Compliment?

smileCOMPLIMÉNT, complimente, s. n. 1. Cuvânt de laudă, de măgulire, care exprimă o atitudine prietenească, de stimă, de respect sau de considerație. ◊ Loc. adv. Fără compliment = fără exagerare, fără gândul de a măguli; pe față, sincer. 2. (La pl.) Salutări trimise unei persoane prin intermediul cuiva ca expresie a politeții. 3. Înclinare a capului sau a corpului în semn de salut respectuos; plecăciune, reverență. – Din fr.compliment.

Codul bunelor maniere zice că “micile complimente întrețin conversația, așa cum micile cadouri întrețin prieteniile”. Nu sunt întrutotul de acord cu el. Sunt de acord însă cu continuarea: “nu există om căruia să nu-i placă să primească complimente, dar puțini sunt cei care știu să le facă și încă și mai puțini sunt cei care știu să le primească”.

Cum am ajuns să mă gândesc la aceste lucruri într-o liniștită zi de duminică? Simplu! Privind o fotografie postată pe un grup din care fac parte. O postez mai mai jos. Sper să nu se supere nimeni că am împrumutat-o fără să citez, explicit, sursa. Mai ales că profilul de pe care a fost preluată oferea și alte exemple de gen.

regina

Fotografia de mai sus nu este de cea mai bună calitate și, în plus, am și blurat personajul principal. Asta pentru că nu vreau să dau acestui articol conotații politice. Îmi fuge însă gândul la “Complimentele se plaseaza ca banii la bursă: urmărind profitul pe care îl aduc”. A zis-o Jules Renard.

Vă atenționez din nou că nu vreau să generalizez. Oamenii au nevoie de cuvinte, de confirmări și de încurajări. Cu toții avem nevoie de vorbe frumoase. Dar ce te faci când laudele sunt excesive, epitetele sunt deplasate și superlativele exagerate? Zâmbești pentru că nici măcar nu realizezi asta? Taci și înghiți pentru că unui interes îi este necesar acest compromis? Ești diplomat și îl atenționezi pe emitent că ar trebui să fie mai temperat? Sau te înfurii și îl respingi pe penibilul care te pune într-o situație delicată? Există și alte alternative?

P.S. Mă ia cu fiori reci pe șira spinării când mă gândesc că urmează două runde de alegeri! Nu că în viața de zi cu zi și fără nicio legătura cu politica, exemplele de acest fel ar fi de greu de găsit.

4 thoughts on “Compliment?

  1. La fel ma intreb si eu de multe ori cand vad postate fotografii de calitate execrabila sau de-un penibil grotesc si care primesc o multime de like-uri. Si comentarii/complimente, desigur. Oare cei care le scriu n-or simti nisip in gura in momentul in care o fac?!!?
    Om fi avand, ca oameni, nevoie de cuvinte si confirmari/reconfirmari dar mai avem nevoie si de simtul ridicolului. Dar cred ca nu se mai cultiva. ;)

    • Sonia

      Din păcate. Ca și simțul măsurii, ca și bunul simț. Și mă sperie foarte tare că oameni care ar trebui să fie un exemplu de conduită, nu sunt.

  2. psi

    precum bine știi eu la complimente fac precum ariciul: mă zburlesc și fug. pentru că mierea otrăvită a cuvântului îmi este foarte bine cunoscută… :)
    hai s-avem un an mai bun și tu să scrii ceva mai mult pe blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge