Drumul spre iad este pavat cu bune intenții

Kids Crossing Road

Am citit de curând un articol în care se vorbeşte despre şcoală şi de despre faptul că ea este cea care pregăteşte copiii pentru eşec. Nu voi relua ideeile din articol care, în cea mai mare parte, sunt de bun simţ, vreau însă să atrag atenţia că în toată această mare de nemulţumiri faţă de sistem sau de dascăli uităm, adeseori, că drumul spre eşec este croit şi de părinţi pentru copiii lor. Uneori avânt la bază doar bune intenţii.

Pentru că am pomenit de bune intenţii, vă voi spune de la început că nu voi vorbi despre părinţi nepăsători sau neştiutori (deşi subiectul ar fi interesant şi ar merita o dezbatere amplă), ci despre cei cu un nivel de trai decent, o pregătire satisfăcătoare spre foarte bună şi animaţi de dorinţa de a le oferi copiilor cărora le-au dat viaţă un viitor cât mai bun. Şi mai vreau să subliniez un lucru: nu vreau să dau sfaturi nimănui. Voi enunţa doar câteva lucruri pe care de-a lungul timpului mi le-am spus mie în încercarea de a fi un părinte bun. Uneori am reuşit, alteori m-am luptat cu demonii prezenţi şi în mintea mea, câteodată mi-am păstrat echilibrul, dar am mai şi greşit. Nu am fot un părinte perfect, dar m-am străduit.

Aşadar, mi-am dorit mereu să nu uit următoarele:

- Un copil nu poate excela la toate materiile. E absurd să ne dorim (deşi o facem cu ardoare) ca odrasla proprie să aibă talent şi la muzică şi la desen şi la calcul.

- Comparaţiile cu alţi copii sunt dăunătoare. Cum noi adulţii nu suntem la fel nici cei mici nu sunt întru totul asemănători fiecare având ritmul său, înclinaţiile sale şi, mai ales, personalitate proprie. Nu spun să ne aşezăm copilul în centrul universului şi să nu ne pese de ce se întâmplă în jurul lui, spun doar să fim moderaţi în ceea ce priveşte poziţionarea lui în raport cu colegii sau prietenii de aceeaşi vârstă.

- O notă proastă, o boacănă sau un eşec de moment pot avea şi cauze care să nu fie legate de aplecarea spre studiu sau de bunăvoinţă. Luaţi în calcul oboseala, emoţiile şi, de ce, o stare de moment. Numai identificând cauzele pot fi combătute efectele.

- Nu scuzaţi greşelile copilului aruncând vina pe cei din jurul lui. Va învăţa şi el, foarte repede, să facă la fel.

- Nu-i rezolvaţi temele, nici măcar pe cele de la Lucru Manual (sau poate acum îi spune altfel?). Știu că e grozav ca cel mic să se prezinte la școală cu cea mai bună lucrare, dar dacă realitatea este alta nu veți face decât să îl învățați să își fure singur căciula.

- Nu obligați copilul să gândească la fel ca voi. Oricât îi veți spune că ați avut cîndva, chiar și voi, 8 ani, 10 ani sau 15, va trebui să se convingă singur de unele adevăruri. Asta ca să nu mai vorbim de faptul că vremurile, ne place sau nu, s-au mai schimbat.

- Dacă puteți să-i satisfaceți mofturi și capriciile, eu zic să nu ezitați gândindu-vă că veți face din el un răsfățat. Evident trebuie să aveți, la rândul vostru, pretenții de la el. Cu cât va învăța mai repede că nu poate primi totul fără să ofere nimic, cu atât lucrurile vor merge mai bine.

- Sădește-i dragul de carte și de învățătură. Știu, este greu, dar poate că exemplul personal ar putea fi de ajutor. Nu-l îndepărta nici de tehnologie. Până la urmă vremurile sunt strâns legate de ea.

- Un copil nu este proiecția noastră în viitor și de aceea el nu va trebui să reușească în locurile în care noi am dat greș. Frustrările noastre nu ar trebui să aibă loc în evoluția lui.

E posibil să fi uitat multe din lucrurile pe care mi le spuneam acum niște ani, așa că voi rezuma totul foarte simplu: şi în cazul creşterii şi educării unui copil drumul spre iad poate fi pavat cu bune intenţii.

9 thoughts on “Drumul spre iad este pavat cu bune intenții

  1. Mi-a plăcut ce ai scris. Am o singură obiecție: cred că ar trebui să fim atenți la partea cu răsfățul. E bine să existe o moderație, ca în orice. Altfel, copilul tratat prea aspru va fi rupt de iubirea părintească (de care are nevoie) și va rămâne cu un gol în suflet (chiar dacă poate va dezvolta un caracter puternic), în timp ce copilul obișnuit să i se îndeplinească orice dorință va dezvolta un caracter slab, incapabil să se descurce singur, la un moment dat. Aici greșesc foarte mulți oameni cu bani, gen afaceriști, politicieni, care în prostia lor își țin copiii în puf, distrugându-le de fapt șansa de a deveni oameni și exacerbându-le foarte mult egoul. Uneori, viața înseamnă și efort, și perseverență, iar beneficiile nu sunt imediate, lucru care ar trebui să îl asimileze și copilul, de mic. Dar lecțiile să-i fie predate cu iubire și înțelepciune. Părerea mea.

    În rest, cum ziceam, mi-a plăcut perspectiva ta. Chiar mult. Subscriu și la partea cu „nu poate lua 10 la toate materiile”. Așa și este, ba mai mult, dacă ia 10 la toate ar trebui să îi mai recomandăm să iasă la joacă. Sau să-și găsească o pasiune. Cu 10 pe linie riscă să devină un mediocru strălucit. Adică să asimileze din toate câte ceva, mai mult decât media celor de vârsta lui, dar la un nivel oarecum superficial (pentru că nu și-a identificat încă o pasiune, un țel, o chemare). Desigur, nu-i regulă absolută.

    • Sonia

      Cel mai adesea uităm că de educaţia unui copi nu este responsabilă doar şcoala, iar când ne aducem aminte de asta dăm dovadă de exces de zel. Fiecare dintre noi doreşte copilul model, care să exceleze în toate domeniile şi pe deasupra să fie şi sensibil şi hotărât şi foarte disciplinat. Mi se pare că uneori cerem de la cei mici mai mult decât cerem de la noi.
      Cât despre ţinutul în puf… dă-i celui mic undiţa să pescuiască, nu peştele mai întâi.

    • Sonia

      Să ştii unde te afli este folositor. Dar să ţii cu tot dinadinsul să evaluezi în orice clipă pe cineva este mai mult decât nefolositor şi dăunător.

  2. Corectă analiza. Aș supralicita puțin, cred că în cea mai mare masură eșecurile copiilor se datorează părinților. Școala vine doar cu un anumit procent, dar esența trebuia să fie deja așezată în sufletul și mintea copilului. Școala poate veni cu o evidențiere a înclinațiilor, cu un plus de informație, dar esențialul tot de acasă trebuie primit.
    Dar poate că eu sunt de “școală veche”, poate că azi nu mai sunt valabile considerentele mele.

  3. Of, cât de multe ”greşeli” , făcute de ai mei, văd în textul tău. Şi nu, nu am fost copil răsfăţat, dar nu suportau ”eşecurile” şi să fiu pe locul doi, iar pentru asta mi-a făcut deseori mama ”tema” la lucrul manual, de exemplu. Nu ştiu dacă mi-ar fi făcut şi temele, dar aici erau oarecum depăşiţi de situaţie, iar eu copil silitor pe post de bau bau in clasă, motiv pentru care am suferit enorm pe motiv de nepopularitate. Timpul de joacă dispărea, căci mi-era teamă să nu fiu suficient de pregătită şi găsită cu garda jos, deci mai tot timpul surescitată şi obosită. Aveau concepţia că lectura strică in detrimentul temelor de şcoală, citeam pe ascuns, asa că tot ce se intâmplă acum mi se pare diferit de ce am trăit eu. Nu a fost tocmai corect ce am trăit, dar oricum firea mea singuratică a acceptat uşor tot ce i se intampla. Soră mea a stiut, insă, sa le imbine şi sa poată rămâne un copil vesel şi responsabil in acelasi timp. In viata, acum, incă vad semne ale copilului de atunci; la fel şi la sora mea. Si ghici cine ia viaţa in piept mai cu optimism şi curaj? Mda, nu eu. Oricum, să fi dat educaţie unui copil in aceste vremuri cred ca ar fi fost cel mai mare test al vietii pentru mine. Uneori parcă il inteleg pe Dumnezeu mai bine. Cred ca a stiut el de ce nu mi-o fi dat această provocare. Sau poate vorbesc eu aiurea, la cat de ofertant e articolul tau in raspunsuri?

    • Sonia

      Adriana, fiecare generaţie de părinţi face greşelile proprii, iar uneori le preia şi pe cele ale generaţiei precedente. Presiunea vremurilor este mare, educaţia fiecăruia îşi spune cuvântul, presiunea uzanţelor (vezi nenumăratele cărţi şi conferinţe de parenting de astăzi) este imensă. Să găseşti un echilibru este greu, dar nu imposibil dacă admiţi că, deşi eşti părinte, nu eşti Dumnezeu, că poţi greşi şi că ai de învăţat chiar şi de la copilul tău.

  4. Un subiect pe gustul meu. Eu am scris acum ceva timp despre relația părinți -copii – școală. Și eu am trăit la vremea mea toată această luptă, despre care astăzi cred că a fost câștigată dar, nu fără a avea și bătălii pierdute. Să fii părinte este atât de greu! Nici să fii copil nu este ușor, nu? Nici atunci, nici acum.

    http://amelie.ro/editorial/parintii-si-scoala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>