Min(ci)uni

manipulareCă sunt sceptică când vine vorba despre alinierea planetelor, horoscoape, clarvăzători, blesteme şi altele de acest gen, ştiţi deja. Şi da, sunt sceptică şi când vine vorba despre minuni, iar ştirile care le anunţă cu surle şi trâmbiţe mă enervează la maxim. Ba, mai mult, le cataloghez din prima clipă în categoria de conţinut distribuit cu rea credinţă şi, dacă stau să mă mai gândesc puţin, cred că le pot categorisi şi ca fiind manipulări clare.

Studiu de caz:

“Chipul lui Arsenie Boca a apărut în Bucureşti! Pe asfaltul din faţa locuinţei unei familii s-a conturat extrem de vizibil chipul lui Arsenie Boca…“ (am citat)

Informaţia a apărut în mai multe ziare şi mai multe posturi de televiziune s-au grăbit să o difuzeze (începând încă de ieri). Aş fi trecut-o cu vederea, dar câteva lucruri mi-au atras atenţia în mod deosebit. În primul rând se vorbeşte ba despre casă, ba despre curte. Locul unde ar fi apărut presupusa minune nu este, întradevăr, relevant, dar pentru că este vorba despre o aşa chestiune importantă parcă aş fi avut pretenţia la ceva mai multă acurateţe. Apoi, m-a mai şocat ceva. Nu, nu faptul că deja au apărut (ca la minune, nu?) diverse personaje cu flori, haine (da, haine) și lumânări, ci faptul că unul dintre ele, după ce și-a lăsat obiectele de îmbrăcăminte lângă chipul răsărit din asfalt, a spus cu aplomb “nu mi le iei de acolo”. Nu tu “te rog” sau altceva de acest gen (că doar oamenilor li te poţi adresa oricum, rugăciunile sunt numai pentru cel de sus). Altfel, manipularea e făcută ca la carte: puțin contrast în zona de interes special, un layer care scoate în evidență desenul analizat și… parcă se vede ceva. Că mie mi s-a părut că acel chip seamănă cu a lui Lucian Blaga, o fi păcat? Sau poate așa mi s-o fi părut doar mie, că am citit prea multe cărți! Apogeul, căci există și un apogeu al acestei știri, este momentul în care, peste imaginea filmată este suprapusă, exact în zona de impact, o fotografie a lui Arsenia Boca. Efectul este garantat, manipularea devine ordinară.

Atenționare

Acest articol nu are nimic de-a face cu religia sau cu cei credincioși. Respect manifestările spirituale ale oricui, nu pot însă să fiu de acord cu aceste producții cu eticheta incredibil, senzațional. Cu atât mai mult cu cât sunt realizate în aceleași studiouri în care la ora 5 mi se vorbește despre blesteme, iar cândva mai târziu, în noapte, îmi sunt arătate personaje obscure cu fundurile aproape goale.

Dacă nu știți despre ce v-am povestit în acest aricol, priviți (şi vă minunaţi):

RTEmagicC_boca-.jpg

8 thoughts on “Min(ci)uni

  1. daca as cauta eu la toate cate vede copilul meu in nori, pietre, pete de apa pe asfalt as sta numai cu televiziunea dupa mine: inimi, cruci, imagini religioase, animale si cate altele. sunt exagerari difuzate cu buna stiinta. cred ca toti am gasit o cruce inegrita (amidon oxidat, deshidratat probabil) in cartofi. sunt lucruri commune carora li se da aura de sensational cu un scop précis de manipulare.

  2. Este multa lume naiva, ca sa nu zic altfel, unii chiar sunt atat de disperati incat sunt dispusi sa se agate de orice fleac, uitand ca multe se rezolva cu un strop de credinta adevarata, nu inchinandu-te la tot felul de asa-zise minuni.

    • Sonia

      Exact! Credința nu înseamnă ceea ce ni se arată la televizor. Ne-au pervertit vremurile, iar noi ne lăsăm pervertiți cu bună știință.

  3. Exista un interes al clerului de a determina Bor sa il canonizeze pe Arsenie Boca si pentru asta se face orice. Noua la Boboteaza nu ni s-a dat busuioc, dar ni s-a inmanat un calendar cu sus numitul, o carte cu invataturi si o icoana. Icoana dupa cunostintele mele infatiseaza doar pe cei canonizati, nu pe cei care au trecut pragul asta.
    Acum ba ii plange o “ icoana” intrun catun din Moldova, de ce nu ar plange in ardeal unde isi doarme somnul de veci?. Baa pare pe asfalt, nu mai spune nimeni ca e pacat de moarte sa treci peste lucruri sfinte?
    Cred ca interesele sunt pur mercantile iar turma e cea mai usor de convins.

    • Sonia

      Acum 3 ani, în campania electorală, am mers la Prislop să fac, în scop profesional, câteva fotografii. Era aproape pustiu, doar ici-colo câte un om. Acum, se calcă în picioare pelerinii. Oare nu și televizorul a avut rolul lui?

      • Se pune problema daca in acest caz televizorul a avut rol bun sau nu, ca in general cam stim ce poate televizorul. Acum 3 ani ocazional aveam drum spre Hateg si treceam si pe la Prislop. Pot spune ca in weekend era puhoi de oameni, abia gaseai loc de parcare pe marginea drumului si erau ditamai cozile. Daca te duci in timpul saptamanii intr-adevar este liber. Faptul ca se aduna lumea in manastiri chiar si in scop turistic si nu toti vin acolo pentru credinta nu cred ca este un lucru rau. E rau cand se inghesuie in hipermarketuri cheltuind mai mult decat isi pot permite dupa ce muncesc o luna intreaga pe branci, sau e rau cand barbatii se inghesuie in baruri cheltuind pana si alocatia copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>