Șapte ani de acasă (duzina de cuvinte)

etiquetteM-a fascinat întotdeauna sintagma “cei șapte ani de acasă”. Cele câteva cuvinte relevă o stare de fapt cunoscută oricui le aude. Deși pe parcursul timpului cei șapte ani (premergători începerii școlii) au devenit șase, iar desăvârșirea bunelor maniere are nevoie de mai mult timp, expresia nu și-a pierdut nimic din forța cu care exprimă prezența (sau absența) traiului în condiții bune alături de ceilalți. Că vii pe lume într-un palat sau într-o casă cu gard de nuiele politețea nu-ți este scrisă în stele sau în ADN.  Trebuie să o deprinzi pas cu pas. Și ca la orice construcție trebuie să începi cu grinzi solide, așa cum sunt învățăturile pe care orice familie ar trebui să le ofere în primii ani de viață copiilor lor.
Secretul unui comportament civilizat față de semenii noștri este decantarea bunelor sau proastelor obiceiuri. Nu mi-am propus să scriu despre rolul familiei, școlii sau anturajului în realizarea acestui lucru. O să abordez o altă față a problemei, cea amuzantă. Pentru că atunci când vorbim de bunele maniere există și așa ceva. Normele de conduită s-au schimbat de la o generație la alta, iar unele deși au rămas actuale ca gesturi,  în timp au ajuns să însemne altceva.
Termenul de “etichetă” are ca punct de plecare supărarea grădinarului de la curtea regelui Ludovic al XIV-lea. Se spune ca vizitatorii călcau peluzele sale pline de culoare, iar el a așezat la marginea acestora “etichete” care îndemnau la evitarea acestui lucru. Nobilii nu s-au dovedit prea atenți la cuvintele afișate. Doar decretul monarhului care a stipulat respectarea lor l-au scăpat pe grădinar de griji.
Obiceiul bărbaților de a oferi flori femeilor este originar din Evul Mediu. Explicația lui însă nu are nicio legătură cu motivele pentru care astăzi primim flori. În niște vremuri în care baia era considerat ceva murdar (fiind un eveniment care se întâmpla cam o dată pe an) florile aveau darul de a îndepărta “parfumul” nu tocmai plăcut al doamnelor. Gestul care este astăzi un semn al bunelor maniere era atunci doar un serviciu pe care domnii și-l făceau lor înșiși. Și îi înțeleg. Cum să faci declarații de iubire în nopți cu cer înstelat unei femei cu mirosuri… tari?
De fapt, pe parcursul istoriei, lipsa de igienă a fost o realitate generală, fiind prezentă chiar și la case mari. În plin secol al XVIII-lea curtenii regelui Franţei purtau haine de vis, din cele mai fine mătăsuri, dar se  scărpinau cu un beţişor metalic sub perucile “aripi de porumbel” pe care le purtau. De ce? Foarte simplu: erau plini de păduchi. Ca să nu mai vorbim că puțeau. Parfumierii epocii au avut mult de lucru și nu au fost ținuți pe la porți. Erau oameni importanți. Pentru că doar ei aveau esenţe destul puternice pentru a acoperi mirosurile dezagreabile (sau mă rog, așa credeau cei care apelau la acest tratament). Punctul culminant al acestei epoci a fost momentul în care Regele Ludovic al XVI-lea nu a făcut baie timp de patru ani.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, în anumite tari din Europa, lupta cu mirosurile a fost înlocuită cu cea pentru… gleznele femeilor. Considerate un fel de organe intime, surprinderea lor cu privirile aducea nori negri pe cer și dezlănțuia uragane. Pentru gestul lipsit de etichetă (care astăzi ni se pare ridicol) au avut loc dueluri pe viață și pe moarte. Asta în condițiile în care decolteul generos al doamnelor era obligatoriu de expus oricărui ochi de muritor în toată splendoarea lui. De dragul etalării bijuteriilor, desigur.
Bărbații dau “noroc” unul cu altul din cele mai vechi timpuri. Întotdeauna mâna întinsă este cea dreaptă. De ce? Originea gestului oferă explicația. În trecut își prindeau reciproc brațele căutând existența unei eventuale arme. Majoritatea oamenilor fiind dreptaci, măsura de precauție era folositoare. Ar mai exista și o altă explicație pentru folosirea mâinii drepte pentru salut, dar pentru că vine din vremurile de dinaintea apariției hârtiei igienice o să o trec sub tăcere. :)
Deși mi-am propus ca acest articol să fie doar amuzant, nu pot încheia fără să mă opresc și la o chestiune serioasă. Una legată de blogging. Există un cod al manierelor elegante în online? Îl respectăm cu toții? Vi s-a întâmplat să fiți tratat nepoliticos pe un blog unde ați fost vizitator sau chiar pe blogul vostru? Eu am avut o astfel de experiență și sunt curioasă dacă li s-a mai întâmplat și altora.
La final o să vă spun că articolul răspunde provocării care a fost lansată de psi-word și este o încercare de a folosi o duzină de cuvinte date, într-un articol. Voi adăuga și un îndemn. “Dacă nu putem fi mai buni, să încercăm să fim măcar politicoşi”. (N. Steinhardt)

56 thoughts on “Șapte ani de acasă (duzina de cuvinte)

  1. Petala Calatoare

    Chiar este un articol amuzant si interesant in egala masura! Ne-ai povestit aici o multime de lucruri interesante, despre care nu stiam.
    Cat despre blogging, nu mi s-a intamplat sa fiu tratata nepoliticos pe alte bloguri, dar sa primesc comentarii pline de rautate, mi se intampla constant.
    Duminica frumoasa, Sonia!

    • Răutatea este semnalată, din câte văd, de mai multă lume. Încerc să îi găsesc o explicație și din păcate nu văd niciuna. Până la urmă un blog este un spațiu public și trebuie să acceptăm că vizibilitatea aduce cu ea și bune și rele. Să sperăm că cele mai multe bune.
      Duminică frumoasă și vouă.

  2. Pingback: Confesiuni confetti | Alma Nahe

  3. Foarte interesant acest articol! Am citit si eu despre “problema” cu igiena “de pe vremuri” :)
    Dar ca sa raspund la intrebarea din paragraful aproape final , raspunsul meu este pozitiv si nu o data mi s-a intamplat ! Aleg sa ignor , atata vreme cat persoana sau persoanele habar nu au cine sunt si ce fac! Iii consider niste constipati frustrati ce isi refuleaza sentimentele neimplinite acolo unde li se permite , dat fiind faptul ca sunt niste anonimi ,pana la urma! :)

    • Acolo unde li se permite. Ai atins cu asta lucrul cel mai important. Cred că fiecare posesor de blog ar trebui să aibă grijă și să oprească din fașă astfel de porniri. Mai ales când un comentator îl atacă pe altul. Dacă nu sunt tratată bine pe un alt blog îmi iau jucăriile și plec. Dar în casa mea nu vreau dezordine și oameni care să se simtă prost tratați.

  4. Excelent articolul :)

    Vei avea parte de ‘bucurii’ in online, asa cum ai si in viata de zi cu zi. Sunt oameni care nu pot discuta ceva fara sa jigneasca/atace personal. Dar treci peste si-ti vezi de ale tale

    • Mulțumesc Dojo. Am întâlnit de-a lungul timpului și specimene care nu s-au purtat politicos cu mine. Puțini din fericire. Am continuat să le răspund politicos (deși sîngele prinsese ceva viteză prin vene) și uneori a funcționat. Au revenit la buna cuviință. În online situația mi se pare un pic diferită fața de viața de dincolo de monitor. Lipsa de maniere e amplificată de anonimat și uneori este rezultatul unor frustrări. Sau a dorinței de a fi cu orice preț “Gică Contra”. Nu am nimic împotriva discuțiilor în contradictoriu pe baza unui subiect (le găsesc folositoare), mă deranjează însă atacul la persoană care mi se pare un gest gratuit.

  5. adriana

    Pentru ca nu scriu de multa vreme,”n-am eu norocul vostru” cu vizitatori multi la povesti gen”amintiri din copilarie”,hahaha. Dar lasand gluma m-as lipsi,prefer sa raman linistita pe norisorul meu solitar. Cat despre articol, ne-ai readus in minte lucruri pe care nu ni le amintim des, iar despre bune maniere – nu cred ca se mai cunoaste expresia in zilele astea,prea sunt lipsa. Te salut si-ti doresc o zi frumoasa cu ” bune maniere”

    • Mulțumesc pentru urări. Bunele maniere nu au dispărut cu desăvârșire, ba eu le văd destul de prezente în viața de zi cu zi. Dar mai dă câte unul cu bâta în baltă și te face să uiți toate lucrurile bune și să rămâi doar cu gustul amar.

  6. Imi place jocul acesta si mi-ar placea sa scriu folosind cuvinte impuse, dar zilele astea ma inec in negativism, nu imi sunt toti boii acasa… Poate mai tarziu voi cere voie sa particip…
    Nu cred ca nobilii de la curtea regelui soare erau neatenti, ci nescoliti. :))
    Nu mi s-a intamplat ca oamenii sa fie nepoliticosi cu mine in online, ci doar rautaciosi (de foarte putine ori totusi…)

  7. Pe alte bloguri n-am fost injurata, cel mai mult am fost ignorata.Da’ nu ma fac eu mare, intru in top 100 si-i astept la cotitura!:)) Pe propriul blog au mai fost unii care au simtit nevoia sa ma combata cu vehementa nesesizand tonul meu ironic , ba unul mi-a sugerat ca as fi la fel de idioata ca si postarea mea. I-am raspuns ca marea satisfactie a unui idiot e sa fie citit de un geniu!:)) N-a mai revenit cu complimente…
    Oricat as fi in dezacord cu opinia cuiva nu simt nevoia de polemici aprinse sau epitete verbale; fiecare e liber sa creada ce vrea, nu e rostul meu sa schimb lumea, mai ales ca n-am certitudinea ca as avea numai eu dreptate.

  8. La întrebările de final nu cred că e cazul să mai răspund, deja ştii şi probabil îţi poţi şi imagina, avînd în vedere fostul meu obicei de-a încerca să ajut pe alţii să-şi repare micile erori.

    Voiam doar să amintesc – în caz că nu ştiai – că articolele clubului Psi au o regulă pe care o putem încada în codul manierelor elegante online şi anume publicarea unei liste/tabel cu cei care au mai scris pe aceeaşi temă, la sfîrşitul articolului. În acest sens, te-ar putea ajuta programul meu Hall Of Fame, pe care încă îl poţi găsi la mine în meniu, sus, în categoria Aplicaţii freeware. Desigur, asta dacă vrei şi dacă plănuieşti să continui colaborarea cu clubul.

    Pe mine m-au dat la şcoală de la şase ani aşa că îmi cer scuze dacă vreodată am spus ceva nepotrivit – n-a fost cu intenţie. Mult succes în continuare!

    • Mulțumesc mult. Nu știam regula și, fără să fie o scuză, pentru că nu am văzut lista la toată lumea, nu mi-a trecut prin minte că ar trebui să procedez așa. Acum că m-ai luminat ia să văd eu dacă mă descurc cu programul tău. :) După ce răspund la comentarii, că așa e politicos. S-au cam adunat pentru că mi-am permis o dimineață de lene. :)
      În altă ordine de iedei, mă bucur să te văd aici. Mi s-a părut mie sau nu mai ești atât de prezent ca altădată pe bloguri? Mie mi-au lipsit comentariile tale lungi, aici sau pe blogurile pe care le citesc.
      O duminică faină îți doresc!

      • Cu plăcere! :oops:

        Nu va fi chiar uşor să te înveţi cu programul, dar în timp ar putea deveni folositor, mai ales dacă vrei să condimentezi un pic articolele şi comentariile cu efecte care nu sînt disponibile standard. Ideea e să-l iei pînă pe data de 30, căci după aceea blogul meu va dispărea definitiv. Sigur, putem comunica prin mail sau messenger, dacă ai nevoie de ajutor. Asta cred că răspunde oarecum şi nedumeririi legate de prezenţa mea.

        Mulţumesc frumos pentru urare, o duminică minunată îţi doresc şi eu! ;)

        • Mmmm… m-ai lăsat fără cuvinte. Nu o să încerc să te conving să nu renunți la blog. Știu că ar fi inutil. Sper însă, ca printr-o minune, să îți schimbi decizia.

  9. Cuvânta

    Frumos articol! Inca o dovada ca orice gest are o semnificatie practica!
    Da, am fost tratata foarte urat pe unele bloguri, mai ales pe cele cu iz comercial, vizibil sau ascuns. Evit de atunci bloggerii care se autodenumesc bloggeri profesionisti. Prefer oamenii cu blog :)

    • Îmi pare rău că ai avut experiențe neplăcute. Până la urmă citim blogurile în spatele cărora sunt oameni care ne plac. Poate greșit, dar și eu identific blogul cu omul. Chiar dacă pe marea lor majoritate nu îi cunosc personal.

  10. Interesant şi amuzant! Că Ludovic al XVI-lea n-a făcut baie timp de patru ani chiar nu ştiam! :)

    Mi s-a întâmplat de vreo 2-3 să fiu tratată nepoliticos, sau chiar jignitor, nu pe blogul meu, ci prin alte părţi, de indivizi care s-au legat de mine, cum s-ar zice, ca boala de omul sănătos, şi presupun că am greşit ripostând. Mi-am propus ca, de acum înainte, să ignor astfel de lucruri.

    • Bine ai venit Vero. Cred că cea mai sănătoasă atitudine este să ignori. Cum spuneam în articol eu am avut o singură experiență din asta. Piticul de pe creier m-a îndemnat și pe mine să ripostez. :)

  11. Pingback: Duzina de cuvinte – Fantezie-n LE | Tiberiuorasanu's Blog

  12. Despre regula clubului psi: la ultimele discuţii, am căzut de acord că obligatoriu este doar să să punem un link către articolul lui psi, unde se află tabelul tuturor participanţilor (şi să ne înscriem corect în tabel, cu link către articolul respectiv, nu către blog în general). Dar bineînţeles că oricine doreşte e liber să pună şi lista tututor celorlalţi.

  13. Articolul tau este instructiv, mi s-a buburuzat un pic pielea a mirare, dar am mai citit despre treburile astea cu igiena acum n-spe sute de ani si stiu ca ai dreptate.
    Mie personal nu mi s-a intamplat niciodata nici sa fiu tratata rau, nici sa fie unul din invitatii mei. Poate pentru ca pana acum m-am manifestat numai pe bloguri de oameni ca lumea (cum e cel caruia ma adresez acum)? Cred mai curad ca e chestie de noroc.

    • Se poate să fie și chestie de noroc. Bineînțeles că este important și pe cine vizitezi. Dar uneori se întâmplă să intri în bucluc și pe o stradă din centrul orașului, nu numai la periferia lui. :)

  14. De fapt, peruca a fost concepută ca şi obiect sanitar, ea apăra de păduchi încă de la egipteni încoace, dar ea se folosea direct pe piele. Pudrate cu praf de amidon,“praf de Cipru”, pudre şi alte pomezi au devenit simbolul decăderii nobilimii franceze, ascunzând nu micile imperfecţiuni ale scalpului, ci păduchi. Cârlionţii peucii erau trataţi cu albuş de ou, ca doamnelor să nu li se strice coafura-n somn. :)
    Nobilii nu se îmbăiau fiindcă “apa era murdară”, astfel că, dacă s-ar fi îmbăiat, le-ar fi scăzut imunitatea şi s-ar fi îmbolnăvit rapid. Desigur, era doar o preconcepţie.

    Acuma, revenind în zilele noastre, eticheta care rezistă şi dă roade nu are legătură cu cei 7 ani de-acasă, căci poţi să stai şi 14, şi 30, bunele maniere nu se învaţă, eu aşa cred. Ţin de “sânge”! Albastru, parcă.

    Mama, săraca, nu avea timp sa mă înveţe bune maniere, că venea acasă de la serviciu pe la 12.00-1.00 noaptea, şi uneori şi mai târziu. Taică-miu, la fel. Aşa că am “ţesut” singurică la etichetă. Că mai “dau prin bălţi”, se mai întâmplă, sunt genul de om care zice verde-n faţă, şi-atunci eleganţa, la nervi, ştim cu toţii, se mai duce la plimbare. Însă uite, mie nu mi s-a întâmplat niciodată să-mi vină cineva pe blog şi să-mi zică ceva aiurea, în 5 ani de blogging. Însă au păţit-o destui pe lângă mine, mai ales femei, şi-am intervenit, când a fost cazul, dar nu ca să mă porcăi cu respectivul individ, ci am păstrat tonul blogului, eticheta lui, adicătelea. Că riscam să mi-l iau pe cap, nu m-am gândit niciodată. Culmea e că nu s-a întâmplat, Nici n-aş fi întreţinut conflictul, oricum, i-aş fi restricţionat accesul direct.
    Există câte un cod al bunelor maniere online, pentru fiecare adaptabil. E ca în viaţă, până la urmă. Orice personaje am fi, blogguind, şi oricâte personalităţi am avea, scriind, un sâmburel din adevăratul “tu” se vede dintr-un simplu comentariu. De ce să mă duc la un om şi să-i “dau în cap”? N-o să înţeleg niciodată ce-i în capul ălora.

    • Mulțumesc pentru completări.
      Păi cum să zică cineva ceva aiurea pe blogul tău? Ar fi ca și cum s-ar răsti la flori că înfloresc și la păsărele că ciripesc. :) Nu că pe alte bloguri ar fi ok “să ne luăm de cap”. Dar cumva, nu știu cum, am devenit foarte războinici. Sau o fi doar de la capra vecinului care este câteodată mai frumoasă și mai grasă?

  15. Eu știam că înainte oamenii erau cam „certați” cu apa și spălatul, dar nici chiar așa :D Mi-a plăcut articolul pentru că am mai învățat câte ceva din el. Acum nu îmi mai doresc atât de tare să fii trăit la curtea Regelui Soare :D

    • Uneori chestiile strălucitoare te orbesc și ascund alte “minuni”. Și eu mi-am imaginat multă vreme că viața la curtea unui rege e minunată. :) Se pare cu nu era chiar așa. Și asta nu numai la cea a Regelui Soare. La Hofburg am aflat că Sissi a ordonat construirea primei băi moderne. Și că tot ea își obliga curtenii să facă baie. :)

  16. Eu n-am avut parte de rautacisme, ci doar de neaprobarea comentariilor, la un A lister (o, ca sa fiu mai precisa). Doamna in cauza emite chestiuni cu care daca nu esti de acord sau pui o intrebare la care ea nu are raspuns, treaba ta, n-ai sa vezi vreun dialog. Ceea ce mi se pare foarte de prost gust si trist in acelasi timp, venind de la un om cu o asemenea influenta.
    In alta ordine de idei, ca sa despic un pic firul in 4, cei 7 ani de acasa nu mai sint de mult nici 7, nici de acasa, in conditiile in care majoritatea femeilor merg inapoi la munca in maxim 2 ani si marea parte a “educatiei” revine bonelor sau educatorilor.

    • Chiar și cu părinții lângă tine în 7 ani nu deprinzi toate câte ar trebui să le știi ca să te comporți civilizat. Dar de la ei, oricât de puțin timp ar avea, mă aștept ca un copil să primească învățăturile importante pentru viață. Și nu mă refer doar la cele legate de bunele maniere.
      Asta cu moderarea comentariilor nu prea o înțeleg. Sau mă rog, pentru mine ar fi o chestie aiurea. Ar trebui să stau tot timpul cu ochii pe blog, lucru pe care nu mi-l permit. În plus nu aștept ca toată lumea să fie de acord cu mine. Discuțiile în contradictoriu (dacă sunt în limita bunului simț) mi se par chiar productive.

  17. Bunele maniere sunt bune maniere şi online, şi offline… Nu cred că e vreo diferenţă semnificativă.
    Mă întreb cum le arătau tenurile, câte bube şi pecingini aveau din cauza aceastei lipse de igienă.

    • Si eu ma intreb si mai ales ma mir cum a fost posibil, cind civilizatiile antice, in special romanii, puneau atit de mult pret pe igiena personala. Ai fi zis ca erau suficient de isteti sa fi invatat ceva din istorie.

    • În principiu așa ar trebui să fie. Mă întrebam însă dacă anonimatul nu îi face pe unii să o ia pe arătură.
      Ludovic al XIV-lea a murit din cauza unei cangrene la un picior.

  18. psi

    în primul rând bun venit în club.
    mă bucură să văd că cele 12 cuvinte nasc şi postări din care mai învăţăm câte ceva. (ştiam despre ecpoca mirosurilor tari şi ludovic, nu şi despre oferirea florilor)
    referitor la întrebarea ta recunosc, am avut şi eu câteva altercaţii, unele chiar pe blogul meu, unele chiar cu oameni care mă cunosc în real. am văzut cum se poate sări calul şi limbajul poate deveni josnic şi murdar, însă eu aleg de fiecare dată să privesc înspre frumos şi spre bine. pentru că.. .dacă nu pot spune ceva frumos despre un om, prefer să tac din gură.
    şi îţi mai spun că bloggingul mie, personal, mi-a adus în real oameni teribil de frumoşi. tocmai am petrecut un weekend cu astfel de oameni, cunoscuţi pe blog.

    • Eu îți mulțumesc psi. Scopul a fost mai degrabă de a aduce un zâmbet într-un weekend mohorât. Și eu privesc întotdeauna jumătatea plină a paharului. Mă bucur că ai avut un sfârșit de săptămână frumos, iar cea care începe îți doresc să fie una buna.

  19. Pingback: Duzina de cuvinte – Renovare | innerspacejournal

  20. 7 ani de acasă …oare mai există?! doar niște excepții, cred eu….politețea se învață, nu este înnascuta ….poți fi și autodidact …numai că astfel de lucruri nu prea mai interesează în prezent.

    bunele maniere trebuie să existe în orice moment și situație, on și offline …părerea mea …doar nu ești o persoană în online și alta în offline

    până acuma nu am dat peste persoane care să mă ”bruscheze” verbal …nici pe blogul meu, nici pe al altora ….dar am văzut și citit cum pot degenera anumite discuții …păcat, parcă nu am mai fi oameni civilizați.

    Uite și o nominalizare de la mine :http://sutzu-miri.blogspot.ro/2013/05/versatile-blogger-award.html

    • Eu cred că mai există bunul simţ, doar că cei cărăra le lipseşte sunt mult mai vizibili decât ceilalţi. Mulţumesc frumos pentru nominalizare.

  21. Pingback: Ei scriu, eu citesc (11) | Insemnari ...

  22. Eu spun mereu ca sapte ani ii ai (sau nu) de acasa, inca sapte ii culegi si de pe la scoala, ca doar de aceea treci pe acolo sa mai vezi si tu cum stau treburile intre casa ta si restul lumii, insa musai trebuie mai apoi sa-ti muncesti singur mintea sa intelegi unde ai niscai lipsuri. Unora le ia atat de mult timp sa inteleaga care le sunt lipsurile, incat ajung la sfarsitul vietii fara sa-si poata numara cei sapte ani “de acasa”! Interesanta postarea cu cele 12 cuvinte.

    • Unii nu pot să își depășească “statutul” de nesimțiți. Alții nu vor. Există și specimene cărora li se pare că așa este normal să te porți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge