Duminică. Pregătesc masa de prânz. Șnițel de pui în crustă de pesmet și chiftele. Nu prea mă dau în vânt după astfel de găteli. Pentru că trebuie să înțepenesc lângă aragaz multă vreme și pentru că, în doar câteva minute, voi împrumuta și eu mirosurile care răzbat din tigaie. Dar dacă jumătatea mea m-a rugat… Întorc pe cealaltă parte o bucată aurie, ascult sfârâitul ușor și în timp ce încă o explozie de miresme îmi invadează nările (și evident și părul), îi răspund lui Ethos, aproape cu voce tare, la o întrebare pe care a pus-o în ultimul său articol. Matriarhat va fi atunci când doar bărbații vor fi obligați să prăjească șnițele și chiftele.
Încerc apoi să definesc cuvântul matriarhat cât mai corect cu putință. Și fac săpături adânci, în memorie, încercând să scot la lumină câteva date istorice. Nu am fost niciodată bună la istorie, dar vag îmi amintesc despre mitul războinicelor amazoane. Un mit… Și pe deasupra plăsmuit de imaginația unei societăți patriarhale. Și totuși… Parcă am învățat cândva că, în preistorie, au existat forme de organizare în care femeia avea un rol predominant în viața economică și socială. Și parcă, altundeva, am citit că nici măcar istoricii nu s-au pus de acord în ceea ce privește starea lucrurilor din acele vremuri. Pe care unii le văd guvernate de o deplină egalitate între sexe, în timp ce alții le consideră doar dominate de dezordine. Pentru că, spun ei, acele vremuri s-au caracterizat prin lipsa normelor morale, a organizării politice, a familiei (copilul cunoscându-și doar mama) și s-au axat doar pe cultul pântecului dătător de viață și a pământului care asigură hrana.
Gândurile curg și îmi pare rău că sunt îngreunate de lacunele din cultura mea generală vis-a-vis de acest subiect. Promit că o să aprofundez. Până atunci însă, îi voi răspunde lui Ethos cu gânduri relaxate de duminică. Așadar, într-o lume matriarhală…
- Locurile de parcare vor avea dimensiuni mult mai generoase.
- Campionatul mondial de shopping va beneficia de o promovare mult mai susținută decât Campionatul mondial de fotbal.
- În parlament timpul pentru intervențiile politice va fi dublat.
- Poșeta va fi considerat obiect sacru și orice remarci malițioase la adresa ei vor fi pedepsite de lege.
- Soacrele nu vor mai critica abilitățile de gospodine ale nurorilor ci pe cele de femei de afaceri.
- Sintagma “o bere cu băieții” va fi înlocuită de “o cafea cu fetele”.
- Femeile se vor plânge, în anumite perioade ale anului, că sunt prea multe sărbători dedicate sexului opus și că bugetul lor va suferi avarii considerabile.
Și pentru că revoluția va avea loc și pe bloguri…
- A-listerii vor fi într-un procent covârșitor femei.
- Vor apărea bloguri de tăticeală.
- Blogurile de beauty vor fi scrise în general de bărbați.
- Băieții vor posta mai des rețete culinare decât fetele.
- Pozele cu busturi generoase, aducătoare de trafic, vor fi înlocuite cu fotografii reprezentând abdomene cu pătrățele.
Fără să detaliez în amănunt, toate aceste gânduri au fost însoțite și de un altul. Oare cum se va putea face trecerea de la patriarhat la era matriarhală? Printr-un proces lent și pe nesimțite? Prin alegeri libere stabilite la intervale de timp convenabile? Sau printr-o lovitură de stat dată diviziunii sexuale a muncii? Căci războiul dintre sexe se pare că nu a dat niciun rezultat.
Voi cum vedeți o ipotetică lume dominată doar de femei?
Pingback: Eliberare cu ajutorul savarinei | Iubesc Viaţa