Inspiraţie

CourtesyBusDe fiecare dată când pun punctul final unui articol de pe blog mă întreb despre ce oare  voi mai scrie data viitoare. Şi am senzaţia că am epuizat ultimul subiect de pe faţa pământului şi nu va mai exista niciun altul destul de bun (cel puţin în mintea mea) demn de luat în seamă. Din fericire gândul acesta nu ţine mult.

Cum am mai spus de nenumărte ori, inspiraţia mă ajunge din urmă ea pe mine, nu umblu eu să o găsesc cu tot dinadinsul. O vorbă, o melodie, o fotografie sau o imagine în mişcare şi gândurile sunt gata să se urnească din loc, măcinând în moara lor tot felul de  constatări sau ipoteze. Mai repede sau mai încet, mai uşor sau mai greu, lin sau cu zgomot de mecanism care se mişcă anevoios şi ar trebui uns.

În ultimele zile n-am scris. Nici timpul nu mi-a fost prea prieten, dar nici motivele inspiraţiei mele nu prea mi-au dat ghes.  Fie pentru că gustul a fost prea amar, fie pentru că bucuria pe care am simţit-o, de  câteva ori, a fost mult prea puternică pentru a fi pusă şi în cuvinte.

Scriu acum pentru că am de gând să petrec un weekend cât mai departe de online (din motive de oaspeţi dragi, bucătăreală şi primăvară însorită). Şi mă voi opri dar la două întâmplări.

Prima şi cea mai aproape sufletului meu are legătură cu Semnul SPRE carte. Am depăşit deja 500 de volume, adunate în doar două luni. Şi dacă ne gândim că acesta era ţelul pentru întreg anul, atunci nu mai este nevoie şi de alte cuvinte.

A doua, din păcate, se înscrie la capitolul gusturi amare. Ieri dimineaţa, în autobuz, doi puştani navetişti ca şi mine, se distrau copios pe seama unui al treilea. Care nu era de faţă la acea discuţie. Îşi aminteau cu satisfacţie cum au reuşit să îl pună la punct pentru o vină despre care nu ofereau prea multe amănunte. Mi-a fost dat să aud nişte cuvinte şi nişte jigniri care sunau îngrozitor rostite de nişte copii atât de mici. De fapt ar fi sunat îngrozitor rostite de oricine. Am vrut să cred că doar bravau şi că de fapt lucrurile nu s-au întâmplat chiar aşa. Dar dacă… Şi m-am gândit că, peste câţiva ani (dacă nu chiar de pe acum se întâmplă), ei vor fi aceia care postează pe reţelele de socializare tot felul de atacuri şi de cuvinte ireverenţioase. Căci, tot în ultimele zile, am citit, pe Facebook, tot mai multe statusuri de acest fel. Prost, cornute, dobitoacă, cretin etc. Şi acestea ar fi doar cteva exemple de cuvinte pe care le conţineau. Poate cei cărora le erau adresate chiar meritau o punere la zid. Dar aşa?

Constat că, într-o societate în care intoleranţa câştigă tot mai mult teren, bunele maniere nu mai reprezintă valori esenţiale ci sunt considerate inutile, restrictive şi menite să îngrădească libertatea de exprimare. Şi că în numele acestei libertăţi suntem gata să ne călcăm în picioare.

Pentru a nu pica (din nou) în păcatul generalizărilor o să vă povestesc o experienţă personală. Acum ceva vreme am purtat o serie de discuţii telefonice cu un client. Şi s-a întâmplat, pentru prima oară în activitatea mea, să fiu tratată cu o lipsă de respect supărătoare. În prima clipă am luat foc şi am vrut să îi dau o replică pe măsură. Şi în acelaşi ton. M-am calmat însă şi am început să îi răspund, ostentativ, exagerat de poiticos. Al patrulea apel s-a dovedit surprinzător. Omul îmi spunea “vă rog frumos” şi îmi mulţumea după fiecare frază. M-am întrebat atunci şi mă întreb şi acum dacă lipsa politeţii (chiar şi atunci când cineva nu merită aprecieri) are efecte benefice. Şi dacă ea poate corecta “viciile” altora sau nu face decât să mai adauge unul în plus la ale noastre.

“Dacă nu putem fi mai buni, să încercăm să fim măcar politicoşi”, zicea Nicolae Steinhardt. Şi nu pot decât îi dau dreptate.

Vă doresc un weekend fain!

10 thoughts on “Inspiraţie

  1. sa stii ca dau dreptate citatului.
    am si eu un magazin unde un vanzator este mereu incruntat acolo. ai senzatia ca are ceva cu tine. intrand frecvent m-am incapatanat aproape sa ii vorbesc frumos, sa salut politicos etc. rezultatul a fost ca pana la urma a zambit si el .
    dar ce e intre copii e trist. desi de multe ori e bravada.
    weekend frumos si tie Sonia!

  2. TATIANA

    Sunt multe povestioare care ne arata cum printr-un gest frumos si multa rabdare si toleranta chiar si cei mai rai oameni s-au schimbat.E drept ca o singura floare nu e de ajuns sa se faca primavara si nu sunt mai multi Dalai-Lama pe acest pamant…….Iar noi, ca oameni obisnuiti , oricat de buni am fi nu putem intoarce si celalat obraz la nesfarsit.Cat despre educatia pe care o dam copiilor si aici e complicat dar daca stabilim niste directii si pastram un echilibru in toate avem sanse si sperante pentru o lume mai buna.Eu cred ca parintii nu petrec destul de mult timp impreuna cu copiii lor, cred ca lumea se instraineaza si se departeaza tot mai mult, oamenii sunt mai aproape de obiecte decat de oameni.
    Sa ai un sfarsit de sapatamana excelent si sa te bucuri de oaspetii tai dragi!

    • Sonia

      Am întors de prea multe ori celălalt obraz. Sau am tăcut pentru ca celălalt să nu se simtă prost. Mi-a fost mie rușine de rușinea lui. Dar la un moment dat am simțit că ajunge. Și că nu mai este cazul să tolerez făcându-mă că nu știu și că nu am priceput.
      Și tu să ai un sfârșit de săptămână cât mai frumos!

  3. psi

    când vom învăţa cu adevărat puterea cuvintelor noastre, valoarea lor, poate că le vom folosi aşa cum trebuie. comunicăm… dar chiar ştim să o facem?
    cuvintele pot fi bulgări de sare sau de soare… depinde numai de noi ce alegem. şi cum. ;)
    ştiu, ai putea spune că am ridicat puţin perdeaua şi am arătat cum aleg de fapt cele 12 cuvinte. deşi pare o joacă, ceva spontan, am întotdeauna grija lor şi aşa şi este…
    despre semn de carte mă pregătesc să scriu şi eu, din nou, curând. este bucuria mea cea mai mare în aceste zile… :)

    • Sonia

      Cuvinte care dor și cuvinte balsam. Moneda are două fețe întotdeauna. Pe care dintre ele o alegem depinde numai de noi. Cât despre joacă… eu sper să ne jucăm cu vorbele doar când este de joacă.

  4. Pingback: psi-words – duzina de cuvinte: concurs

  5. Adriana

    Sora mea e destul de colerică. Şi totuşi, de la ea am invăţat că dacă insişti să vorbeşti frumos cu persoana ce nu dă semne de amabilitate, sigur reuşeşti să o îmblânzeşti! Nu ţine totdeauna, dar ţine. Mai rău e cu cei cunoscuţi. Acolo lucrurile se complică. De multe ori sărim calul siguri fiind că putem fi noi, fără photoshop şi reţineri şi ne trezim că mai bine ne ţineam gura, pentru că am căscat prăpastii din divergenţe ce ţin nu de politeţe, ci educaţie! Dar cred că sunt …în alt subiect, deja…

    • Sonia

      Cum am scris și eu, uneori ține cu îmblânzirea. Din păcate am experimentat și reversul situație. Când atitudinea mea a fost interpretată altfel. Adică, mai pe românește, am părut fraieră. Și tratată ca atare. De aceea am luat hotărârea să spun ce am pe suflet celor care mă rănesc. Frumos, dar ferm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge