Haine grele

Acum câteva zile am văzut niște fotografii care m-au pus pe gânduri. Le găsiți aici, dar voi atașa și eu una.

Nu, acest articol nu este despre politică și politicieni. Deși, voi recunoaște, am încercat să mi-i imaginez pe câțiva dintre ai noștri în ipostaza de mai jos.

obama

Și totuși, despre ceva vreau să vă vorbesc aici. Pentru că m-am întrebat, și nu este prima oară, dacă, nu cumva, românii sunt o nație destul de rigidă și atunci când își schimbă hainele își schimbă, implicit, și felul de a fi.Este posibil ca imaginea de la care pornesc această discuție să fie ușor regizate și publicate doar ca exercițiu de imagine. Sunt conștientă de acest lucru, dar în ieșirile mele dincolo de granițele țării (nu destule, e adevărat) și în imaginile transmise la televizor de la diverse evenimente mi s-a părut că oamenii altor popoare sunt mai relaxați și că se poartă mai natural. Pe când noi (și vă avertizez, din nou, că nu vreau să generalizez) atunci când ieșim pe poarta (ușa) casei sau părăsim familia sau grupul de prieteni, devenim ușor scorțoși, excesiv de atenți și orecum nenaturali. Ca și cum hainele pe care le-am îmbrăcat ne devin, brusc, prea grele.

Exagerez? Poate. Dar vă rog să reflectați la câteva situații:

- Politicienii, în cele mai multe dintre cazuri, sunt rigizi, afectați de postura în care se află, uneori infatuați.

- Funcționarii își schimbă zâmbetul cu grimase, devin inflexibil și câteodată simple automate pe care nu le poți opri să ruleze un „soft” numai și numai al lor.

- Medicii uită de latura umană a profesiei pe care o practică și comunică laconic cu niște oamenii pentru care comunicarea, cred eu, este parte integrantă a procesului vindecării lor.

- La evenimente, rochia de seară și papionul fac oamenii mai „simandicosi”.

- Funcțiile (mai mici sau mai mari) atrag și o anumită „înțelepciune” (câteodată greu de cuantificat în termeni reali).

- Lucruri și situații simple sunt complicate sau abordate cu stângăcie.

Greșesc? Este numai o părere a mea?

Mă gândesc, uneori când remarc asemenea atitudini, că toate aceste încorsetări sunt rodul lipsei de exercițiu în situațiile date sau al unor complexe. Care complexe? Păi cel al hainelor „de bune” (generația mea știe despre ce vorbesc) pe care le purtam de sărbători sau duminica, al casei „mari” în care erau primiți doar oaspeții (în timp ce familia prefera să se înghesuie într-o anexă cu rol de bucătărie, sufragerie și dormitor), al vitrinei cu cristaluri (ca să vadă lumea că avem), al celofanului prins temeinic peste telecomandă. Știu, vremurile s-au schimbat, s-au schimbat și multe dintre obiceiuri. Dar mie tot mi se pare că, de multe ori, uităm să ne purtăm firesc și așa cum ne este felul.

Nu militez pentru încălcarea tuturor regulilor de conduită și nu vreau să desființez vreun manual de maniere elegante. Nu am vrut să vă îndemn ca la birou să vă tolăniți ca în fotoliul de acasă, să vă scobiți în nas pe stradă sau să aveți efuziuni de simpatie pentru orice străin cu care colaborați. Mi se pare însă că dorința de a fi altfel decât ești tu de fapt și greutatea hainelor îmbrăcate conjunctural fac din comportamentul multora dintre noi unul nenatural, stângaci și câteodată chiar caraghios.

Suntem, noi, românii, mai rigizi decât alți semeni de pe mapamond?

12 thoughts on “Haine grele

  1. psi

    cu certitudine da. și mă gândesc, dincolo de exemplele date de tine la felul în care comunicăm pe rețelele de socializare, pe bloguri. cu puține excepții ( că de-aceea îmi și sunteți prieteni în realitate) mai toți sunt rigizi, intransigenți, mai toți cred că totul este personal… și știi și tu războaiele care s-au născut din asta, de prea multe ori.
    am uitat să zâmbim, să ne bucurăm de comunicare, de polemică sau de o glumă bună și ni se pare că totul și toți sunt – dacă nu ne laudă- împotriva noastră.

    • Sonia

      Si un blog este o haină a unui om. Grea și ea uneori. Pentru că se presupune că dă greutate înțelepciuni și/sau talentului din dotare. Și cheia adevărului absolut. Virtualul nu este decât proiecția vieții reale. Așa că…

  2. Pingback: luni, ianuarie, frânturi și uitări - psi-words

    • Sonia

      1. Mulțumesc pentru urările de pe SMS și de aici. Toate cele bune și ție!
      2. Mă bucur mult că te-am văzut aici. Recunosc, m-am frecat la ochi de câteva ori. :)
      3. Uneori aș vrea ca lucrurile să fie dictate de sus, dar (și tu deja știi asta) nu cred. Din păcate nu știm sau nu dorim să ne purtăm natural. Și motivele sunt multe. Mai multe decât am putut eu să sintetizez într-un modest articol. Nici eu nu sunt scorțoasă. S-a întâmplat însă să mă simt, datorită lipsei de exercițiu, stângace și nu la locul meu.

      • Mai fac şi eu cîte un efort, la ocazii. :P Adevărul e că încă sînt probleme cu notificările, chiar şi acum mi-au venit toate de la comentariile de mai sus direct în spam. :( Iar la articole nu primesc, aşa că e uşor de uitat, mai ales că netul meu e aşa cum e. Eh, noi să fim sănătoşi! ;)

        La subiect, mi s-a povestit de cîteva ori că oameni ajunşi în anumite posturi/funcţii au primit un instructaj cu privire la ce ţinute să adopte, unde să-şi facă piaţa, ce vehicule să-şi cumpere, în ce cartier să se mute, la ce localuri să se afişeze ş.a.m.d. Şi ce e mai revoltător: ce anturaj să aibă. Cu alte cuvinte, să rărească vizitele la/de la amici cu un statut social coborît, să nu se afişeze în companii considerate dubioase. Toate astea împreună cu disciplina (strictă) a locului de muncă, regulamentele interne de obicei necunoscute celor dinafară, schimbă omul, îl amărăşte, îl rigidizează chiar fără voia sa. Există chiar posibilitatea unor contracte de non-disclosure unde persoanele implicate nici măcar nu au voie să explice de ce se comportă aşa. Nouă dinafară ni se pare într-un fel fiindcă nu cunoaştem toate faţetele adevărului.

        Sigur că sînt probabil mult mai mulţi care doar încearcă din proprie iniţiativă să afişeze o sobrietate, o distincţie exagerată, complet improprie poziţiei/conjuncturii în care se află. I-aş spune cumva “aspiraţia la domnie”. Sau mai popular “prostu’ pînă nu-i fudul parcă nu e prost destul”. ;)

        Stîngăcia ce apare în situaţii oarecum inconfortabile sau necunoscute nu cred că poate fi blamată, tuturor ni se poate întîmpla asta, exact din lipsă de exerciţiu după cum spuneai. E bine să putem recunoaşte corect situaţiile şi să ajutăm pe cei de bună-credinţă. ;)

        Sper că după ce ajungi preşedinte n-o să-mi respingi apelurile. :P :lol:

        • Sonia

          Îți dau dreptate în privința angajatorilor care sugerează anumite lucruri. Mi-a fost dat să aud cu urechile mele, cândva, că un anumit fel de ceas și de telefon sunt bine venite atunci când vrei să impui repect interlocutorului. Probabil or fi unii care și impun, nu doar sugerează.
          Cât depre președinte… poți să mă apelezi liniștit… Nici măcar de bloc, nu sunt șanse. Mie îmi place să fiu șefă doar peste afacerea mea, unde, după cum știi, eu comand, eu execut! :)

          • Atîta vreme cît afacerea merge corespunzător altceva nu mai contează. :)

            E o diferenţă între sugestii şi obligaţii, cel puţin teoretic. Adică se poate ajunge şi la situaţii cînd aparent doar se sugerează, dar în afară de asta se mai sugerează şi ce se poate întîmpla (pe plan profesional, cel puţin) dacă respectivul nu adoptă (la timp) sugestia. Ceea ce practic devine tot o obligaţie, deşi mascată.

            Dacă stau bine să mă gîndesc, însuşi sistemul capitalist impus cu forţa se bazează pe competiţia acerbă dintre indivizi, ceea ce face ca toţi să încerce să fie – sau cel puţin să apară, ca un avantaj moral – unii deasupra celorlalţi. Evident, unora nu le stă bine. Alţii nu se pricep (prea bine sau deloc). Dar ei tot încearcă, e lupta pentru supravieţuire literalmente sau cel puţin socială. Toată harababura asta mă duce cu gîndul la un căţel caraghios, încălţat cu ghetuţe şi îmbrăcat cu hăinuţă, călcînd stîngaci prin băltoacele străzii fără să aibă nici cel mai mic habar de senzaţiile stîrnite în jur. Ar fi haios dacă n-ar fi tragic pentru specia umană.

  3. La mulți ani, Sonia!

    Eu aș spune că mai degrabă nu știm să ne purtăm “hainele cele bune” cu nonșalanță. Parcă nu suntem destul de obișnuiți cu ele. Ne strâng pa la subțiori. Le scoatem prea rar din “lada de zestre”. Prea suntem obișnuiți cu salopetele sau cu hainele de lucru. Cumva, îmi amintești de oamenii de la sat, ieșind în sărbători cu “hainele de duminică”. Țanțoși și cu grijă să nu le murdărească, pășind parcă în vârful picioarelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge