Despre ceea ce nu se poate vorbi trebuie să se tacă

shhhtExpresia pe care ați citit-o deja în titlu, nu-mi aparține. Ieri, în timp ce machetam o revistă (lucru care înseamnă că o făceam prietenoasă cu mașina de tipărit și nicidecum că mă ocupam de conținutul ei), mi-au picat ochii peste aceste cuvinte. E un lucru obișnuit să mă mai las câteodată furată de anumite texte cu care lucrez, dar de data aceasta nu am crezut că mi s-ar putea întâmpla. Eram în criză de timp, iar istoria (căci aceasta era tematica revistei despre care spuneam) nu prea mă pasionează. Expresia aceasta însă m-a furat pentru câteva clipe, chiar dacă am abandonat destul lectura destul de repede. Textul pe care începusem să-l citesc vorbea despre o carte cu un nume pretențios și despre o filosofie care îmi este străină. Nu că nu ar fi sunat interesant, dar m-am pierdut repede printre șirurile de cuvinte întortocheate și greu de urmărit.

Cu toate acestea “Despre ceea ce nu se poate vorbi trebuie să se tacă” m-a urmărit întreaga zi. Scos din contextul în care am întâlnit aceste vorbe.

Există lucruri despre care nu se poate vorbi chiar și atunci când fluturăm, foarte sus, stindardul sincerității și al naturaleței? Și nu, nu mă refer la secrete bine păzite sau la lucruri intime care este bine să rămână ascunse de urechile celorlalți. Și nici la discuțiile cu apropiații și confidenții noștri.

Evident am schițat și eu un răspuns la această întrebare. Fără să am pretenția că este corect sau complet, iată ce a ieșit:

- Nu vorbim despre lucruri pe care nu le cunoaștem. Este foarte posibil ca din dorința de a epata, să devenim de fapt penibili.

- Nu vorbim despre salariu și nu întrebăm pe nimeni cât câștigă. Mi se pare de prost gust.

- Nu vorbim de rău o persoană care nu este de față. Se numește bârfă și o să recunosc că uneori mai cad și eu în păcat. Cine este nevinovat să ridice piatra.

- Nu vorbim despre lucruri care pe noi ne pasionează, dar nu prezintă niciun interes pentru ceilalți. Devenim plictisitori și obositori.

-  Nu vorbim excesiv despre odraslele proprii sau despre ceea ce am gătit ieri. Chiar dacă odraslele sunt geniale, iar noi master chef în propria bucătărie.

- Nu vorbim fără măsura despre realizările sau necazurile noastre. Fiecare și le are pe ale lui și este posibil să nu dorească să se împovăreze și cu ale noastre.

- În general, nu vorbim despre funie în casa spânzuratului și despre urechi în cea a măgarului.

- Și mai ales, nu vorbim despre viața noastră oricum, oriunde, oricât și cu oricine. S-ar putea să transformăm cuvintele în arme. Iar unde sunt arme, întâmplările ulterioare pot fi imprevizibile.

Despre ce credeți că ar mai trebui să nu vorbim?

O fi vorbitul o artă și tăcerea la fel? Iar viața doar un echilibru fragil între cuvinte și tăceri?

Vorbe despre viață găsiți la Irealia în tabel.

22 thoughts on “Despre ceea ce nu se poate vorbi trebuie să se tacă

  1. Eu aș inversa puțin scara aceasta a vorbelor!
    Aș vorbi despre frumusețea firului de iarbă, al florii proaspăt apărute pe câmp, despre frumusețea pădurii cu cântecul pasărilor și frunzele verde crud ce apar în această perioadă, aș vorbi despre frumusețea păsărilor ce brăzdează cerul,…
    Cred că natura ne poate aduce mult mai multă frumusețe decât orice altceva! Sau poate că eu sunt un împătimit al naturii?

    • Sonia

      Nu zic că natura nu face bine şi că nu ar trebui să vorbim despre ea. Dar noi, oamenii, avem obiceiul să vorbim despre vrute şi nevrute. Şi e greu să ne reducă cineva la tăcere. Şi poate nici nu e bine să contemplăm peisaje la nesfârşit.

      • Sigur că nu putem discuta la nesfârșit despre natură, dar este un mod de a scăpa de discuțiile incomode! Fiecare dintre noi avem subiecte pe care nu le dorim abordate, iar atunci când se încearcă “forțarea mâinii” se poate apela la o astfel de schimbare de temă! Este mai puțin incitantă de spirite, mai liniștită,…
        De aici venea inversarea scărilor de care vorbeam eu!

  2. TATIANA

    Tot ce ai scris mai sus ar putea fi niste reguli care sa-si gaseasca locul intr-un cod de bune maniere.Din pacate, in viata de zi cu zi rar se intampla sa fie respectate, din contra , as zice ca se intampla exact pe dos.De aia zic eu ca s-ar impune obligativitatea invatarii in scoala a bunelor maniere.Dar ce facem cu cei care au depasit varsta?Oricum, pana una alta, in afara voluntariatului pe care il face prof.George BANUTA la Campulung(am mai vorbit despre d-lui, cel care a si lansat suportul de curs de bune maniere la BONTON -Digitv.), nu am mai auzit sa se predea pe undeva.Nici orele de dirigentie nu se mai tin.Nu ca s-ar mai vorbi pe acolo de asa ceva.
    Cat despre scara inversata…..avem o infinitate de subiecte .

    • Sonia

      Din păcate toţi (sau aproape toţi ca să nu se zică că generalizez din nou) avem păcatul vorbitului şi când trebuie şi când nu trebuie. Îl am şi eu, l-am recunoscut. Articolul se vrea şi un exerciţiu de a pune un pic lucrurile la punct.

    • Sonia

      Cred că orice lucru despre care vorbim ne duce în același punct. Echilibru. Nu cred că este ușor să controlăm balanța întâmplărilor pe care le trăim. Dar am putea încerca să o facem.

  3. Irealia

    Nu vorbim despre ceva ce nu înțelegem, mai ales dacă singurul scop e să „facem o aroganță”, s-ar putea să te pleznească aroganța peste ochi, într-o bună zi. Uite, ziua de ieri mi-a dat ocazia să pot răspunde întrebării tale. Am eu un articol pe blog, cel despre super reprezentanța lu` pește prăjit. Și-a venit o rândunea și-a lăsat două vorbe de duh în urmă. Unele-n engleză, că-i bilingvă păsărica din povestea mea. Pentru că mereu îmi caut musca de pe căciulă, am recitit articolul, să văd de n-am scris în chineză. Nu, m-am lămurit, musca nu era la mine. Mi-am mușcat prima replică, n-aveam oricum cui s-o dau, rânduneaua zburase, după ce-a lăsat un găinaț. Să-i fie cerul deschis, să nu mai găsească drumul înapoi! :)

  4. Tacerea nu e un lucru chiar atat de rau, ba din contra, este o virtute.

    Te simti cu adevarat bine in compania unui om de abia atunci cand poti sa taci fara sa te simti stingher. Exista momente in viata cand nu trebuie sa vorbesti, exista peisaje pe care nu trebuie sa le descrii, exista stari pe care nu trebuie sa le explici.

    In mod bizar insa nu oamenii cei mai apropiati tie iti vor intelege sau iti vor impartasi dorinta de a tacea. Eu am prieteni alaturi de care pot sa tac in voie fara sa existe acele momente penibile de liniste. Pana si tacerea spune multe…

    • Sonia

      Tăcerea e de aur? Uneori da, alteori nu. Depinde de situație, cum ai spus tu și depinde și de firea fiecărui om în parte.
      Tăcerile spun câteodată mai mult decât cuvintele. Dar câți interlocutori pricepuți în interpretarea lor găsim?

  5. Pingback: Irealia | Viața din cuvânt (XII)

  6. Adriana

    Am încălcat multe din aceste ” reguli” ce ţin de buna noastră crestere şi observ că in ultima vreme cad in păcat cu câteva dintre ele, ceea ce mă face să cred că nu am învăţat multe lectii. Una, sigur, o voi învăţa:să nu mă mai încred repede în oameni; s-ar putea să nu fim, reciproc vorbind, ceea ce ne închipuim şi ajungând la intimităţi să regretăm mai târziu. Eu nu ştiu dacă aş mai adăuga ceva, dar mă cutremur la cât de slabă mă simt uneori.

    • Sonia

      Încălcăm reguli în fiecare zi. Și de cele mai multe ori propriile noastre reguli. Slăbiciunile acestea le avem pentru că suntem oameni. Și e bine când le conștientizăm și încercăm să le reducem efectele colaterale.

  7. Pingback: Viața din cuvânt (XIII) | irealia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge