“Dragă” Olguţa

sadness

“Dragă” Olguţa,

Citesc prin ziare că eşti supărată pe Ardeal şi mă întreb cât de bine cunoşti tu această zonă din ţară.

Noi suntem foarte supăraţi pe Ardeal că de fiecare dată noi câştigăm şi Ardealul pierde. Cred că ar trebui să se întâmple ceva bun şi acolo (…)”

Întâmplător eu trăiesc aici. Şi când spun întâmplător, nu greşesc prea mult. Deşi sunt născută şi crescută în Regat, acum mulţi ani (să tot fie vreo 33), am “emigrat” de acolo şi m-am stabilit aici. Şi nici când spun “emigrat” nu sunt într-o mare eroare. Cu mintea mea de atunci (18 ani, deh) am luat hotărârea că mi-e mai bine aşa. Şi mi-a fost. Am muncit cât doi ca să scap de sărăcie, am învăţat de la noii mei “compatrioţi” să nu mă mai agit inutil, să gândesc înainte de a vorbi, să fac lucrurile temeinic şi ordonat şi, poate cel mai important, să nu mai port grija caprei din ograda vecinului. Şi dacă tot veni vorba de capră şi privitul în odrada altuia, nu mi-a venit să cred că ai putut spune următoarele cuvinte:

“Practic, ei ştiu în fiecare bloc cine votează cu noi şi cine nu. Mă îndoiesc că în zona Ardealului fac acelaşi lucru.”

Trebuie să recunosc însă că ai dreptate. În zona asta regula generală (căci evident, mai există şi excepţii) este că fiecare îşi vede de traba lui. Nu, nu suntem sălbatici şi nu trăim fiecare înconjuraţi de ziduri impenetrabile, dar când alegem să fim împreună nu este ca să ne spionăm. Preferăm să bem un cafei (sau un pahar de pălincă, după caz), iar după ce ne despărţim, în niciun caz, nu ne apucăm să scriem note înformative despre cine cu cine votează sau cine a ales să nu se prezinte la vot. Nu mă laud cu asta, nu este vreo mare chestie, e doar o chestiune de bun simţ şi o realitate a zilelor de azi. Au trecut totuşi 25 de ani de când a căzut acel regim totalitar în care ştiam că am turnători printre vecini şi printre colegii de birou şi lumea, chiar dacă uneori nu pare, a evoluat.

“Dragă” Olguţa,

Aş mai vrea să-ţi spun, deşi tu ştii bine asta, că aici în Ardeal suntem destul de amestecaţi: români, unguri, sași, orodocsi, catoloci, reformați și cine știe câte încă alte feluri. Ne întâlnim pe stradă, muncim împreună, ba unii chiar au reușit să se “infiltreze” în familiile altora sau în cercurile lor de prietei. Şi nu, nu ne dăm cu Biblia în cap şi nici nu ne batem pe harta României ca să îi redesenăm graniţele.

“Dragă” Olguţa,

Am lăsat pentru final două chestiuni:

- Nu mai fi atât de supărată pe colegii tăi de partid ardeleni căci au reuşit şi ei să facă o faptă de vitejie: au reclamat la Poliție o jurnalistă din Deva pentru o postare de pe Facebook. Postare care de altfel făcuse în acea zi înconjorul internetului. Dar no, cum ea nu joacă după cum îi cântă ai voștri, normal că a trebuit pârâtă.

- Candidatul tău îmi tot vorbește despre unirea românilor, iar eu o să îi spun mulțumesc, nu. Și asta nu pentru că nu cred că trebuie să fim uniți toți românii, dar eu m-am unit singură și mă bucur că trăiesc aici în timp ce o bucățică din sufletul meu a rămas acolo unde m-am născut și am crescut. Asta ca să nu mai vorbim de faptul că, deși vrea să pară altfel, mai mult ne dezbină.

“Dragă” Olguţa,

Și eu sunt supărată. Nu pe cei mulți din Regat conduși prin manipulare și minciună. Pe voi, ăștia roșii, care profitați de slăbiciunile lor. Așa că o să votez un neamț și reformat pe deasupra. Cu convingerea că este mai romând decât voi!

 * textele scrise înclinat sunt citate dintr-o intervenție a Vicepreşedintelui P.S.D. Lia Olguţa Vasilescu

6 thoughts on ““Dragă” Olguţa

  1. Mi-a plăcut partea cu unirea. Nici eu nu țin să mă unesc cu forța cu cei ce nu o doresc. Cât despre ce gândesc vecinii mei, adeseori nu sunt sigură de gândurile mele darămite să mă mai preocup de alții! Și totuși, cei mai mulți par să nu fi înțeles nimic din anii ce au trecut. Eu, încep să înțeleg de ce se repetă istoria. Din păcate.

  2. Ai zis bine, regatenii (din care fac parte) sunt un pic mai colerici decat e cazul. Si mi-e ciuda ca voteaza atat de fara cap. Noua nu ne place insa nici unul dintre candidatii ramasi, votul va fi unul de nevoie.

  3. psi

    amu ce să mai zic eu care îs trăită de când mă ştiu printre saşi şi maghiari? :D
    mulţumesc, sonia. cred că mie mi-ar fi fost mult mai greu să descriu transilvania… bucata asta atât de frumoasă.
    totuşi, sunt manipulabili şi pe la noi… azi bântuiau răvăşiţi de vânt pe străzi, ieri strigau cu o ură greu de înţeles… doare. :( exact cum scriam- păunescian- deunăzi, doare… arde.

  4. Toata viata am trait in sud si iubesc Ardealul. De fiecare data cand am intalnit oameni din zona, mi-am dat seama ca sunt atat de diferiti. Mai buni, mai linistiti, mai calmi, mai calzi, mai frumosi, efectiv.

    Cel putin o data pe ani fug intr-un loc din ardeal doar ca sa-mi reinnoiesc ideea ca asa trebuie sa arate oamenii adevarati.
    Asta nu inseamna ca toti ardelenii sunt asa, sau ca toti cei din sud sunt negri. Inseamna doar ca mi-am dat seama :)

  5. Olguta “draga” este un exponent din mahalaua inepta, mai bine de atat nu poate fi definita.Dar eu mai cred ca ciuma rosie e pe cale sa fie eradicata.Ei nici nu realizeaza ca in graba lor de a ne contamina pe toti, din greseala ne-au dat si vaccinul si ne-am imunizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>