Fata săracului cea isteață?

Vă mai amintiţi povestea “Fata săracului cea isteaţă”? Acolo, undeva, pentru a descrie o anumită situație, se spune cam așa: “nici îmbrăcată, nici dezbrăcată, nici călare, nici pe jos, nici pe drum, nici pe lângă drum”. Ei bine, cam aşa mă simt eu de duminică încoace. Conjunctura fiind alta, bineînțeles. Despre ce este vorba? Despre harta de mai jos:

harta vot

Ați auzit, cu siguranță, că Trannsilvania a votat Iohanis. Hunedoara este o excepție. Și cum eu nu cred în excepția care întărește regula, tot de duminică încoace, sunt foarte, foarte amărâtă. Nu folosesc niciodată această expresie pentru a-mi defini supărările, dar acum așa simt, un gust amar atât de persistent că nu trece cu nimic.

Vă scriu dintr-un județ roșu și dintr-un oraș cu aceeași culoare și mă simt ca și cum le-aș sta în coastă tuturor celor din jurul meu. Știu, senzația este ciudată și fără niciun sâmbure de adevăr, dar eu așa mă simt. Nici cal și nici măgar.

Și dacă tot veni vorba de chestii incerte și de un dualism impus uneori de întâmplâre, iar alteori de conjuctură, astăzi mi s-a confirmat, încă o dată, că votul meu din turul I a fost unul corect.

”Victor Ponta nu are caracter nici cât cățeaua mea, Elodia.”

”Ponta poate ajunge preşedinte, dar la o scară de bloc.”

Am pus ghilimele pentru că vorbele de mai sus nu-mi aparțin, ba mai mult, oricât de mult nu mi-ar plăcea subiectul lor, le consider de o grosolănie inadmisibilă. Poate deja ați recunoscut autorul, este Vadim, ieri dușman de moarte al unui candidat, de astăzi aliatul lui.

Sper ca Iohanis să aibă dreptate și faza asta cu nu știu cine dă voturile nu știu cui să fie un simplu calcul valabil doar pe hârtie. Și fiecare român să judece doar cu capul lui. Și mai sper ca Hunedoara mea, așa cum este ea de săracă, să dea dovadă de mai multă istețime în turul II.

Update. În timp ce public acest articol Vadim, la o anumită televiziune, debitează lucruri care mă fac să spun că are o imaginație fenomenală. Asta ca să mă exprim ca o doamnă.

17 thoughts on “Fata săracului cea isteață?

  1. Sonia, a scris Robin despre modul în care s-au făcut fraude, iar la sfârșitul articolului are câteva sfaturi pentru noi, cei care vrem să împiedicăm asta. Hunedoara mai este roșie pentru că angajații CNH au primit ordin să voteze Ponta dacă vor să mai lucreze acolo. Angajații Hidroconstrucția au fost îndemnați de sindicatele lor să voteze Ponta, altfel firma nu mai are de lucru și oamenii sunt trimiși acasă. Șantajul și amenințările fac ca Hunedoara să fie acaparată de ciuma roșie.

    În concluzie, nu ești singură. Suntem doar copleșiți numeric, dar dacă ne implicăm cel puțin la reclamarea și corectarea neregulilor, avem o șansă. În articol găsești și un link către metodele de furt la vot, poți să-i dai share dacă crezi că ajută.
    http://www.robintel.ro/blog/rusinica/concluziile-unui-observator-acreditat-la-alegeri/

      • Sonia

        Alina, am citit articolul lui Robin și știu și că nu sunt singură. Din păcate discuțiile cu anumiți oameni din jurul meu mi-au dovedit cât de îngust gândește românul uneori. Și nu pentru că este sărac sau prost ci pentru că este ușor de manipulat. Știi cine i-a adus lui Ponta cele mai multe voturi? Eu sunt sigură că Antena 3!

  2. Știi cum e? Bucuroși le-om duce toate…

    Dar mai avem turul 2. Sper că o să iasă Iohannis. Dacă nu, înseamnă că avem o nevoie imediată de puțin duș rece. 5 ani roșii, ca să ne debarasăm definitiv de ei.

    La urma urmei, tinerele generații vor ceva mai sănătos iar bătrânii pesedinști nu întineresc…

  3. Buna, Sonia,

    Nu ne-am mai “citit” de mult, dar permite-mi sa-mi dau si eu cu parerea referitor la articolul tau care reliefeaza foarte bine temerile si angoasele multor romani.

    De cand cu alegerilea astea prezidentiale si de cand cu campaniile de informare ale mass-mediei romanesti despre importanta exercitarii dreptului la vot, ma tot gandesc daca nu cumva vechii greci, “inventatorii” democratiei, aveau dreptate sa se teama la inceput de monstruoasa idee ca polisul, cetatea, comunitatea sa se autoguverneze, alegandu-si coducatorul in mod liber. Motiv pentru care au stabilit imediat care dintre locuitorii Atenei au drept de a participa la intrunirile politice din agora si deci de a conduce democratic. In consecinta nu toata lumea avea dreptul sa participe la procesul democratic.

    Asadar, ma gandesc ca poate si dreptul la vot intr-o democratie moderna ar trebui restrans pe alocuri. Si asta ca sa eliminam votantii care si-au exprimat optiunea bazandu-se pe tot felul de considerente mundane, mai putin politice. Adica ii stiu pe unii care au votat un candidat in detrimentul altuia doar pentru ca ” dau mai bine pe sticla” sau pentru ca “mai bine sa ne-o traga o tipa de la Cotroceni, daca tot e sa ne … cineva”. Nu mai zic de multi care au votat cu oricine s-a nimerit numai ca sa opreasca vinderea tarii “nemtilor”.

    • Sonia

      Mi-era dor de comentariile tale. Oricât de supărată aş fi, nu cred că restrângerea dreptului la vot este soluţia (deşi îmi vine să le ascund unora din familia mea buletinul). Cred că nivelul de cultură este cheia, dar la cât de mare este sărăcia, va dura încă ceva vreme până să ne deşteptăm.

  4. psi

    după ce am forfecat o noapte întreagă cu un prieten, el pe surse eu pe intuiţii şi limbaj corporal, pot să-ţi spun că am ajuns la un scenariu care dacă se adevereşte… e jale. ar însemna că am pierdut alegerile astea de acum doi ani.
    gândeşte-te numai că hunedoara, aşa se spune prin ograda lui iohannis, ca şi botoşani şi alte două judeţe, ar fi trădat.
    iar alianţa contra naturii, udmr şi prm întăreşte cumva sloganurile roşii: “preşedintele care uneşte” şi “mândru că sunt român”… cu adăugirea că e greu de spus care e mai mândru: wc tudor sau hunor?

  5. Eu am fost socata de reactia unui tanar relativ la votul diasporei. Ttanarul respectiv – care a confirmat ca nu cunoscuse Revolutia, acuza diaspora ca decide soarta celor din tara. Tanarul declara ca nu voteaza dar prefera sa nu-si decida el soarta decat sa i-o decida cei “din afara”. E dureros asa, sa ti se arunce in fata noroaie din astea. Nu i-am spus tanarului respectiv ca exista “cei de dincolo” care au stat mult mai mult in Romania decat el, tanarul cu noroiul intr-o vreme cand lumea era inchisa cu zeci de lacate. In fine, e dureros sa fii judecat astfel de un pusti fara logica si fara argumente valabile.

    • Sonia

      Tot respectul meu pentru cei care, la fel cum ai făcut şi tu, au stat ore în şir ca să voteze. În timp ce acasa mult prea multe milioane de oameni au stat acasa.
      Cât despre afirmaţiile unora… manipulare, educaţie precară, sărăcie… exact atuurile pe care se bazează unii ca să câştige alegerile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>