Ce? Când? Cum?

drumSunt un om bun. Sau cel puțin așa cred eu că sunt. Trăiesc împreună și cu alți oameni, muncesc cu și împreună cu ei. Nu trec prin viață cu nepăsare. Trăiesc sincer bucuriile altora, emoțiile lor devin și ale mele, reușitele lor îmi umplu sufletul. Uneori sunt atât de copleșită de ceea ce li se întâmplă, încât nu îmi stăpânesc lacrimile. Nici necazurile lor nu mă lasă indiferentă. Mă străduiesc să întind o mână, să exprim un gând care să aducă puțină alinare, și da, uneori plâng.
Sunt un om bun. Sau cel puțin așa cred eu că sunt. Dar nu despre asta este vorba acum. Cei care mă cunosc mă știu exact așa cum sunt, cu toate ale mele, bune și rele adunate, cei care mă citesc s-ar putea lăsa amăgiți de cuvinte. Ar fi deci, inutil să povestesc despre asta. S-a întâmplat însă, ieri, să realizez că sunt un om bun, dar care din nefericire a pierdut ceva pe drum…

Ce?
Nu am spus nimic neadevărat când am vorbit, mai sus, despre empatia pe care o am pentru  fericirea și tristețea altor oameni. Dar pentru ca adevărul să fie complet, va trebui să recunosc că lucrul acesta se întâmplă atunci când cei în discuție îmi sunt în imediată vecinătate. Și doar uneori când este vorba de necunoscuți. Cumva, nu știu cum, așa cum nu știu nici dacă mi-a aparținut vreodată în totalitate, am pierdut pe drum capacitatea de a mă bucura de lucrurile pozitive, indiferent de unde ar veni. La fel cum am pierdut și solidaritatea sau compasiunea venite din aceeași zonă.

Când?
Când s-au întâmplat toate lucrurile astea?

Poate atunci când ofer 1 leu unui cerșetor, doar pentru că sunt grăbită și vreau să scap de insistențele lui, deși știu prea bine că ar putea fi doar o unealtă în mâinile unora, care din asta fac bani.

Poate că atunci când, la fel de grăbită, îi dau Mirelei coșul la ieșirea din supermarket. Sunt doar 50 de bani și mă pot lipsi de ei. Deși știu că Mirela merge mai des decât mine pe o terasă, la pizza sau să se spele pe cap la coafor.

Poate atunci când în stația de autobuz (și uneori la ușă acasă) mă abordează oameni care adună bani pentru cazuri umanitare. Nu bag mâna în buzunar de data aceasta, dar gustul este tot amar. Unii chiar reprezintă asociații constituite perfect legal, adică de mâna cu legea iau bani de la oameni, bani care au un traseu mai mult decât ciudat. 60% îi revine celui care i-a încasat, iar restul… restul nu mai știu cum sunt împărțiți (doar atât a ajuns la mine de la un reprezentant al unei astfel de “cooperative”, în timp ce îi făceam legitimații). Dar pentru că este în logica lucrurilor faptul că cineva păstorește asociația, că există probabil un contabil care trebuie plătit și că transportul “încasatorilor” în diverse locații costă… tind să cred că nu mai rămâne aproape nimic.

Poate când privesc avalanșa de cazuri cu probleme expuse cu generozitate pe Facebook sau care îmi parvin pe e-mail. Povești cusute cu ață albă. Fie persoana care are nevoie de ajutor este studentă în anul IV și are doar 20 de ani, fie ești invitat să dai like&share cu promisiunea că cineva va pune 1 cent pentru acțiunea ta (asta ca să dau doar două exemple).

Cum?
Dacă toate cele pe care vi le-am împărtășit seamănă a scuze, nu, nu am vrut să fie așa ceva. Sunt doar încercări de a afla cum se face, de uneori, lucrurile nu mai ajung până la mine. Sau dacă ajung, trec adesea fără să atingă nimic. Să fie neîncredere, să fie veșnica scuză a lipsei de timp (consumat fie în încercările de a avea mai mult și mai bun, fie rezolvând tot felul de probleme, de care nimeni nu este ferit) sau poate că sintagma “om bun” este pe cale de dispariție, lovită de “maladia” vremurilor noastre, iar eu sunt printre cei care începe să sufere de ea?
Nu vreau să îmi spuneți că sunt un om bun. Nu-mi folosește la nimic. Mai folositor mi-ar fi să mă trageți câteodată de mânecă și să îmi amintiți că aș putea fi mai des așa. Știu că nu mă pot bucura de bucuria fiecărui om de pe pământ, așa cum nici lacrimile nu mi-ar ajunge să plâng necazurile tuturor. Știu că nu mă aflu într-o poziție din care să fac daruri tuturor. Uneori însă este posibil să fie de ajuns un gest mic sau un gând bun. Căci doar pic cu pic se face un râu și strop cu strop se face o mare.
Voi ce credeți? Am putea fi mai buni decât suntem acum?

Aceste rânduri nu ar fi existat dacă, duminică, nu s-ar fi întâmplat să ascult gândurile a două Roxane (coincidență de nume, sau nu?).

Pe ale Roxanei de Biblioteca Județeană Deva le-am citit pe blogul ei. Veți afla acolo că o campanie, inițiată de ea și de colegii ei, s-a încheiat și că a avut succes. Eu o să scriu doar (încă o dată) că mă bucur că m-a tras de mânecă și mi-a adus adus aminte (mie și unor oameni apropiați mie) că gesturile, mai mici sau mai mari, contează. Îți mulțumesc Roxana și mă bucur că te-am cunoscut.

Cealaltă Roxană este una fără blog (și o întreb acum dacă nu s-a gândit niciodată să își facă unul, cred că i s-ar potrivi ca o mănușă un loc în care să își scrie gândurile). Deși ar putea să îmi fie fiică, mă numește și o numesc prietenă. Am fost ieri împreună la un eveniment fericit din familia ei. Unul lipsit de orice festivism. Unul unde toată lumea prezentă a respirat dragoste. Cred că înțelegeți ce spun. Roxana se ocupă de copii cu nevoi speciale și nu este doar munca ei din fiecare zi. O face cu o dăruire și o pasiune cum rar am întâlnit. Și cu enorm de multă iubire. Și m-am întrebat dacă nu cumva, înconjurat fiind de dragoste, o oferi și tu la rândul tău necondiționat. Fiind foarte posibil ca ei, la rândul lor, să o ofere mai departe.

Vă mulțumesc din suflet doamnelor!

Sursa foto.

25 thoughts on “Ce? Când? Cum?

  1. psi

    îmi amintești că, deși mă implic în aceste campanii de mâini întinse am promis și am uitat să fac ceva de acest, deja trecut, 1 iunie. iar acum este prea târziu. :(

    nu am să îți spun că ești un om bun, deși știu că ești. dar am să îți spun că ești om pur și simplu. și că frământările tale arată că îți pasă. ceea ce nu este puțin. sunt mulți care, din păcate, nici măcar nu se mai întreabă ce? când? cum?
    și îți mulțumesc.

    • Poate că ăsta este lucrul despre care am uitat să scriu în articol. Să fii om pur și simplu. Să faci ce poți și când poți. Dar să nu uiți niciodată să fii om.
      Mulțumesc psi.

  2. Adriana

    CE as putea eu sa adaug, ma intreb de cateva articole incoace, care mai de care mai ofertante,draga Sonia? CAND as putea eu invata toate lectiile pe care mi le predai tu, fara sa stii? Si CUM as putea sa-ti multumesc vreodata pentru modul in care ma ”ametesti” in povestile tale, in care incep sa cred, sa le simt si sa le traiesc putin cate putin? Mai degraba ne tragi tu de maneca, sa fim mai buni,mai atenti, mai sensibili. Poate voi fi,incetul cu incetul….un pic si datorita tie.Multumesc.

    • Adriana, lecțiile pe care ai impresia că le înveți de la mine, le învăț și eu în fiecare zi de la alții. Cred că asta este cheia devenirii noastre. Să privim în jurul nostru, să ascultăm și să învățăm. Eu îți mulțumesc!

  3. Mulţumesc de menţionare! Mă bucur că te-am “tras de mânecă”, dar cel mai mai mă bucur că ne-am cunoscut. S-a dovedit că această campanie a avut succese pe toată linia :) Mă bucur că au fost şi alţii care s-au gândit la copii. O felicit pe prietena ta, Roxana – pentru munca pe care o desfăşoară zilnic. Acest tip de muncă necesită un suflet mare, compasiune şi dăruire. Nu-i uşor să te descurci cu copiii, dar este mult mai greu când ai în faţă copiii suferinzi.

  4. Irealia

    Așa cred și eu despre mine, că sunt un om bun. Aceleași întrebări mi le pun, uneori îmi spun chiar că mi-a trecut epoca bunătății, acum trăiesc în cea a egoismului pentru că: cerșetorii mă agasează, iar cei care-mi flutură legitimații și-mi vâră sub nas poze cu prunci bolnavi mă enervează și cred că fac un enorm deserviciu tuturor cazurilor reale, pentru că eu, una, nu-i mai cred și nu le-aș mai da un șfanț. Mă implic mai rar și-acolo unde văd, ating, știu eu că e nevoie. Așa cum ai tu o Roxana (a doua) am eu o Miha. Că veni vorba, ziceam c-o sun și am uitat. Dap, am avut și ieri o zi egoistă. Of, of…

    • Eu zic că e bine când măcar ne întrebăm anumite lucruri. Înseamnă că nepăsarea nu s-a instalat. Cel mai tare m-ar durea să mă știu nepăsătoare și chiar să nu mă mai atingă nimic.

  5. Eu nu sunt un om bun.Dar sigur nu sunt un om rau.Sunt un om normal, care uneori se enerveaza, alteori se emotioneaza, uneori e darnic alteori ingrozitor de zgarcit chiar si cu zambetele.Nu dau bani cersetorilor dar dau de mancare maidanezilor(chiar daca voi fi amendata pentru asta), nu fac gesturi de mare noblete dar nici nu vreau sa iau ciubuc de la o mama necajita.Cine vrea sa ma judece, sa o faca, dar sa arunce primul piatra cel fara de pacat.Si putem fi mai buni macar incercand sa nu facem rau.

    • Uite alt lucru pe care l-am omis din articol. Oamenii normali. Poate asta înseamnă amalgamul de bune și rele din care suntem plămădiți. Cât despre piatră… Da, să arunce primul cel fără de păcat!

  6. Eu de cand nu (prea mai) sunt un om bun , ma simt mai bine. Poate ca suna dur, dar asta e adevarul. Am renuntat la gesturi si manifestari de bunatate de putin timp, sa zicem 1-2 ani, iar de la 1 ianuarie anul asta nu mai trimit nici SMS-uri pentru oamenii bolnavi prezentati pe la tv, ca am auzit eu niste chestii dubioase… din surse diferite. Incerc insa sa nu fac rau, niciodata si nimanui, si sper ca imi iese. Si desigur imi pastrez spiritul mamos, protector si altruist numai cu cei foarte apropiati, de la care nu ma astept la surprize neplacute. Fie ei oameni sau animale :) .

    Nu mai spun cand si cum am intors foaia, ca devine trist si plictisitor raspunsul meu. Oricum, nu cred ca mai e cale de intoarcere a mea la veche atitudine, iar asta imi face sincer bine ;) .

    • Lipsa de încredere. Asta cred că ne trage cel mai mult înapoi. Sunt atâtea exemple proaste, că uneori vezi în fața ochilor doar impostori și profitori. Pentru că unii au învățat să stoarcă bani storcând lacrimi.

  7. Eu de cand am vazut filmul Filantropica nu mai dau nimic, nimanui. Nu pot sa decantez. Ma implic numai cand cunosc indeaproape subiectul. Recunosc, sunt egoista, dar am paranoia aia de a nu fi luata de fraiera.
    Tu esti un om bun chiar si numai ca te gandesti la lucrurile astea si uite, le asterni pe hartie. Eu nu sunt asa de bun pentru ca ma lasa rece.

    • Nu am văzut filmul. O să îl pun pe listă. Cum spuneam și mai sus, neîncrederea ne omoară. Și faptul că uneori nu ai cum să îți dai seama dacă este poveste sau este adevărat. De aia mă bucur când mă trage cineva cunoscut de mânecă.

    • Așa este. Dacă vedem oameni credibili în campanii de agest gen, atunci cu siguranță întindem o mână. Pentru că suspiciunile se risipesc și știm că gestul nostru are un destinatar real.

  8. Nu stiu daca sunt un om bun, dar cu siguranta nu fac fapte rele. Cel putin asa imi place sa cred. Incerc sa fiu mereu corecta, sa nu-i prejudiciez pe cei din jur. Pe cat pot intind celor din jur o mana de ajutor. Pe cat pot raspund prezent atunci cand ma cheama la ei. Bani insa nu am de unde sa dau…nu am nici pentru mine.

    • Faptul că spui prezent este un lucru important. Știu că toate lucrurile se învârt în jurul cuvântului bani, dar uneori este la fel de important un gând bun sau un gest la locul lui.

  9. Tatiana DUMITRASCU

    Ba iti spun, uite-asa:esti un om bun.Si om si mai mult de atat , si bun.Nu e vorba de neincredere ci de prea multa credulitate.Inca din vremurile studentiei mi-am propus sa nu mai dau bani cersetorilor(Mai tii minte baiatul acela frumos si curat fara un picior pe care-l “miluiam” de multe ori poate cu ultimii banuti de buzunar/Si pe care l-am gasit beat pulbere dupa ce am ramas cateva zile fara o letcaie?Si cat ma tinea?Pana cand o alta faptura ma citea de la distanta(scria pe fruntea mea) si o luam de la inceput?Oare nu facem si ne facem mai mult rau dand sarmanilor peste si nu undita?Nu mai suport sa vad mana intinsa!Nici pe strada, nici la iesirea din supermarket, nici la usa casei sau biroului.
    Oare n-ar trebui reglementat prin Constitutie dreptul lenesilor de a muri de foame?Si condamnarea la munca a celor care o fenteaza?
    In comunitatea in care te desfasori si unde eu ajung din cand in cand , vad multe initiative si va admir din tot sufletul pentru ceea ce faceti.Parca e o alta lume, mai buna, fara rautati.Si e atat de simplu ca sa se extinda in toata lumea, nu ne costa absolut nimic sa daruim un zambet, un gand bun……..Daca am avea drept crez ceea ce Kipling a scris in”Daca….” Daca…….
    Si sa nu ma contrazici, esti un om extraordinar de bun!Si nu e vorba doar de talent literar ci de cu mult mai mult.

    • Iar îmi aduci aminte de studenție. Îmi amintesc, așa cum îmi amintesc și de o femeie în doliu, care plângea că nu are bani să își scoată copilul de la morgă. Și pe care am văzut-o ceva mai târziu în Postăvaru’, într-o companie gălăgioasă și cu masa plină de bere.
      Și ai dreptate Tatiana, lumea ar fi mai bună dacă… Și sunt foarte mulți de dacă…

  10. Imi vine sa intru in pamant de rusine fata de Roxana. Am promis ca le pregatesc copilasilor un pachetel si nu mi-am dat seama cand a zburat timpul, cand a trecut data limita. Avea dreptate mama mea cand imi spunea sa fac imediat lucrul la care m-am gandit, sa nu aman nici o secunda. :((
    Nu stiu daca sunt om bun sau nu, pentru ca am si eu momentele mele de rautate, dar stiu sigur ca empatizez cu toti nefericitii pamantului, ca plang de mila lor si ca imi doresc sa ii pot ajuta pe toti, desi nici eu nu o duc pe roze.

    • Poate că important este și faptul că ne dorim să fim mai buni. Că nu suntem nepăsători. Și că încercăm ca acolo unde nu putem ajuta, măcar să nu facem rău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge