Semn SPRE carte – START

semn fataEste momentul ca Semnul SPRE carte să pornească la drum. Mecanismul de desfășurare al proiectului a fost publicat, iar eu am făcut tot ce mi-a stat în puteri ca să începem cu dreptul. Așa că mă voi folosi de teorie doar pentru a o aplica în practică. Și eventual ca să lămurim eventualele neclarități. Este prima oară când scriu așa ceva, știu nu este o scuză, și am realizat că este foarte greu să pui într-o singură pagină 1000 de gânduri.

Ultima duminică din această lună este 26 ianuarie. Atunci, conform celor pe care le-ați citit în descrierea proiectului, ar trebui să se întâmple trei lucruri:

1. O persoană (în viitor sper că mai multe) ne va povesti cum și cui a dăruit cărțile.

2. O persoană (în viitor sper că mai multe) va scrie despre copiii (sau adolescenții) pe care i-a ales pentru următoarea donație.

3. Pe mai multe bloguri vor apărea articole care să promoveze Semnul SPRE carte.

Pentru că trebuie să începem de undeva, lucrurile se vor desfășura astfel:

1. Loredana ne va povesti despre copii la care au mers primele cărți (8 volume).

2. Eu voi scrie ce m-a determinat să trimit o parte din darul nostru aici, la mine acasă, la Hunedoara, iar o altă parte din el undeva într-un sat din județul Dolj (în total 15 volume).

3. Aici veți interveni voi. Publicând articole care să pună în mișcare mecanismul pe care cu toți ni-l dorim funcțional.

O să vă spun acum de ce am făcut primele două alegeri.

Am rugat-o pe Loredana să fie ea cea care dă startul, din două motive. Unul foarte practic. S-a implicat în proiectul ShoeBox și a făcut-o bine. Al doilea, subiectiv și de suflet. Blogul ei este unul dintre primele pe care le-am descoperit după ce eu mi-am făcut propriul blog. Și citind la ea despre cât suflet pune pentru a ajuta alți oameni, mi-a încolțit ideea că și eu aș putea, cândva, să întind o mână de ajutor. Este de prisos să adaug că a spus DA în prima clipă în care i-am făcut propunerea și că în următoarea oră știa deja, exact, unde vor merge cărțile.

Următoarele cărți le voi dărui eu, tot din două motive. O prietenă bună (care ar putea să-mi fie fiică) mi-a împărtășit de multe ori pasiunea cu care lucrează cu un grup de copii cu nevoi speciale, iar o alta (Dana, pe care o găsiți de multe ori în rândul comentatorilor) m-a sunat și mi-a povestit despre cazul din Dolj. Sunt două povești despre viață pe care le voi spune eu doar  pentru că cele două doamne nu au blog.

Ce avem de făcut în continuare?

Să promovăm proiectul.

Aceasta mi se pare partea cea mai ușoară. Mulți bloggeri s-au arătat interesați de idee, unii deja au scris articole și au afișat un banner pe blog. Cum scriem? Acest lucru rămâne la latitudinea fiecăruia. Fie ne folosim de tema lunii (pe care o voi propune eu), fie găsim o altă formă care ni se pare mai convenabilă.

Să adunăm cărți.

Voi fi mereu în prima linie a acestei părți a proiectului. Am speranța că, în momentul în care lucrurile vor începe să se miște, voi reuși să obțin sprijin de la librării online sau edituri. Sau de la oricine are putere financiară și dorește să se implice. Însă, până când vom avea credibilitate, trebuie să ne bazăm pe eforturile proprii. Și sunt convinsă că vom reuși. Oamenii sunt sensibili când este vorba de o idee care li se pare bună. Astăzi am comandat 15 volume care vor fi plătite de Grafica Plus, firma la care lucrez. Încă nu cerusem ajutor, dar el a sosit. Că reușim să punem o carte sau zece la temelia acestui proiect este mai puțin important. Orice gest va fi binevenit.

Să dăruim cărți.

Aceasta cred că este problema cea mai grea. În primul rând, situația materială precară și lectura nu sunt două lucruri care merg mână în mână. Iar ca munca noastră să aibă un sens, cărțile trebuie să ajungă exact acolo unde sunt dorite și prețuite. Altfel irosim bani, energie și timp. De asemenea trebuie să fim atenți ce și cui dăruim. Fiecare carte are o vârstă potrivită, iar scopul este ca ea să ajungă în mâna cuiva care o va citi cu plăcere. Și va avea ceva de învățat. Acestea sunt aspectele la care vă rog să vă gândiți în clipa în care decideți să fiți voi mesagerii Semnului SPRE carte.

La final voi mai puncta două aspecte. Lista pentru donațiile lunii februarie rămâne deschisă (în funcție de ce propuneri primim și câte cărți adunăm). Iar tema articolului pentru ianuarie (în cazul în care doriți să o folosiți) m-am gândit să fie “Mi-ar plăcea să-mi fie prieten… (și aici scrieți voi un personaj dintr-o carte preferată)”.

Deși am dat startul cu mari emoții, eu am mare încredere că acest proiect va fi unul care ne va aduce satisfacția lucrului bine făcut și bucuria de a dărui. Să ne urăm succes!

Oare câte semne de carte vom reuși să adunăm până la sfârșitul anului?

Vă pot fi de ajutor:

Mecanismul de desfășurare al proiectului

Doresc să donez cărţi

Doresc să dăruiesc eu cărțile

Grupul Semn Spre carte de pe Facebook

Bannere pentru Semn SPRE carte

22 thoughts on “Semn SPRE carte – START

  1. Iuliana

    Sa fie intr-un ceas bun, Sonia! Si la cat mai multe semne de carte si copii fericiti de primirea lor!
    O intrebare: “doresc sa donez” se refera la carti sau la bani? Nu mai e cazul meu, caci eu am donat deja toate cartile copilariei lui Cristi, dar exista si posibilitatea de a putea dona carti din biblioteca personala (bineinteles aflate in stare foarte buna)?
    In cazul donatiei de bani cu care sa se achizitioneze cartile, ar trebui un numar de cont…sau as putea de exemplu comanda cartile la o librarie online si sa trec adresa de livrare undeva…”la sediu” de unde sa fie distribuite cazurilor deja identificate?

    • Sonia

      Mulţumesc Iuliana. Vorbim doar despre donat cărţi. În niciun caz bani. Pot fi cărţi noi sau, dacă sunt în stare bună, cărţi din biblioteca personală. Ideea de a comanda la librarii online este bună, m-am gândit şi eu la ea. Mai ales că mai tot timpul sunt reduceri şi promoţii. Adresa mea o veţi primi în mesaj privat atunci cînd veţi dori să trimiteţi cărţi.

  2. Irealia

    Nu pot să completez nimic în listuțe. :( Nu-mi apare cursorul pe nicăieri. Mă interesez de copii care vor să citească, până atunci, donez. Se pot cumpăra tot cam aceleași cărți care au mai fost luate, nu? Sau ar trebui să aștept să știu exact ce vârstă are cel/cea ce le va primi? Mnoh, ne lămurim.

    Să avem succes! :)

    • Sonia

      Mulţumesc Irealia. Cred că acum se poate completa în document. Poţi cumpăra orice cărţi vrei tu. Sper să se adune mai multe donaţii şi mai mulţi posibili beneficiari. Astfel încât sa ne putem descurca în orice împrejurare.

  3. Am stat aseara si am intors pe toate partile ideea ta, dupa ce am gasit mecanismul campaniei. Am incercat sa scot din amintiri prafuite cunostinte mai vechi sau mai noi, oameni care sa isi doreasca sa citeasca, mi-am intrebat si baietii… Concluzia a venit de la Ionut: “Cei care au bani si drag de carte isi cumpara singuri. Cei care sunt saraci, chiar nu par interesati de carti. Nu cunoastem pe nimeni care sa se incadreze in tipar.”. Apoi m-am gandit ca prin scoli poate fi gasita oricand o invatatoare care sa stie ce copil si-ar dori sa citeasca si nu isi permite…
    Acum am vazut ideea lui Vladen (cea cu pensionarii) si iti spun sincer ca tare mi-a placut. Uneori am senzatia ca sunt mult mai interesati de carti…
    Deocamdata, voi sprijini proiectul scriind pentru fiecare tema aleasa de tine si sper ca vestea despre el sa ajunga la tot mai multi oameni.

    • Sonia

      Vienela, mulţumesc mult că vei scrie. E important şi este una din formele de implicare. Este posibil ca pe parcurs să ai şi idei de beneficiari, dar să o luăm încet şi să ajutăm cu ce putem fiecare. În privinţa pensionarilor, acum. Nu este potrivit să facem proiectul mai stufos. Am primit şi alte păreri despre posibile grupuri ţintă. Dar dacă lărgim aria de adresare, cu siguranţă că ne vom irosi eforturile în mai multe direcţii şi vom face un talmeş balmeş ceea ce nu este bine.
      Aştept orice altă observaţie ca să o putem discuta.

  4. Pingback: Îndemn către responsabilitate civică | Greenleaffy

  5. Ada

    Frumoasa idee! In martie, cand ma intorc acasa verific si eu ce am prin biblioteca si se potriveste. Abia astept! Pana atunci, eventual pot scrie pe blog despre proiect! Spor si cat mai multe carti stranse ;)

    • Sonia

      Mulțumesc Ada. Dacă vrei să te alături promovării acestui proiect ești binevenită. Și mă bucur mult pentru acest lucru. Te așteptăm să scrii și să te întorci cu bine acasă.

  6. Să fie într-un ceas bun! Ideea mi se pare minunată! Sunt încă copii care îşi doresc să citească, dar nu au posibilităţi! Voi încerca să caut şi eu nişte copii care să preţuiască cărţile şi voi da un semn! De asemenea, voi dona şi eu cărţi! Fac de mult lucrul acesta, pentru că dorinţa de a citi trebuie încurajată şi îmi place aşa de mult expresia de pe feţele copiilor când primesc o carte pe care şi-au dorit-o de mult!
    La cât mai multe semne de carte, Sonia şi la cât mai mulţi beneficiari fericiţi! :)

  7. Pingback: Semne, cărți, copii și o nouă campanie | In jurul Kadiei

  8. Pingback: Recomandarea de vineri – despre oameni pentru oameni | Pitici, dar Voinici

  9. Foarte frumoasa ideea acestui proiect! Voi scrie si eu despre el la mine pe blog.
    Vreau sa donez si cateva carti, in week-end fac un inventar al bibliotecii.
    La cat mai multe semne de carte si la cat mai multi copii fericiti! Felicitari Sonia pentru aceasta initiativa!

  10. Pingback: Semn SPRE carte - Stilul meu de viata

  11. Pingback: Din dragoste de carte… | VERONICISME

  12. Pingback: Primele semne

  13. Pingback: Semn spre carte sau drumul cartilor - Pentru că vreau și pot! | Pentru că vreau și pot!

  14. Pingback: Semn spre carte – Mi-ar plãcea sã-mi fie prieten …..Tom Sawyer | calatorprintaramea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge