07 Iun 2014

De sâmbătă

10 Comments Blogging, duzina de cuvinte, Personal, Profesional, psi

vegetables-funny_00280548Mi-am promis că eu niciodată, dar niciodată, nu o să mă duc la cumpărături sâmbăta dimineața. În primul rând pentru că, în general, această zi îmi este ocupată cu altfel de activități și în al doilea pentru că urăsc aglomerația. Din motive oviective si mai mai mult de nevoie decăt de voie, astăzi am făcut acest lucru. Mai întâi supermarket, cu scopul unic și declarat de a cumpăra apă, dar o dată ajunsă acolo orice scenariu anterior stabilit s-a spulberat pentru că, așa cum se întâmplă de obicei, imediat ce am intrat în acel năvod al tentațiilor mi s-a mai lipit de mână câte ceva, iar jumătatea mea, paraelă cu activitățile din bucătărie, a pus ochii pe o cratiță ceramică care a terizat în coș. Că la casă apa pentru care vizitasem magazaninul s-a dovedit sa coste mult peste 100 lei, iar cratița, dintr-o (probabil) “greșeală”, se afla într-un loc în care era afișat un preț cu 20 lei mai mic, asta este altă poveste, nu ne oprim la ea acum. Apoi, piață, pentru legume proaspete și carne de la producătorii locali. Am început cu dreptul pentru că am găsi iute loc de parcare, dar norocul s-a sucit când am ajuns printre tarabe. Om lângă om, plase cu gabarit depășit, cărucioare, dar cumva am răzbit.

În drum spre casă, în timp ce am încercat să fac un rezumat al sarcinilor pe care le mai aveam de îndeplinit (cum ar fi să șterg praful în fiecare cameră din casă, dar și de pe blog), am realizat că până acum câteva zile v-aș fi spus că în blogosferă este exact ca la piață: fiecare își expune marfa pe tarba lui, marfă care este de toate calitățile, te duci, vezi, strâmbi din nas sau te servești cu încredere și dacă ești destul de atent să eviți lucrurile date cu un luciu artificial, totul poate fi mai mult decât mulțumitor. Se întâmplă însă să-mi fi schimbat puțin părerea. Vinovat Manu, cu un articol de-al lui care mi-a dat de gândit și m-a făcut, mai apoi, să îi dau dreptate. “Cel care scrie pe bloguri trebuie să știe că are o responsabilitate, că face un serviciu public (chiar dacă nu i l-a cerut nimeni, adaug eu), că el nu are voie să își bată joc de dreptul de exprimare și că este pus într-o poziție unică din care poate ajuta mulți alți oameni cu ceea ce știe sau face el (sau, și îmi permit din nou o completare, să îi deruteze pe alții sau chiar să le facă rău).” Eu o să mă gândesc la fraza aceasta de fiecare data când voi începe să scriu, încercând să mă feresc de generalizări periculoase, de etichete trântite fără prea multă chibzuință și de alăturarea la războaie inutile, fără învinși sau învingători, din care nimeni nu învață nimic, ba mai mult, la al căror final se creează un și mai mare decalaj între combatanți. Și în a căror desfășurare arma cea mai de temut este jignirea și ploclamarea adevărului personal ca fiind unul absolut.

Revenind la responsabilitate, voi constata că m-am cam săturat de articolele care mă învață să am succes atunci când sunt scrise de oameni la care vântul bate prin buzunare, de arbitrii eleganței care îmi spun cum să fiu o adevărată doamnă în timp cei ei se caută, în văzul tuturor, de scame în buric, de lecțiile de viață sănătoasă (și aici îi dau dreptate Ancăi) predate de pesoane cu simptome serioase de tot felul de dezechilibre. Pentru că nu, și nu vă supărați pe mine, experiențele noastre ar trebui să invite, cel mult, la un moment de reflecție și în niciun caz nu trebuiesc servite ca rețete garantate. Mai ales când “scriitorul” este versatil și nu se jenează să îți mute armele, bagajele sau să își schimbe părerile după cum bate vântul sau o cere interesul.

Scriu toate aceste lucruri și mă gândesc la tot felul de căutări care trimit cititori pe blogurile noastre. Ne amuzăm de multe ori, dar uneori oamenii scotocesc internetul pentru că au probleme reale și cu adevărat serioase. De ce să îi amăgim cu lecții de viață scrise pe genunchi, cu reclame mincinoase la tot felul de produse și cu informații false? Până mai ieri credeam că selecția naturală este suficientă și că cei care citesc bloguri vor știi să se ferească de conținutul care le poate fi dăunător. Dar există tot felul de oameni, mai mult sau mai puțin instruiți, iar noi nu avem de unde să știm cine o să ne bată la poartă.

Din ce căuș au ieșit aceste gânduri și dacă sunt destul de coerente și folositoare, nu știu. Deci luați-le ca atare.

Acest articol participă la duzina de cuvinte în jurul căreia s-au mai țesut și alte gânduri. Le găsiți în tabelul lui psi

Cireșele copilăriei
Tags: , , ,
written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.

10 Responses to “De sâmbătă”

  1. Răspunde Dan says:

    Deci, fără succes, dar orientaţi. :)

  2. Răspunde Abisurile says:

    Ultimul “razboi” la care am participat a fost unul impotriva mediocritatii si prostiei. Este printre putinele razboaie la care spun ceea ce cred. Am plecat din tara din cauza unor mediocrii, am luat deja ceva suturi in fund tot din cauza mentalitatii “cel cu gura mare castiga”, acum spun ce am de spus. Atata vreme cat nu-mi incalc principiile. Nu atac persoane, atac sisteme. Schimbarea nu cade hodoronc tronc, schimbarea este in noi …

    • Răspunde Sonia says:

      Dana, e corect ce spui. Fără atac la persoană și fără jigniri. Din păcate când au loc astfel de războaie (chiar și ultimul) totul sfârșeste în acuzații și jigniri. Nimeni nu învață nimic și peste ce era rău se adaugă și alte rele. Schimbarea este în noi, ai dreptate. Dar câți vrem să ne schimbăm?

  3. Răspunde Spunsieu says:

    Pe mine ma uimeste faptul ca unii iau in serios “viata” asta din blogosfera si pierd contactul cu realitatea, traind in virtual. Eu dimpotriva, iau in gluma totul. Daca maine este o pana uriasa de curent sau vine o dictatura si interzice internetul sau cenzureaza accesul,toata aceasta lume artificiala dispare. Este adevarat ca multi cauta informatiile pe net si iau de bune spusele noastre, dar exista si liberul arbitru. Daca nu esti daruit cu prea mult discernamant, este vina ta ca nu te informezi, nu a celui care scrie.

  4. Răspunde Scorpio says:

    Dap, inca mai exista selectie naturala. Cel putin la mine. Nu imi place ce ,,vad” si citesc, pun punct. Intra la mine pe blog si vorbeste in dodii…a doua oara nu mai are ce cauta…e simplu. Eu aleg .

  5. Răspunde vavaly says:

    Nici mie nu imi place sa fac cumparaturi in weekend, cand e cea mai mare imbulzeala.
    Este o vorba, legat de persoanele de la care sa iei sfaturi: învaţă să faci bani de la un om care are un cont serios în bancă, nu de la profesorii de economie.
    Cât despre restul, m-am abţinut şi mă abţin. Dar cumva tot simt să scriu metaforic despre asta. ceea ce fac chiar acum.

  6. Răspunde o femeie says:

    Despre cumparaturi, problema nu e ziua, ci ora si nerespectarea listei de cumparaturi. La cel care merg eu, ideal e la ora deschiderii, pt ca sunt toate produsele pe rafturi, e racoare, cosuri. nu e lume la casa, cei care sunt la cumparaturi stiu exact ce vor si nu casca gura blocand etc. Dar e vara, asa ca merg saptamanal la piata pt legume si fructe locale, supermarketul fiind 1 data pe luna in plan, asa ca am lista clara din care nu ies.

    Cat despre virtual versus real, eu cred ca cei care nu reusesc sa aiba o conduita morala in lumea reala, au probleme grave si in lumea virtuala. Respectul pt parerea celuilalt se formeaza din copilaria frageda, si carentele se corecteaza la maturitate (daca exista vointa).

  7. Răspunde psi says:

    cum bine, prea bine ştii, eu crucile şi războaiele altora le ţin departe de mine. cât am hârtia şi stiloul aproape, înseamnă că am totul. :)
    iar dacă ţie îţi displace să faci cumpărături sâmbăta, apoi eu doar atunci am timp, că în rest programul este unul… pfff…. ştii prea bine de fapt. :)

Leave a Reply