20 Dec 2013

Cu chef de joacă

121 Comments Blogging, duzina de cuvinte, Joacă, Oameni care contează, psi

Influențată de avalanșa de brazi gata pregătiți pentru Crăciun (care au invadat Facebook-ul, magazinele și sediile de firme) și cu chef de joacă (pentru că de câteva ore sunt în vacanță) am pornit și eu, cu entuziasm, să decorez unul. Nu, nu pe cel adevărat care îmi va înveseli casa în zilele de sărbătoare. Am rămas credincioasă obiceiului de a-i așeza globurile pe crengi doar în Ajun. M-am gândit însă că unui Blog de iarnă i-ar sta bine să afișeze un pom de iarnă, nu? Așa că am creionat repede unul. Două asimptote oblice, câteva puncte, linii și cercuri și gata treaba. Apoi, privindu-l, am dat sentința. Prea banal! Doar un brad dintr-un desiș al unei păduri care crește pe zi ce trece. Și m-am tot întrebat cum aș putea face ca desenul meu să aibă un mesaj. Ideea mi-a venit repede. Am făcut mai mare lumina de la lampadar, mi-am pus discul preferat care să îmi asigure fundalul sonor inspirator (Sarah Brightman, dacă sunteți cumva curioși) și, în timp ce ronțăiam câteva alune, încântată de gustul lor salin, am început să pictez fiecare glob în parte. Mi-a ieșit frumos, dar mi s-a părut tot banal să îl expun așa, pur și simplu. Am făcut, din nou, recurs la imaginația mea. Nu m-a lăsat la greu nici de astă dată.

Pare un brad ciudat acum că i-am acoperit podoabele cu abțibilduri pe care am scris toate literele de pe tastatură? Se prea poate! De fapt eu îmi doresc să nu rămână multă vreme așa. Ce-ați zice dacă v-aș invita să vă alegeți o literă, una singură, și să-mi scrieți un cuvânt care începe cu ea. Unul legat de Crăciun, evident, ca să nu ne abatem de la scopul inițial. De îndată ce se va încumeta cineva să facă acest lucru, eu voi avea grijă să dezvălui ce era dedesubtul ei.

O să-mi spuneți poate că este greu. Și că unele litere nu se potrivesc cu sărbătoarea. Ei, nu este chiar așa! Cuvântul poate fi o urare, o stare de spirit, o dorință și, de ce nu, numele unui actor dintr-un film pe care doriți să-l vedeți în zilele acelea, a unui fel de mâncare dorit sau… vă mai las și pe voi să găsiți soluții.

Ce ziceți? Mă ajutați să risipesc misterul izvorât din urzeala gândurilor mele din astă seara? Dezlegați și voi câteva noduri?

Joaca mea se vrea parte din altă joacă. Cea a duzinii de cuvinte pe care o găsiți în fiecare săptămână la psi.

Notă: de data aceasta facem abstracție de diacritice.

bradul

Toate globurile sunt la locul lor. Literele au dispărut. Din clipa aceasta sub brad vor apărea… cadouri. :)

Tags: , , ,
written by
The author didn‘t add any Information to his profile yet.

121 Responses to “Cu chef de joacă”

 1. Răspunde psi says:

  o… de la omenie!
  şi te îmbrăţişez şi îţi mulţumesc.

 2. Răspunde Vienela says:

  Aveam de gand sa las pentru maine comentariile, dar mi-e teama sa nu imi fure cineva litera. Aleg V, de la vreme geroasa, de la varza pentru sarmale, de la vinul de Cotnari pe care il voi bea. :)))))

  • Răspunde Sonia says:

   Vienela, V-ul este al tău. Și de la Vienela, nu?

   • Răspunde Vienela says:

    Sigur ca primul meu gand la Vienela a fost, dar nu avea legatura cu Craciunul, asa ca am ales vinul. Avem deja doua sortimente in casa si pentru mine vreau sa imi cumpar grasuta aia dulce. :)
    Ha, ha, in ce globulet dragut si colorat m-am transformat! Ce inspirata am fost sa iti fur florile! :)

 3. Răspunde Corina says:

  D, de la daruri. Îmi place sa fac daruri celor la care țin! Pup. PS am ceva și pentru tine! Pup.

 4. Răspunde dan says:

  A, de la ACASĂ. Crăciun = Acasă (atunci când ești la 3500 km depărtare de casă). Vă pup și vă îmbrățișez .

 5. Răspunde Drugwash says:

  Am să aleg S de la Sadness. E doar a mea şi nu vreau s-o las altcuiva, nu acum mai ales.

 6. Răspunde alma nahe says:

  Aleg Q, de la q.e.d…adică, ce era de demonstrat, s-a demonstrat! E sfârșit de an, putem să ne liniștim un pic. O să alergăm iar în următorul.

 7. Răspunde Adriana says:

  Voi alege W de la WOW …ce idee, de la “Wonderfull Christmas Time” …a lui Paul Mc Cartney! Asa brad…vreau si eu, si mă bucur să-l văd la tine! Felicitări!

 8. Răspunde Pinky Rainbow says:

  Aleg ” i ” de la iubire…

 9. Răspunde vavaly says:

  ce de globuri si ce frumos m am jucat eu cu Dante cu bradutul tau. Am luat fiecare litera in parte sa ne jucam cu ea.
  Eu insa aleg C de la Colinda… pentru ca imi rasuna inca urechile de glasurile de copii ce au colindat si ieri si azi si vor mai colinda….

 10. Răspunde Vladen says:

  Heee ce misto! Pot sa am Y? Ca V e luat deja :D

 11. Răspunde Kadia says:

  Eu vreau K de la kilometru pentru ca imi numar kilometrii pe care i-am parcurs anul acesta. Plus Kadia, pentru ca nu se putea altfel, daca tot e liber ;)

 12. Răspunde SimonaR says:

  Eu zic P de la Poveste… pentru că de Crăciun se spun poveștile întregului an :D
  Splendidă idee!

 13. Răspunde frmshk says:

  aleg și eu una, cea mai simplă, poate… M, de la magia care mi-aș dori să fie de Crăciun… dar e, de fapt, pur și simplu, de la Marc, că e magia cea reală din viața mea… :)

 14. Răspunde Tatiana DUMITRASCU says:

  Eu cred ca fiecare litera reprezinta o persoana din “lumea” cu care construiesti o lume mai buna. Si as avea si eu o propunere. Hai sa incercam sa extindem. Mi se pare ca in sfera asta sunt si persoane care lucreaza in invatamant. Un om extraordinar din Campulung face voluntariat de ani buni si a lansat de curand un suport de curs de bune maniere pentru adolescenti. Poate mai preiau si altii ideea? Vezi:”PracticPentruViata”- YouTube sau Profesorul care da lectii de viata – Digi24. Ca de mitocanie si kitsch suntem satui.

 15. Răspunde greenleaffy says:

  Ce frumos e brăduțul tău, Sonia! Eu aleg litera G, de la pseudonimul meu bloggeristic, și de la g Generozitatea ta.

 16. Răspunde Irina says:

  Interesantă idee, Sonia! Aleg M de la miracolul de a redeveni copil în fiecare an, de Crăciun, M de la misterul poveștilor cu Moș Crăciun, M de la mirosul de mere roșii ca obrajii colindătorilor, în Ajun. Un Crăciun de poveste să ai!

 17. Răspunde irealia says:

  Pfuai, mi-a luat Pinky i-ul… :) Să-i fie iubăreț. Dă-mi atunci X de la… Xmas! :)
  Te pupific!

 18. Răspunde Resurse Creative says:

  Frumos brăduț! L-ai împodobit special pentru noi! :-)

 19. Răspunde Laura Laly says:

  H de la cel a carui Nastere o celebram si care ne-a daruit Miracolul Iubirii aproapelui: Hristos. Un Craciun plin de lumina si bucurie.

 20. Răspunde frmshk says:

  postasem un comentariu, s-a dus în spam, oare? :( alesesem M, de la Marc – Magie… acum nu mai e disponibil… dar ar putea să fie L, de la Lumină în suflet de sărbători, că tare mi-aș dori… :)

 21. Răspunde vax-albina says:

  Mai primesti dorinte? Eu as vrea un F de la “Fraiera Craciun viseaza”. E liber?

  • Răspunde Drugwash says:

   Nţ, nţ, nţ, Ruxandră dragă… Păi n-am zis că iau eu tristeţea toată, să nu mai rămînă fir de ea pentru alţii…? ;)

   Ce-ar fi să fie… F de la Freedom? Cred că ţi se potriveşte mult mai bine. :cool:

   • Răspunde vax-albina says:

    Ești optimist în comentarii și pesimist în poezii. Trebuie să vorbesc cu Moș Crăciun pentru tine. E voie?

    • Răspunde Drugwash says:

     N-aş putea spune că am o stare generală stabilă, ea întotdeauna oscilează şi se întîmplă de la o clipă la alta, în funcţie de conjunctură. Ca un actor, deşi nu joc decît rolul pe care mi l-a desemnat viaţa (să nu zic soarta, că se oţărăşte Sonia :D ).

     Dacă vrei să vorbeşti cu Moşul, atunci vorbeşte în primul rînd pentru tine, să-ţi aducă dorinţe ceva mai frumoase. De mine s-o îngriji Universul ăsta al nostru… ;)

   • Răspunde Sonia says:

    Are dreptate Dragoș, Freedom e mai potrivit. Dar, în același timp, îl informez că nu este el regele neîncoronat al tuturor tristeților. Deci ar putea să își revizuiască un pic atitudinea. S de smile, Dragoș? Merge?

 22. Răspunde anca ghimis says:

  R de la REMEMBER(aminteste ti!) Sa ne amintim macar pentru cateva clipe de cei care nu mai sunt fizic printre noi, dar care au ramas in sufletele si in amintirile noastre!

 23. Răspunde Dana says:

  Clar esti cea mai plina de idei. Aleg B de la ce vrei tu: brad, beteala, bomboane, bucurie, belsug.

 24. Răspunde Dana Lalici says:

  AM sa aleg, draga mea, J-ul. Poate pare banal, dar Craciunul si bradul de Craciun este legat in mintea mea de copiii care JINUIESC ca Mosul sa le aduca darurile visate, de oamenii de pretutindeni care jinduiesc ca macar pe final de decembrie dorintele lor de peste an sa se transforme in realitate.

 25. Răspunde Iuliana says:

  Iau eu T de la “te iubesc” ;)

 26. Răspunde Adrian says:

  Frumos bradul tău! Aleg “E” de la “Locui”.:) Măriuca mi-a spus că bradul nostre este atât de frumos că ar vrea să “locuiască” în el!

 27. Răspunde psi says:

  e de la emoțiile care ne cuprind atunci când ne citim, când ne recunoaștem oameni din spatele cuvintelor… de la eleganța exprimării, de la euforie și de la echilibru…. merge?
  oricum ne-ai emo’ionat pe toţi cu bradul tău! şi pentru că eu sunt deja în brad, cedez litera lui comicultural, laurei gutuia sau, de ce nu, jorei…

 28. Răspunde vavaly says:

  pe mine m a dat gata cand am vz numarul de comentarii :))… dar acum le am parcurs pe toate si m a prins jocul. foarte frumos. superb.

 29. Răspunde vavaly says:

  aaa, deci putem sa mai alegem o litera si un cuvant si primim si un cadou? atunci aleg litera S de la Sarbatoare :)

 30. Răspunde Drugwash says:

  Acum nu mai poţi refuza diacriticele.
  Î fiindcă doar Împreună putem realiza lucrurile cele mai frumoase. :cool:

 31. Răspunde Lolita says:

  Frumos brăduţul tău! Anul nou să-ţi aducă tot ce-ţi doreşti! :)
  Mai sunt litere sau s-au dat toate? :D
  Aş alege E de la elf, dacă nu e luat! ;)

 32. Răspunde Dan says:

  Aşa-mi trebuie dacă mă trezesc la spartul târgului. Bag seama că s-a luat tot. Totuşi e comentariul cu nr. 100 aşa că forţez şi eu nota cu o literă cu sedilă : “Ş” de la şorici şi şuncă , că-s clar ingrediente de sezon.

 33. Răspunde Corina says:

  Ce brad frumos ți-a ieșit! Mai ții minte ce ,,brad,, aveam când eream mici? Cât se străduiau Mama și Tata sa ne facă un Crăciun adevărat ? Atunci nu aveam voie să avem Crăciun… Pup. P.S Tare frumos brad și tare buna idee.

 34. Răspunde Corina says:

  Aia era de la moș Nicolae, atunci când de emoție, am leșinat! ha ha ha :)

 35. Răspunde Vero says:

  Ştiu că m-am trezit foarte târziu, dar pot s-aleg şi eu? G de la Greierul boem, care nu şi-a adunat grăunţe pentru Crăciun, de la Giumbuşluc, de la Glazura prăjiturilor din zi sărbătoare, de la Gerilă, locţiitorul lui Moş Crăciun din copilăria mea, de la Gologanii primiţi de colindători şi de la motanul meu, Grişka :)

 36. Răspunde Scorpio says:

  Frumos bradutul tau. Eu nu am reusit sa ma atarn in el… :)))

 37. Răspunde Scorpio says:

  AHA…cuvântul magic…este dor…si se acutizeaza pe zi ce trece , pentru ca de sarbatori eram mereu cu fiul meu, acum el este departe si cu mult dor de casa si eu sunt departe…cu mult dor de el. Sarbatori ciudate pentru mine, frumoase si linistite pentru multi!

 38. Răspunde dagatha says:

  Cuvântul magic…
  Am vrut să fiu serioasă și sobră, dar nu mi-a ieșit nimic original. Așa că rămân ne-serioasă și merg pe celebrul hocus-pocus-preparatus și îl fac cadou tuturor din brăduț ca să își îndeplinească dorințele cele mai ascunse! :-)
  Mulțumesc, Sonia ;-)

 39. Răspunde De luni, înainte de Crăciun… | normalitateAnormală says:

  […] mă bucur să fac parte din bradul acesta încărcat cu oameni […]

 40. Răspunde Povestea continuă | blog de iarnă (și nu numai) says:

  […] mai comentate articole: Mereu îndrăgostită, Cu chef de joacă, 28 (adică două duzini plus patru), […]

 41. Răspunde Ne place joaca? says:

  […] mi-am amintit că în decembrie mi-am invitat cititorii la joacă. Am împodobit împreună un brad neconvențional și am scris povestea anului care tocmai se încheia. Cu ceva vreme înainte, […]

 42. Răspunde Puzzle says:

  […] că și blogul meu a fost de câteva ori loc de joacă. Poate că vă mai amintiți biblioteca, bradul de Crăciun, sau povestea anului 2013. Și m-am gândit că prea am luat în serios totul ]n ultima vreme și […]

Leave a Reply