau că într-o asemenea masă neomogenă este bine ca fiecare să primească și ceva care este pe placul lui?

Cele mai grele alegeri sunt cele legate de muzică. Persoane diferite, zone diferite, vârste diferite. Prima întrebare este DJ sau formație? Fiecare avem răspunsul nostru clar și o variantă preferată. Dar ce te faci unde aduni atâta lume la un loc (și nu mă refer la evenimentele care au ca singur scop câștigul și unde invitații trebuie să iasă la numărătoare, ci la cele normale, unde mama e înnebunită după folclor, mătușa după tangouri, iar vărul Ionel este un împătimit al rock-ului; ca să nu mai vorbim și de colegul de serviciu care ascultă cu plăcere și câte o manea)? Și încep dilemele. Cu sau fără manele, cu pinguin sau îl tăiem din playlist, mai multă ușoară sau mai multă populară. Când este angajată o formație este simplu. Se presupune că repertoriul ei îți este cunoscut (că doar de aia i-ai angajat) și accepți că este limitat. Dar bietul DJ, cu hardul plin de toate felurile de flac-uri și cu geamantanul de discuri alături… ce să facă? Va încerca să prindă spiritul petrecerii, dar și să îl mulțumească pe fiecare în parte. Reușita depinde în cea mai mare parte de el, dar și de gradul de acceptare a celorlalți vis-a-vis de preferințele celor de care sunt alături. Și dacă împătimiții cluburilor se vor abține să strâmbe din nas când vor exista perechi care plutesc în ritm de vals sau se va încinge o horă, iar bunica nu va zâmbi acru și dând dezaprobator din cap când  tineretul din ziua de azi (sic!) se dezlănuțuie pe ringul de dans, s-ar putea ca totul să iasă perfect.

Se pare că de la “De gustibus…” ajung la un ghid de organizat evenimente și nu asta mi-am propus.  Probabil că voi scrie cândva o carte despre asta (dacă tot mi s-a spus că aș fi în stare de așa ceva).

Revenind la oile mele, ideea era că diversitatea face lumea mai frumoasă și interacțiunea dintre oameni trebuie să se bazeze pe toleranță. Iar ca micile mele plăceri (sau mai mari) să fie acceptate de cei din jur, trebuie să dau și eu dovadă de acceași felxibilitate. Vi se pare că sunt idealistă? Nu sunt! Pentru că am și eu, ca toată lumea, toleranță ZERO la unele plăceri ale altora. Spuneam și ieri, o spun și astăzi. Acest lucru se întâmplă când apar secvențe pe care nu mi le-am asumat dinainte (participarea la o petrecere eterogenă e un lucru asumat de facto) sau când este zgâlțâită din temelii lumea mea. Fără ca eu să îmi doresc asta.

Și dacă tot am început cu dezbateri despre evenimente, o să dau câteva exemple tot din sfera aceasta. Deci am toleranță zero la…

- plăcerea unora de a-și căra cu ei copiii la evenimente. În condițiile în care o dată ajunși la restaurant îi lasă liberi și fără niciun fel de supraveghere. Urăsc să îi văd alergând printre fire, târându-se printre și pe sub mese sau aterizând în ringul de dans exact la dansul mirilor. Și urăsc să aud ca scuză că sunt curioși sau mici și nu știu ce fac. Dar părinții lor știu?

- păcerea unora de a se băga acolo unde nu le fierbe oala. În timp ce fac fotografii mi s-a întâmplat să fiu întrebată de ce îi chinuiesc așa tare pe miri. Răspund, de fiecare dată, zâmbind că pentru asta sunt plătită. Și tot de fiecare dată interlocutorul râde ca la o glumă bună. Oare unda de malițiozitate o fi sesizat-o cineva?

- plăcerea unora de a face poze cu telefonul mobil. Nu întotdeauna mă deranjează. Dar când se aduce tortul și când eu chiar am avut grijă să ai și tu un loc bun lângă mine, de ce bagi brusc telefonul în fața obiectivului camerei de filmat?

- plăcerea unora (căci după manifestare așa pare) de a defila nonșalant prin fața obiectivului. În condițiile în care am grijă întotdeauna să las destul loc în spatele meu astfel ca lumea să nu fie nevoită să facă kilometri pentru a mă ocoli. Nu mă respecți pe mine și munca mea? OK, pot accepta asta. Dar pe cel pentru care lucrez îl respecți?

Hai că m-am ambalat. :) Astăzi este o zi în care nu se fac nunți și se pare că degetele au prins prea mult liber la tastatură. Un weekend liber este un adevărat răsfăț. :) Îl așteptam de mult așa cum aștept să vină și cel de săptămâna viitoare. Voi fi la o nuntă la care abia aștept să particip. Protagonista? Tomata cu scufița (Cezar, mă iartă, doar pentru că tu nu ai nume de scenă primul meu gând a fost la ea)! Spor la pregătiri Andreea. Știu că este o săptămână agitată, dar ai să vezi, o să fie bine. Spun asta tuturor mirilor alături de care mă aflu și niciodată nu am greșit! :)

46 thoughts on “Un pic despre munca mea

  1. Apropo de placerea unora de a-si cara dupa ei copiii la evenimente, unii chiar n-au ce face si cu cine ii lasa, dar trecem peste asta si spunem ca sint cazuri izolate. Chiar eu mi-am carat copila la nunta verisoarei mele pentru ca inca o alaptam exclusiv, dar sigur ea era mica, am avut la dispozitie o camera la pensiunea unde avea loc evenimentul pe care am folosit-o pentru somnul ei si alaptat.

    De curind, cumnata mea a fost la o nunta unde mirii s-au gindit special la copii si le-au organizat un loc numai pentru ei cu tot felul de jocuri, pentru toate virstele. Asta mi se pare o idee geniala si deloc greu de pus in practica.

    • Asta este altceva Lavinia. Dar să ții un copil o noapte întreagă în fum de țigară, zgomot și să nu-l supraveghezi mi se pare inadmisibil. Să își spun că pe doi i-am găsit la 2 noaptea jucându-se în mijlocul drumului sau că pe unul l-am păzit o noapte întreagă pentru că el se dădea pe o balustradă și părea că sunt singura care vede lucrul acesta?
      Și eu am avut copil mic si eu am fost la evenimente în calitate de invitat. Dar copilul a fost tot timpul supravegheat și a stat cât și unde trebuie.

      • Dacă eram în acelaşi oraş ne cuplam. În sensul că eu merg şi fac “eveniment” cu şi pentru copii. Şi acolo e invers, se încurcă părinţii în fire…şi în firi, i-adevărat! Săptămâna trecută am avut un astfel de eveniment. Şi, într-una din pauze, cum eram eu la masă cu părinţii mi-am aruncat privirea spre locul unde se zbenguiau liberi copiii, pe marginea unui lac artifical mai exact. Părinţii au început să ţipe la ei, ca să nu mai stea pe marginea lacului, se panicau, da’ de ridicat de pe scaun se ridicaseră cât să fie impunători…M-am ridicat şi eu, şi ei, neînţelegând ce zic părinţii lor, că ţipau toţi părinţii deodată, ce să facă?! Se uitau la mine nedumeriţi. Atunci le-am făcut doar un semn, prin care le indicam direcţia locului de “joacă”, unde prestasem mai devreme. Şi ei s-au executat. O mămică atentă a punctat momentul şi a zis “Ce bine-o fi să vorbeşti prin semne şi să fii şi înţeles!” :lol:

        Eu merg acolo ca şi invitat, dar unul plătit. În pauzele dintre feluri facem joculeţe pe care le fac şi la cursul de teatru. Astfel că vremea clovnilor s-a cam perimat. La nunţi n-am prestat încă, dar e o idee bună!

        • Oli și eu mai merg la petreceri de copii. Și deși poate a părut altfel mie chiar îmi plac copiii și am o relație bună cu ei. Când mi-am spus of-ul nu a fost împotriva lor, ci împotriva părinților care nu realizează că îi expun la tot felul de pericole. Și că uneori strică evenimentul oamenilor. Nu e ok să se audă plânsete în fundal la Starea Civilă și nici să se încurce la dansul mirilor toți plozii printre fustele miresei. Din punctul meu de vedere e lipsă de respect. Și aici chiar am toleranță ZERO.

  2. Grea meserie ai! Nimic nu-i mai dificil decat sa ai parte de lume multa si pretentioasa si sa incerci sa impaci si capra si vaeza. Dar cred ca e totusi un job frumos, ai parte de multa comunicare, vezi oameni fericiti, ai sentimentul ca ti se face o onoare sa participi la un eveniment memorabil din viata cuiva. Daca eram mai aproape veneam eu sa ma ocup de juniori, bagam spaima in ei mai ca Baubau sau Cotoroanta, ii tineam ca impaiati pana dimineata.Ca doar la asta ma pricep, sa instruiesc puradei.:))Si cat mancau mirii tortul le tineam si o prelegere despre berze si procesul tehnologic …

    • Nu e chiar așa de greu. Experiența își spune cuvântul și în plus eu fac cu pasiune ceea ce fac și sunt și foarte comunicativă și atentă la nevoile celor din jurul meu. Sâmbăta trecută am avut un eveniment foarte solicitant. Și recunosc că am fost stresată. Și știi de ce? Pentru că mai fusesem la unul în familia lor, unul care ieșise perfect. Și așteptările erau foarte mari. A ieșit așa cum trebuie totul. Dimineață ne-am pupat cu jumate din invitați (care au venit să ne mulțumească) și luni am încheiat un contract pentru la anul cu un cuplu pe care l-am cunoscut în acea noapte. E un sentiment pe care nu pot să-l descriu cel care se naște în clipa în care oamenii îți mulțumesc și îți spun că totul a fost cum s-au așteptat.

  3. Iuliana

    Ce frumos, Sonia! Ce ma bucur ca vei fi langa Tomata, am avut asa un feeling ca te duci la nunta ei inca de acum 2 saptamani, de cand a avut starea civila. De fapt m-am gandit ca asa ar fi fain si memorabil sa se intample la o nunta bloggeristica si ma bucur ca asa se si intampla :)
    Cat despre munca ta…e frumoasa, cred ca mi-ar placea, pentru ca implica suflet, contact cu oamenii si pentru ca ramane ceva, pe viata, in urma ta.

  4. Cînd te apuci să scrii cartea aia, poate o faci în coproducţie cu draga noastră Andreotti, care e tot în branşă. S-ar putea ocupa (şi) de ilustraţii. Sau îşi bagă coada concurenţa…? :roll:

    Cît despre cei care se plimbă prin faţa obiectivului, te-ai gîndit vreodată că vor să fie siguri că apar şi ei în filmare (sau poze) măcar o secundă-două, ca amintire pentru posteritate sau dovadă de prezentat cine-ştie-cui…? ;) Unii da, poate sînt nesimţiţi, aroganţi, egocentrişti, etc însă pentru alţii ar putea fi o zi la fel de memorabilă ca a mirilor iar o poză ori secundă de film să fie averea lor. Mai iartă şi tu greşiţilor noştri… :cool:

    • Andreea acoperă un alt segment din industria asta. Eu le respect foarte mult munca decoratorilor și mărturisesc că la un moment dat m-a tentat să-mi extind activitatea și spre așa ceva. M-am oprit la timp. Am constatat că nu am destulă răbdare pentru decorațiuni.
      Cât despre cei care… sper că nu îți imaginezi că mă apuc să îi fugăresc sau să le țin teorii despre cum cred eu că este frumos să te porți. Îmi văd de treabă, tai la montaj, dar nu pot să nu trag și niște concluzii. :)

  5. tomatacuscufita

    Hehe, nu prea am emotii si nici nu mai avem chestii de organizat. adica, da, trebuie sa ne intalnim cu toti furnizorii sa mai stabilim mici detalii, dar sper ca totul sa fie ok :) si eu abia astept sa ne vedem sambata :)

  6. Adriana

    După cum ştii eu nu m-am căsătorit demult. Nişte prieteni dragi ne-au ajutat să avem parte de fotografii şi o filmare bună. Din păcate, nu m-am putut uita la ele decat după multă vreme, pt că intre timp a murit tata, si fiecare imagine era o rană vie. Nu se poate fără incidente. Căldura de + 40 de grade, trena rochiei, tortul care a aparut saracacios incat imi venea sa plec de la nunta, dar a compensat dj-ul, mâncarea şi chiar şi locatia gasita ad-hoc, desi tare stramt a putut fi. Ce nu mi-a placut: exact ce spui, o copila de 10 ani care mi-a rupt rochia, mi-a stricat toate momentele şi m-a tulburat imaginea cu boticul ei bosumflat şi plansul la comanda. Si avea 10 ani, mare deja. Foarte greu job, la care e musai să te pliezi pe tendinţe , dar nu mă indoiesc că esti mai mult decat perfecta pentru asta. Sunteţi, vroiam a spune. Succes pe mai departe şi baftă săptămâna viitoare. Şi mulţumim că ne-ai împărtăşit atatea lucruri.

    • Căldura este cel mai mare inamic al meu. Pot munci la două evenimente unul după altul fără să mă plâng, dar căldura mă omoară. Și mă gândesc cu milă la bieții domni îmbrăcați în costume negre la +40 de grade la umbră.
      Nu e așa greu, am scris și mai sus. În plus mă ține tot timpul cu spiritul tânăr și mă face să-mi doresc să țin pasul cu vremurile.

  7. Dan

    Nu aş putea în veci să fac ceea ce faci tu. Nunţile sunt echivalente pentru mine cu haosul suprem, mai ales după ce invitaţii încearcă să îşi scoată pârleala “darului” înnecându-se în alcool. Cred că i-aş rupe cu bătaia pe cei care s-ar înscrie la categoria “toleranţă zero”. Mai puţin pe copii. Ei sunt nevinovaţi.

    • Dan, te înțeleg. Sunt meserii pe care dacă eu ar trebui să le fac aș muri de foame. Că nu am nicio tragere de inimă către ele.
      Despre nunți o să-ți spun un secret. Nu mai sunt petrecerile de altă dată. Acum foarte mulți ani, când eu nu mă ocupam de așa ceva, priveam duminică dimineață, pe la 8, nuntașii care plecau de la cantina-restaurant de peste drum de blocul meu. Cam pe șapte cărări majoritatea. Acum rar văd oameni care să depășească măsura, iar pe la 3.30, după tort, lumea pleacă acasă.
      Exemplele date de mine sunt excepțiile, nu regula.

  8. O, Doamne! Ai serviciu si mai faci si chestia asta pe deasupra? Inseamna ca ai putere si multa rabdare. Dar te invidiez ca ai ocazia sa vezi oameni si locuri atat de diverse, obiceiuri cat cuprinde… La astfel de evenimente lumea e putin nauca, toti au ideile lor, este imposibil sa nu ti se bage vreun ametit in fata.

  9. Nu stiam toate lucrurile astea despre tine. Banuiam multe din ele, dar puse asa, pe hartie, imi dau o imagine si mai buna despre persoana care e in spatele atator randuri pline de suflet. Iar tu la nunta Tomatei…mi se pare o chestie teribil de frumoasa. Doua bloggerite talentate care colaboreaza si offline…abia astept impresii.

    • Nu am vorbit niciodată explicit despre munca mea. Nu că ar fi ceva de ascuns, pur și simplu până acum nu s-a nimerit.
      Pe tomata o cunosc nu datorită blogului meu. E un pic invers. Blogul meu s-a ridicat datorită ei. M-a încurajat, m-a promovat, a avut încredere să mă invite să scriu pe blogul ei. În plus este prietena fiicei mele și colega ei de muncă. Deci foarte aproape de sufletul meu.
      Datorită Andreei și Ancăi blogul meu nu a murit după primele 5 articole. :)

  10. Cuvânta

    Felicitari, Sonia! Imbini placutul cu utilul, munca cu casnicia, familia cu blogul, si iti iese perfect! Nu toata lumea se pricepe la imbinari, eu spre exemplu sunt lonely rider, si mi-e bine asa cum sunt :)

    • Ce bine ar fi să fie totul perfect! Dar ca în viața fiecărui om, nu este. În spatele lucrurilor care îmi fac plăcere e multă muncă, uneori renunțări, alteori nervi. Una peste alta dă cu plus, e adevărat. Și nici nu am timp să mă plictisesc!

  11. Eu nu pot decat sa te admir pentru rabdare si dedicatie si puterea de a face ordine in dezordine.Pentru ca , si pentru mine , o nunta inseamna nervi , sa tolerezi pe toata lumea , sa multumesti pe oricine si sa uiti de tine , mire sau mireasa , in contextul in care cei doi ar trebui sa fie cei mai importanti.

    • Nu este foarte greu. Uneori oamenii nu sunt rău intenționați, au doar nevoie de cineva care să dea tonul. Pentru că fie nu știu ce ar trebui făcut, fie se jenează să ia ei inițiativa. E nevoie doar de un mic impuls pentru ca evenimentele să se miște pe calea dorită. Am învățat în timp să fac eu lucrul acesta (când nu există altcineva care să preia acest rol). Pentru că 90% din contractele mele le închei în urma recomandărilor și interesul meu este ca totul să iasă cât mai bine.

      • Sunt absolut convinsa ca o data cu trecerea vremii experienta se adanceste facand loc profesionalismului la cote inalte.Nici nu am indoiala ca un profesionist adevarat , asa cum esti , nu isi face reaba exact cum trebuie…tocmai de aici si admiratia mea sincera pentru acest job…Dorisem sa scriu , mai voalat , ca eu nu as rezista unui astfel de stress si orice eveniment major , indiferent de natura lui ,presupune , in primul rand , experienta ,apoi daruire , pasiune , talent , chemare si dragoste fata de ceea ce trebuie facut :)

  12. Tatiana DUMITRASCU

    Se spune ca:”Nunta fara suparare si moarte fara banuiala nu exista”, stim cu totii ce nebunie si stres inseamna o nunta si dupa ce am trecut fiecare prin asta spunem ca a doua oara n-o mai facem.E grozav ceea ce faceti tu si Sorin si cred ca ar trebui sa dezvoltati., adica sa formati si niste ucenici pentru ca , la un moment dat, va trebui sa jucati si voi roluri principale si sa va lasati imortalizati.Cat despre carte(sau de ce nu carti?) , raman la parerea mea si astept , cu autograf.

  13. O fată

    E cel mai frumos mod de a fi aproape de oameni, ei nu prea uita cine le-an fost alaturi in momente unice. Munca asta e ca o semnatura in cartea vesniciei.
    Ps. Profit de ocazie si intreb daca aveti treaba prin martie? :) Atunci la noi va sa fie un dublu eveniment.

  14. frmshk

    Nici eu nu știam lucrurile astea… frumos, jos pălăria, cu atât mai mult cu cât sunt cumva aproape de lumea asta – am în echipa mea două fete fotograf care sunt și ele în plin sezon nuntesc – și știu ce înseamnă! Trebuie multă răbdare, determinare, deschidere față de oameni, de oamenii așa de diferiți. Dar, dacă drumul ăsta îl alegem – și eu asta am făcut mereu – trebuie să înțelegem că sunt multe părți grele, dificile, urâte etc pe care trebuie să le acceptăm. Unele nu le putem schimba, nu depind de noi, ne rămâne doar să ne facem treaba cât de bine putem… altele, ahh, altele sunt cele care ne dau aripi și ne dovedesc că am făcut alegerea cea bună… și pentru alea, se pare că merită. :)

    Zi frumoasă. La Andreea, ce bine, o să fie acolo prieteni și oameni dragi și exact așa cum are ea nevoie. O să fie perfect, nu are cum altfel.

  15. De afara, munca ta pare placuta, dar sunt convinsa ca este epuizanta, ca uneori cei care te angajeaza sau chiar invitatii lor iti pot scoate peri albi. Nu e chiar usor sa fii la munca acolo unde lumea se distreaza si are pretentii, dar sunt convinsa ca esti destul de diplomata pentru a nu arata prea mult din ceea ce nu iti place. Pentru ca eu asa te percep, ca pe o persoana toleranta…

    • Sunt tolerantă, dar nici nu a fost nevoie să apelez prea des la toleranță. Întotdeauna (cu rare excepții) a găsit limbajul prin care să comunic ce vreau și am reușit să țin lucrurile sub control. Epuizarea o simt dimineața. Când mă urc în mașină să plec spre casă. Zice al meu soț că parcă mă scoate cineva din priză. Până atunci sunt sursă de energie pentru toată lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge