10 Sep 2013

Gânduri ciudate

31 Comments Aberații
ganduriSă fi fost prin 1984. Studenție, cei mai frumoși ani, dor de ducă, bani puțini. Duminică. Plictiseală. Poiana Brașov părea cel mai apropiat loc pentru o mică escapadă. Nu prea o frecventam. Din cauza prețurilor mari și a statutului ei de stațiune potrivită mai degrabă pentru o anumită elită decât pentru niște tineri prin buzunarele cărora de obicei bătea vântul. Dar hai, 12 lei biletul dus-întors, mâncăm o prăjitură și venim înapoi. Evident că ne-am întins. După prăjitură a mers și o limonadă (cu paiul, da?) și o partidă de table. Joc închiriat cu nu mai țin minte câți lei, nici măcar nu a contat. La cămin îl aveam gratis și disponibil oricând. Ca să nu mai vorbim că orice partidă avea și o miză, învinsul ducând gunoiul sau aducând mâncare de la cantină. Dar atmosfera de acolo ne-a furat. Canapele din piele, muzică în surdină, altceva… Până la urmă nu ar fi fost mare lucru dacă la plecare nu am fi constatat că nu mai avem destui bani pentru autobuz.

Auzisem că există un drum vechi spre Brașov. Și că, la coborâre, o oră este suficientă pentru a-l parcurge. Habar nu aveam unde este așa că la primul marcaj care indica orașul de sub Tâmpa am pornit cu avânt, ignorând toate semnele care arătau că nu asta căutam. Marcajul spunea clar că sunt 3 ore de mers, iar drumul care știam că a fost folosit multă vreme de vehicule, era doar o potecă. Când ne-am dezmeticit era deja prea târziu. Mersesem deja o oră și începuse să se întunece.

Experiența ar fi fost poate una anostă dacă, la un moment dat, când deja undeva în depărtare se zăreau luminile Scheiului, în fața noastră, la numai câțiva metri, un lup n-ar fi traversa liniștit cărarea. Sau să fi fost doar un câine de talie mare? N-aș crede. Și… am înțepenit. Știți care a fost primul meu gând? Că mă mănâncă lupul și eu nu am buletinul la mine. :) Ciudat reacționăm atunci când suntem puși în fața unor situații neobișnuite!

Această amintire a stat ascunsă foarte multă vreme. N-am pomenit-o, nici măcar în treacăt, de mulți ani. Mi-a revenit în gând duminică, când…

Probabil știți cu toții au fost două cutremure. Aici la mine, într-o zonă pe care o credeam ferită de astfel de evenimente. Primul m-a trezit din somn. Și am crezut minute bune că a fost o părere. La TV nimeni nu zicea nimic și nici pe Facebook nu apărea vreun semn. Până la 16.20 când pământul s-a zgâlțâit și mai tare. După primele clipe de spaimă, din nou am avut o reacție ciudată. M-am dus să mă îmbrac cu haine de oraș. Nu că mi-aș fi propus să plec undeva, dar acela a fost singurul meu gând coerent, că dacă mai vine vreo replică, nu vreau să mă prindă în pijama.

Concluzia? Ciudată este mintea omului! Și încă una, pentru liniștea mea. Poate că nu sunt chiar așa de dusă. Doar m-am gătit. Nu m-am repezit (și) să mă dau cu parfum și cu ruj.

 

Tags: ,
written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.

31 Responses to “Gânduri ciudate”

  1. Răspunde Poteci de dor says:

    L-am simţit şi eu dar am crezut că sunt ameţită. Apoi am auzit-o pe vecina strigând din baie că e cutremur. Stau la etajul 6 şi prima dată m-am gândit că liftul nu e o soluţie, pe scări nici atât…. Bine, la mine s-a simţit foarte puţin aşa că m-am liniştit repede şi m-am pus la somn

  2. Răspunde psi says:

    :) deci știi drumulre vechi? hai că nu e chiar potecă și acum are uneori și urși, nu doar lupi. noi coboram cu săniile, noaptea pe acolo, vreo 20 de sănii. urla valea de chiote. dar poiana era, cum spui: scumpă.
    și mă gândesc că ai dreptate, avem uneori reacții tare anapoda.

    • Răspunde Sonia says:

      Drumul vechi l-am descoperit un pic mai târziu. Atunci cine știe ce potecă am apucat. :)
      Nu am multe amintiri legate de Poiană. Mergeam doar de câteva ori pe an, o dată obligatoriu la patinoar. Îmi amintesc însă, legat de ea, un lucru rar și atunci, rar și acum. Coada ordonată în stația de autobuz și ușile care se închideau când nu mai erau locuri pe scaune. Oare acum este tot așa?

  3. Răspunde irealia says:

    Nu știam de cutremure.
    Încă nu am fost pusă, ori nu mi-am dat seama că sunt, într-un pericol iminent, ca să văd înspre ce mă duce primul gând. Dar știu că am răbdat niște dureri atroce de stomac, pe când eram însărcinată cu bebeștinul, și n-am chemat salvarea pentru că nu îmi spălasem părul și nici nu mă puteam descovriga s-o fac. :) Groaznic. Au trecut, norocul meu, în 24 de ore de regim drastic.

    • Răspunde Sonia says:

      M-am gândit, în prima clipă, că la voi în zonă s-a cutremurat ceva. Pentru că de la București nu venea niciun semn. Mă bucur că nu ați trăit sperietura.

  4. Răspunde luciastroila says:

    E normală reacţia. În astfel de momente mintea noastră lucrează mult mai repede decât o putem noi percepe. De fapt subconştientul tău şi-a zis că dacă e să vină un cutremur major, nu vrea să fii găsită sub dărâmaturi în pijama. Eterna cochetărie feminină, sau doar o doză mare de bun simt… nu ştiu. Iar prima dată buletinul era esenţial. Trebuia să fii identificată cumva, dacă te mânca lupul! Eu am o ciudăţenie de zi cu zi, de mulţi ani. Mă îmbrac totdeauna cu lenjerie de corp frumoasă şi dress impecabil, ca nu cumva, dacă dă o maşină peste mine să mă fac de râs atuncată acolo, în stradă, cu ciorapi rupţi şi chiloţi cârpiţi. Ceea ce e de-a dreptul o prostie, dacă stai să te gândeşti bine! :)

  5. Răspunde Cuvânta says:

    Eu nu am reactii din astea. Cand ma sperii ma panichez atat de tare incat nu am decat tendinta de a fugi.

  6. Răspunde Irina Radu says:

    De ce ciudat? E mai bine sa iesi in strada imbracat cat de cat decat in pijama :D

  7. Răspunde vax-albina says:

    Am prins cutremurul din 77 cu fetita in brate. Ani de zile am evitat pijamaua sau dormeam cu halatul alaturi pentru caz de pericol. Ani de zile mi-a fost frica de orice zgomot sau zgaltaiala. Inclusiv de trepidatiile si curbele autobuzului de pe vremuri. Acum imi pasa mai putin, Varsta, deh…

    • Răspunde Sonia says:

      Eram în clasa a VII-a în 1977. M-am speriat, e adevărat, dar nu am realizat grozăvia la adevăratele ei dimensiuni. Acum mă îngrozesc lucruri de mai mică amploare.

  8. Răspunde filedinpoveste says:

    Eu am tenidinţa de a mă panica şi de a da din colţ în colţ, nu ştiu cum aş reacţiona la un cutremur dar îţi spun că dacă aş vedea un lup aş lua-o la fugă

  9. Răspunde O fată says:

    Eu mi-am luat in brate baietii si-am zis ” sa cada tot, sa cada” .

  10. Răspunde Adriana says:

    Din prima clipă când am citit articolul tău m-au năpădit o mulţime de gânduri. Spre ruşinea şi dezamăgirea mea nu am mers înainte de ’89 de prea multe ori in Poiană, dar fără bani sigur am ramas, cu alte peripetii, in schimb. Deci nu era drumul vechi. Oricum, nici acela, oricat de accesibil e, nu e de coborat sau urcat pe timp de noapte. Despre animălute sălbatice ştii deja, mi-a fost dat să le intâlnesc de mică. Am murit de frică, dar nu m-am panicat. La cutremure..ţin minte o imagine: tata ţinându-ne pe amândouă în braţe. Eu: tăticule, murim! Sora mea: nu murim, tăticule, nu murim! Aşa suntem şi acum. Ehhh…şi ar mai fi…dar m-am lungit! Te pup, Sonia! Fain…m-am plimbat prin vremuri…

  11. Răspunde Drugwash says:

    A, e cutremur? Whatever…
    De lupi dai pe străzile oraşului, ce să mai baţi drumul pînă aiurea…?

    • Răspunde Sonia says:

      Ai și tu dreptatea ta. Dar mi-a fot teamă întotdeauna de sălbăticiuni. Nu și de oameni.

      • Răspunde Drugwash says:

        De data asta te-ai dus cu gîndul prea departe. Mă refeream la cîinii sălbăticiţi care circulă pe străzile oraşelor în haite şi care nu mai sînt de mult animăluţele drăgălaşe din reclame ci fiare sălbatice în toată puterea cuvîntului. Gîndeşte-te că la originea lor, asta au fost, iar omul în “infinita sa înţelepciune” i-a aciuat pe lîngă gospodării, domesticindu-i (într-un oarecare grad). Se pare totuşi că instinctele nu dispar şi mai mult de atît, se pare că nici omul în sine nu e un animal atît de domestic pe cît se vehiculează.

        Întrebare pentru vegetarieni: de ce omul are canini? E retorică, evident, altfel s-ar face cu toţii de rîs. I rest my f-ing case! ;)

  12. Răspunde Dana Lalici says:

    Uite ca eu am aflat de cutremure de la tine…pe ce lume traiesc oare?? Cred ca pe lumea celui care asteapta concediul….:)

  13. Răspunde redsky2010 says:

    acum multi ani erau cutremure frecvente in tim si la unul din ele un amic doar in sort si-a luat portofelul cu bani (era mare afacerist la vremea aia) si in alergare spre usa i-a urlat nevesti-sii “dulceata, e cutremur!!!” si dus a fost pe scari. dragoste conjugala adanca :D

Leave a Reply