Se întâmplă adesea să vedem lucrurile din jurul nostru doar în alb și negru. Și mă întreb ce fenomen straniu se produce sub calota craniană, astfel încât acest soi de acromatopsie începe să-și facă de cap sau dacă, nu cumva, dihotomia se instalează numai în sufletele noastre, croindu-ne simțirile după un calapod cine știe de unde împrumutat. O fi pentru că uităm că în călimara întâmplărilor cerneala poate fi și colorată sau pentru că nuanțele de gri ne duc, mai degrabă, cu gândul la ceva murdar?
Se întâmplă adesea să ne raportăm faptele la exemplele de “așa da” sau “așa nu” pe care le primim pe toate canalele disponibile din jurul nostru și să le înghesuim în acest calandru, cu intenția clară, dar poate nu și declarată, de a le netezi și de a le aduce la o forma pe care am văzut-o deja la ceilalți. Dar dacă este greșit calibrat ? Pentru că, uneori, “așa da” și “așa nu”, sunt doar părțile vizibile ale unui aisberg. Spun asta, și sunt convină că nu greșesc, pentru că suntem tentați (omenește?) să judecăm acțiunile noastre și a celor ce ne sunt dragi raportându-le la ceea ce au făcut bun, dar uitând să punem în balanță și binele pe care l-au ocolit (chiar și atunci când le-a fost la îndemână), în timp ce pentru ceilalți, judecata începe mai întâi cu ce ar fi trebuit să ducă la îndeplinire și a eșuat.
Se întâmplă adesea să spunem despre persoane sau lucruri că sunt bune sau rele și, după ce le-am calcificat așa, în conștiință, să reușim doar cu greu (sau deloc) să le smulgem din această împărțire. Deși, uneori, judecata ar putea avea loc în împrejurări nu tocmai clare sau elementele necesare acestei “etichetări” ar putea fi puține sau nu toate.
Am scris toate cele de mai sus dorind să demonstrez că nu întotdeauna lucrurile (și oamenii, bineînțeles) sunt ceea ce par și că, uneori, din grabă, superficialitate sau neștiință, le catalogăm greșit și departe de adevăr.
Poate ar fi fost mai ușor de înțeles dacă aș da și câteva exemple concrete? Să vedem…
Căldură înseamnă în același timp atmosfera plăcută din casă, în timpul unei ierni geroase, dar și vipia supărătoare care pune stăpânire pe unele zile de vară, un calamar prăjit în prea mult ulei nu înseamnă că toate fructele de mare sunt grețoase, o plimbare cu caleașca răspunde necesității de deplasare pe un drum desfundat de țară, dar ar putea fi și o distracție începută în față la Hofburg, un gest calin poate ascunde multe sau dincolo de un calm imperturbabil s-ar putea aduna nori de furtună.
Nu știu dacă am reușit să scriu un articol cu un mesaj coerent, așa că voi rezuma, la final, toate gândurile din care el s-a născut. Haideți să ne amintim mai des de context și de nuanțe și să adăugăm cât mai multă deschidere și culoare în viața noastră. Și aste nu doar pentru că este primăvară în calendar, ci pentru că astfel vom cunoaște totul mai aproape de adevăr, vom fi mai puțin manipulați (chiar și de propriile sentimente) și, de ce, lumea ne va părea mai veselă.
Ca de obicei duzina de cuvinte este găzduită de psi.
Pingback: Duzina de cuvinte- Bâzdâgăi | Cățărătorii
Pingback: Duzina de cuvinte 24 – Satiră | vantdetoamna