Pace?

live-life-like-game-of-chess-ftrNu sunt arogantă și îmi place să cred că cei din jurul meu nu mă percep altfel, dar scriind pe blog, acum câteva zile, articolul despre război, am constatat că, pe undeva, o atitudine sfidătoare există. Îmi spun de niște ani, destui la număr, că nu îmi doresc pentru ziua de mâine altceva decât sănătate și că, atâta timp cât o am, pot să merg mai departe oricât de multe piedici mi-ar pune viața. Afirm, de fiecare dată când am prilejul, că eu nu cred în destin și că întâmplările care se rânduiesc în calea-mi pot fi de cele mai multe ori influențate. Nu cred în sloganuri motivaționale, dar într-un fel nu fac decât să mi le compun pe ale mele, proprii, să mă ghidez după ele și să merg, uneori cu capul înainte, mai departe.

Nu sunt arogantă, dar am crezut, mereu, că aproape totul stă în puterea mea, chiar dacă asta a însemnat mult zbucium și, uneori, un marș forțat (și poate o urmă de aventură) prin ceea ce numim cu toții viață. Uneori doar pentru un rezultat mic, alteori pentru o întreprindere dictată de orgoliu, mai mereu însă pentru atingerea unui scop cu adevărat important.

Și totuși…

Sunt arogantă. Pentru că nu totul stă în puterea mea și pentru că din urzeala întâmplărilor din ultima vreme se țes lucruri care m-ar putea spulbera într-o clipită și care fac optimismul meu, nebunesc câteodată, incompatibil cu vremurile în care trăim.

Mi-e greu să rostesc cuvântul război, cel atât de des fluturat în ultima vreme prin fața noastră, fie că vrem sau nu să îl auzim, fie că ne înspăimântă sau ne face să ne spunem că nu este decât o propagandă al cărei scop este să ne așeze, pe fiecare dintre noi, în propria-i bancă. Nu sunt o paranoică care vede la orice pas un tun așezat amenințător pe un afet din metal sau care aude zgomot de arme în apropiere de casă. Dar nu pot să nu mă întreb dacă cei care se joacă cu o astfel de posibilitate o fac cu sufletul ușor și cu credința sinceră că pentru a fi bine trebuie să facă mai întâi rău.

Ieri, ici-colo, am văzut pomenită “Ziua Victoriei”. Nu cu același aplomb ca altă dată și nici cu detalierea faptelor care au făcut-o să rămână în istorie sub acest nume. Nu-i neg importanța și nici nu vreau să i-o minimizez, dar am ajuns la concluzia că o victorie într-un război este înveșmântată pe sub hainele de paradă tot într-un giulgiu, iar cântecele dedicate ei, printre notele triumfale, ascund accente de recviem.

Învingători și învinși. Și oricât ar fi de mare sau de mic războiul, primii vor fi puțini și de fapt s-ar putea să trăiască doar o iluzie, iar cei din urmă mulți și marcați de trecerea prin el, pentru tot restul vieții lor. Căci până la urmă “războiul nu este decât o boală; ca tifosul”.

***

La final, voi adăuga câteva rânduri pe care le veți găsi în fiecare dintre articolele mele, până în data de 15 mai.

Dacă ați votat proiectul Semn SPRE carte în competiția Idei în Țara lui Andrei, vă mulțumesc.

Dacă nu știți despre ce este vorba, vă invit să accesați linkul de mai jos. Și dacă vă place ceea ce citiți să ne acordați sprijinul vostru. Durează doar câteva minute să o faceți. Vă mulțumesc.

 Acest articol participă la jocurile duzinii de cuvinte găzduit de psi.

7 thoughts on “Pace?

  1. Învingători și învinși… la cine ne referim în mod curent când spunem asta? La state, nu la oameni. Statele înving sau pierd, oamenii pierd și pierd.
    Așa a fost mereu și, din păcate, așa va fi și continuare.

  2. La fel am scris si eu. Vreau sau nu sa recunoastem, razboiul nu mai este pentru noi doar o notiune abstracta, Este prea aproape ca sa ii negam amenintarea, ca spunem ca nu ii simtim spaimele, ca sa nu ne intrebam daca ne este scrisa suferinta in destinul nostru. O suferinta despre care pana acum, doar am citit sau am auzit. Intr-un razboi sunt doar invinsi. Si cei ce-i supravietuiesc trebuie sa traiasca zi de zi, cu durerea amputarilor fizice si sufletesti.

  3. psi

    raţional vorbind, războiul este o stare necesară în dezvoltarea omului, chiar dacă are la bază orgolii. la rece gândind, aşa cum spunea şi camus cândva, orice gest şi orice faptă a noastră aduce în revers o moarte. şi în numele evoluţiei sau al echilibrării balanţei… există întotdeauna o plată: a suferinţei. suferinţa unei plecări, a unei despărţiri definitive ca o sentinţă, a unei rămâneri… ca un pustiu.

    eu am încercat să evit cât de mult am putut acest subiect. mai am în minte chipul bunicii mele, care după ani şi ani de la războiul care o prinsese cu cinci copii mici legaţi de fustele ei, era încă îngrozită de acele timpuri. cumva mi-a transmis şi mie această spaimă… recunosc.

    între raţional şi emoţional… eu tac de fapt.

  4. Am auzit cândva o afirmaţie ca un fel de glumă.: “Dacă lumea ar fi condusă de femei n-ar mai fi războaie, ci doar state care nu “vorbesc” între ele două câte două…
    Lăsând deoparte gluma, dacă cei ce conduc lumea, bărbaţi sau femei, ar vedea îndivizi şi nu mase de manevră, dacă ar vedea oameni şi nu interese economice, dacă ar încerca să-şi coboare cugetul în haosul şi suferinţa pe care orice război le generează în atât de multe feluri oricărui individ ar mai exista în dicţionar cuvântul război? Dacă…

  5. Pingback: Duzina de cuvinte 26 – Război | vantdetoamna

  6. După cum am mai spus, un război e “copt” dar nu gata să fie livrat. Dacă Putin nu va da iama în oala cu smântâna care i se oferă, probabil mai există şanse de pace.
    Deşi mai există câteva mari stocuri de armament nevândute!

  7. Viata pozitiva

    Inarmarea e necesara pentru ca un stat (puternic) sa-si pastreze capacitatea de amenintare si oricat ar suna de ciudat, pacea ne e asigurata de faptul ca toata lumea se inarmeaza. In felul acesta, fiecare stat e tinut “in sah” de armata celuilalt. Dar ia sa ne gandim ce ar insemna ca Rusia sa vada clar ca SUA nu are puterea militara necesara pentru a-i raspunde pe masura daca ar declansa un razboi? Oare n-ar porni imediat razboiul, sigura fiind de victorie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge