Între dragoste și ură este un singur pas?

love hateCă articolele pe care le scriu au o poveste a nașterii lor deja știți.  La fel se întâmplă și cu acesta pe care tocmai îl citiți.  De unde a apărut tocmai astăzi când îmi propusesem să scriu altceva? Din ploaie… Știu, pentru Clubul poveștilor parfumate am scris duminică. Nu am uitat de la mână până la gură și nici nu vreau să reiau subiectul. Dar… s-a întâmplat ca jocul, aparent inofensiv, la care am participat să fie mai mult decât o simplă broderie de cuvinte. Și să nască, aparent fără nicio legătură, o întrebare.  Între dragoste și ură este un singur pas? Și, ca o necesară avertizare, o să vă spun că s-ar putea ca în cele ce urmează să amestec puțin lucrurile. Iubire să însemne admirație sau plăcere, iar ură să fie înlocuit de repulsie sau dispreț. Veți înțelege de ce.

De la ploaie la iubire și ură. Gândurile au evoluat pe o traiectorie poate ciudată, dar simplă. Cele de azi, pline de înverșunare împotriva perdelei de apă care se scurge din cer, cele de ieri (un ieri care înseamnă odată) pline de zâmbete. Căci sunt și momente pline de ploaie despre care îmi aduc aminte cu drag. Cele de pe ulița copilăriei mele, cu picioarele goale frământând amestecul fin de țărână cu apă, cele din orașului tinereții mele unde ploaia era mereu la ea acasă, cele ale primei mele întâlniri cu Viena într-un august cu ploaie rece. Ce s-a pierdut pe drum? Câți pași am făcut de la iubire până la ură?

Aceasta a fost doar introducerea. Ca de obicei prea lungă.

Vă amintiți ce zicea Balzac? “Ura nu este contrarul iubirii, ci numai reversul ei”.  Vă sună cunoscut? Exemplele din jurul fiecăruia cred că sunt multe. Iubiri care păreau fără sfârșit au eșuat lamentabil transformându-se în venin împroșcat fără milă și fără pic de discernământ. Cumva, uneori pe nesimțite, alteori în urma unui elaborat proces de metamorfoză (pe care nu vreau să îl detaliez), calitățile s-au transformat în defecte, zâmbetele dulci în zâmbete perfide, bunele intenții în capcane mortale. Drumurile s-au despărțit. Niciodată definitiv. Se mai întâlnesc din când în când la răspântii, nu ca să arunce bani pentru pomana defunctei iubiri, ci ca să împrăștie cu generozitate ura mai nou câștigată. Căci a murit iubirea și cum altfel să o ducem la groapă, decât așa cum se cuvine, cu alai? Iubire și ură. Câți pași le desparte?

O să continui tot cu un citat. Al cărui autor nu mi-l mai amintesc. „Orice erou devine o persoană plicticoasă într-un final”. Vă sună cunoscut? Când spun erou îi adun în acest cuvânt pe toți care s-au remarcat, într-un fel sau altul, la un moment dat. Au luptat pe o baricadă, au făcut performanță în sport, s-au remarcat prin curaj și altruism. I-am purtat pe brațe, le-am dedicat cărți, le-am desenat imaginea pe afișe mobilizatoare. Uneori le-am ridicat statui sau le-am folosit numele ca să botezăm instituții și străzi. Apoi, de cele mai multe ori, i-am uitat. Asta în cel mai bun caz. Căci s-a întâmplat, câteodată, să ne gândim că nici măcar nu au făcut mare lucru. Și să le scormonim cu încrâncenare trecutul, în dorința de a le estompa gloria. Gratuit de altfel. Meritele pierdute de ei nu se vor adăuga în niciun caz meritelor noastre.  Admirație și dispreț. Câți pași le desparte?

“Prietenia unora este mare cât un cal troian”. Cât de adevărat vă sună? De câte ori speranțele s-au năruit și darurile, dezinteresate și sincere, s-au dovedit înșelătoare? Când întotdeauna s-a transformat în niciodată, iar încrederea în vorbă goală așezată într-un dicționar? Câți pași au despărțit toate astea?

Ciudat (sau poate că nu) voi încheia cu o imagine pe care nu mi-o pot scoate din minte. Aceea a călugăriței care în timpul împerecherii își devorează partenerul. Din dorința de a asigura perpetuarea speciei. Într-un fel și oamenii fac același lucru. Încearcă să distrugă (uneori) lucruri pe care altădată le-au iubit cu patimă. Dorințele sunt însă altele. Perpetuarea orgoliilor și ascunderea fricii. Frica de a nu le arăta altora ceea ce suntem.

Câți pași sunt între iubire și ură? Câte măști, câte arme, câte scuturi?

***

Prin acest articol nu vreau să generalizeze anumite lucruri.  Vreau doar să nu le ignor pe unele care există.

Sursa foto.

28 thoughts on “Între dragoste și ură este un singur pas?

    • Călugărița mea și al ei partener par nevinovați pe lângă corida pe care o aduci tu în discuție. Instinct sau plăcerea jocului mortal? Înclin să îți dau dreptate.

  1. Depinde de…sufletul omului. Cat de empatic esti, ca sa te pui in locul celuilalt, cat dai si cat primesti.
    Daca nu exista o balanta, daca iti sunt ranite constant sentimentele – nu treci neaparat la ura ci la nepasare , razvratire. Si abia apoi, daca esti obligat sa convietuiesti cu cel care nu ti se mai potriveste, probabil ca apare si ura. Am vazut astfel de cazuri, cunosc cateva

    • Şi eu cunosc câteva cazuri. Obligat să convieţuieşti cu cineva? Bună temă de meditaţie. Ce te poate determina să convieţuieşti cu cineva atunci când eşti perfect conştient că lucrurile nu merg bine?

  2. Chestia cu eroul e regula…Stii cum se zice “nimeni nu este de neinlocuit” Normal ca un erou va iesi in cele din urma din atentia noastra, atata vreme cat nu-si repeta faptele. Daca nu e personaj istoric, va intra inevitabil in uitare.

    • Uităm repede şi avem mereu nevoie de ceva nou. Nimeni nu este de neînlocuit şi probabil că lucrurile bune le uităm mult mai repede decât pe cele rele.

  3. Dumitru Talvescu

    Cred ca vorba lui Balzac e adevarata. Pentru ca generalizeaza stari reale, active, permanente si normale ale existentei. Aspectul detaliat de tine e doar unul din ele. E foarte greu sa intelegi ce resorturi determina schimbari de-l fac pe om neom. Asta e viata, existenta, calea spre cunoastere si inceputul intelegerii, al intelepciunii. Totul e sa nu te scufunzi, sa poti ramane ancorat in preceptele care te definesc moral si integru. Cand iubesti, nu te mai gandesti la reversul ei. Iubesti pur si simplu, altceva nu mai exista, chiar daca apar sincope, deceptii ori deziluzii. Iubirea ecel mai frumos lucru care mi s-a intamplat. Retsul au fost dragosteli nevinovate, fantome aparente pentru a ma ridica si intelege. Iti trebuie curaj sa iubesti frumos si definitiv. Si putin mai multa carte decat ce se citeste azi.

    • Cât de adevărat spui. Când gândești nu te mai gândești că există și o altă față a monedei. Și totuși… la un moment dat se întâmplă că se rupe ceva. Și lucrurile se schimbă. Poate că nu este de ajuns un singur pas…

  4. In viata de zi cu zi, cred ca eroul devine plicticos cand nu isi mai da interesul sa placa, sperand ca va fi iubit doar pentru amintirile pe care le trezeste. Cat despre eroii care s-au remarcat candva intr-un fel sau altul, iar drept recunostinta noi le cautam astazi nod in papura, incep sa cred ca este o boala a poporului nostru, o boala grea si probabil incurabila.

    • M-am gândit când am scris despre eroi că se întâmplă foarte des să le căutăm nod în papură. Și că, din păcate, pare a fi o boală a nației noastre. Ne este greu să suportăm că alții sunt mai buni sau mai vizibili decât noi?

  5. Si eroii, ca si iubirile, daca nu au in esenta lor ascuns veritabilul, se lasa, vrand nevrand, consumate de timp si uneori, de nevoia perpetua de senzational, de nou.
    Pe urma, ca sa fiu sincera, nu cred in granita aceea, nu cred in iubire transformata in ura. Nu cred ca o stare se poate transforma in altceva decat daca altceva-ul a fost dintru inceput acolo: samanta de ura, teama de neiubire

  6. Eu cred ca daca de la dragoste se ajunge la ura, e posibil si drumul inapoi, de la ura la dragoste. Ca sa dispara complet ar fi necesar sa treci de la dragoste la indiferenta direct….. pentru ca ura aceea, atata de apriga, seamana mai degraba cu o iubire care a acumulat unele lucruri negative si de care se poate debarasa. Dar in general tot ce e cu pasiune mai lasa loc de ceva ;).

    • Că este posibil și drumul înapoi o știu prea bine. Am mai scris pe aici, eu și soțul meu câțiva anu nu ne-am suportat. Nu era ură… dar nici sentimente prea bune nu erau. Apoi, cumva, lucrurile s-au schimbat și în mai puțin de doi ani ne-am căsătorit. :)

      • Sa fiti sanatosi si sa va fie bine impreuna, alaturi de cei dragi.
        Sa rezisti in cuplu presupune maturitate, rabdare, toleranta, toate adaugate iubirii si respectului. Si e nevoie de doi, mereu. E greu, e o lupta continua. Bravo :) .

  7. psi

    între bine şi rău este legare? între noapte şi zi este un semn? între dragoste şi ură…
    nu, nu este un pas. ele sunt împreună, amestecate, deşi ura nu ar trebui să existe. ea, ca şi invidia, sunt sentimente toxice, deloc bune pentru suflet. unora însă le încolţesc în suflete, li se înalţă ca nişte copaci… şi e păcat.

    • Bine și rău amestecate. Balanța are două brațe. Să nu existe echilibru dacă există doar bine? Îți mulțumesc, ție și celorlalți care mi-au adus răspunsuri, dar și alte întrebări.

  8. Cuvânta

    Frumos gandit! Eu vad si in mine aceasta tendinta de a refuza ce-mi place, de a ponegri ce e bun, de a ma feri de ce este superior. Motivul este ca sufar de complexul de inferioritate al vulpii care nu ajunge la struguri si spune ca sunt acri, ca sa isi arate propria importanta.
    Si la urm urmei toti suntem la fel de muritori si avem la fel de putin timp ca sa stralucim.

    • Nu știu dacă este neapărat complex de inferioritate. Poate o fi teamă? Citeam undeva că există o teamă de fericire. Promit să aprofundez. Îmi dau seama că ceea ce spui tu ar fi interesant de dezbătut.

  9. Irealia

    Iubirea și ura se nasc deodată și, în funcție de context, se conturează una dintre ele. Cealaltă doarme, fără vise, pe timp nedeterminat. Sunt, dacă vrei, întruchiparea personalității multiple. Cel puțin în viziunea mea. :)

  10. Cred ca daca iubesti nu poti uri orice ar fi. Desi, mi s-a intamplat sa fiu iubita si apoi omul respectiv, fiindca i-am spus “stop”, sa ma urasca. Dar era o ura autoimpusa, mai mult o ciuda. Care i-a trecut cand a inteles ca eu aveam dreptate…Deci nu cred ca exista aceasta transformare… Sau daca apare e doar din ambitie si furie, nu e reala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge