Bloguri cu (pe) pâine

Sans titre-1Mie nu-mi place supa reîncălzită. Despre aia cu găluște vorbesc, cu cea de tăieței nu am nicio treabă. Dar supa cu găluște, reîncălzită, mi se pare o oroare. Dacă lichidul translucid este numai bun de mâncat, cu siguranță bulgării aurii au miezul rece. Iar când găluștele au inima la o temperatură rezonabilă, zeama în care se scaldă s-ar putea să fie mai fierbinte decât focul iadului. Poate nu știu eu cum să fac să încălzesc această mâncare astfel încât să fie plăcută papilelor mele gustative.

Ce mi-a venit cu teoria supei la ora asta când a trecut de mult și ora de cină? Păi amintindu-mi eu despre un subiect genial ce îmi venise în minte săptămâna trecută și despre care din nu mai țin minte ce motive nu am apucat să scriu, m-am așezat cu drag în fața calculatorului. Doar cu drag, că sporul nu și-a făcut simțită prezența. Genialul meu s-a transformat în banal și dintr-o dată mi s-a părut că nu mai are nici zvâc și nici savoare. Exact ca si supa. Cea cu găluște, despre care tocmai vorbeam. Apetisant la prima vedere, o combinație cam aiurea când a venit vorba de degustare. Și tot ca în cazul supei, am concluzionat eu după o sumară chibzuință, în ceea ce mă privește, când mi se pare că am un subiect, ar trebui să scriu. În clipa aceea. Încercarea de a-l reîncălzi, mai târziu, va fi sortită eșecului.  Mi-e ciudă că am acest fel păcătos de a mă purta cu propriile-mi gânduri. Căci s-ar putea să vină o zi în care inspirația să nu mai fie atât de darnică.

Dacă tot am scris cuvântul păcat și am pornit-o cu tot felul de considerații culinare, mă gândesc să fac și un mic ghiveci din acest articol. Amintind un articol pe care l-am citit la Chinezu. Unul în care cititorii sunt întrebați care sunt cele șapte păcate capitale ale unui blogger. De ce șapte și nu trei, nouă sau zece, nu am înțeles. O fi având legătură cu păcatele biblice sau cu cu cele șapte minuni ale lumii? Lăsând gluma la o parte, întrebarea este una serioasă. E plin de păcătoși în blogosferă, mai ceva ca în cazanele iadului.

Am tot amânat să las un răspuns la articolul Chinezului. Păcătoasă și eu (mâncătoare de litere și virgule, lipsită de răbdarea de a-mi corecta postările și uneori prea repezită și încrezătoare în mine) o să încerc să creionez aicea un păcat care mie mi se pare mare (fără să știu dacă este și capital).  Scrisul de articole gogoașă (asta ca să rămân în bucătăria ad hoc de astă seară).

Cum sunt articolele gogoașă? Atrăgătoare și îmbietoare, foarte aspectuoase, dar în același timp cam grele când vine vorba de digestie. Fie pentru că interiorul este cam găunos, fie pentru că au fost prăjite în uleiul în care au fost prăjite și alte gogoși. Ca să nu mai vorbim de faptul că ingredientele ar putea să fie vechi sau doar nesănătoase. Ceva de genul afară e vopsit gardu’, înăuntru-i leopardu’, asta ca să schimb puțin registrul. Cert este că cel care ni le vinde nu le-ar consuma el însuși niciodată.

Nu o să vă întreb nimic despre păcate (așa cum poate v-ați fi așteptat). Dacă aveți plăcerea să vă exprimați o opinie, vă invit să o faceți direct la sursă. O să vă propun un mic (și ciudat) exercițiu de imaginație. Articolele pe care le citiți zilnic ar putea fi comparate cu vreun fel de mâncare? Găsiți printre ele deserturi fine, mâncăruri sofisticate sau, poate, alcătuiri din ingrediente fade și expirate? Mie mi-au venit în minte o grămadă de analogii, dar vă las și pe voi să vă gândiți la lucrul acesta. :)

Sursă foto.

29 thoughts on “Bloguri cu (pe) pâine

  1. De ce 7 si nu 9 sau 10? Pentru ca sint 7 pacate capitale cf. bibliei. Nu ai vazut 7even? Pentru ca le citesc aproape mereu pe fuga, asociez blogurile cu fast foodul. Care da o usoara dependenta, e foarte bun pe moment, dar se termina repede.

    • Ştiu, ştiu, dar m-am exprimat eu greşit, mă întrebam de ce şi bloggerii trebuie să aibă tot şapte păcate capitale. Am vrut un joc de cuvinte care nu prea mi-a ieşit. :) Poate reformulez dacă am timp.
      M-am gândit aseară la o mulţime de analogii. Nu şi la fast food. :)

  2. Cei care sunt in blogroll la mine ii consider felul principal si ma satur greu :) Restul persoanelor, din listele lor de ex, sunt desertul. Iar cireasa de pe tort sunt blogurile de gatit ;)

  3. hahaa, da interesanta ideea. Eu de celee mai multe ori fac analogia intre un articol si o melodie.
    Nu mi-ar fi greu sa echivalez o insemnare cu un anumit fel de mancare. Foarte interesanta ideea.
    Mie-mi place sa savurez articolele. Nu prea-mi place sa citesc articole de tip desert. Imi place sa fie consistente, cu multe proteine.

    • Articole consistente și cu multe proteine. Bună comparație dacă e să vorbim despre foamea noastră de informație și lectură.
      La melodii nu m-am gândit niciodată, probabil că o voi face de acum înainte. :)

  4. Fault! De obicei mănînc doar o dată pe zi, te-miri-ce, aşa că încerc să evit pe cît posibil orice aluzie sau asociere la alimente. Cu atît mai mult cu cît blogurile – deşi puţine în ultima vreme, mai ales cînd am net limitat – îmi ocupă mare parte a zilei.

    Şi-apoi sex + mîncare, TV + mîncare, bloguri + mîncare ş.a.m.d. Te mai miri de ce populaţia lumii creşte mai mult pe orizontală decît pe verticală… :roll:

    Uite ce se întîmplă cînd mă trezesc prea de dimineaţă şi forţat: devin un critic morocănos. Fi-le-ar şantieru’ să le fie! :)

  5. Se spune (si eu cred) ca oamenii isi aleg caini, pisici si alte animale de companie in functie de aspectul lor fizic, personalitate etc. Evident ca sunt si exceptii, care intaresc regula, tot evident.

    Ce am vrut sa spun cu asta? Pai la fel cred ca atunci cand te opresti in fata unui blog, daca e sa raman doar la aceasta forma de scriere, o faci in functie de placerile tale culinare, de forme, de persoana, de inversunarea cu care sunt asternute cuvintele si subiectele. Sigur ca da, uneori nu vei gusta nici din cele care crezi ca iti sunt preferate, pentru ca fie vei avea indigestie, fie te vei fi ghiftuit deja cu o zeama mare de cuvinte varsate in alta parte.

    Cred ca am facut niscaiva ghiveci, dar e bun si ala, mai ales acum, vara, cand ai nevoie de vitamine si minerale. Ghiftuiala placuta. :)

    • Bun ghiveciul, mi-ai făcut poftă. Și preferabil unei porții de varză. :) Și ai mare dreptate. Apreciem articolele de pe bloguri și în funcție de preferințele noastre. Știi tu… de gustibus…

  6. Adriana

    Mie, mie mi-ai scris articolul ăsta, da? Doar mie! Că zilele trecute spuneam că am luat 5 kg de când stau şi citesc, şi citesc, şi iar citesc …ghiveci de bloguri. Că de scris, mai răruţ şi mai simpluţ. Dar, pentru că duminică am gustat din nectar…de petală călătoare, eu cred că de acum nu mă mai poate atinge niciun leopard de după gard. Cum nu-mi place undeva fug şi citesc trei vorbe acolo unde îmi place. Şi exact ca Ana-Maria mai caut şi eu bloguri vesele, că îmi dau o stare de ….prăjitură cu fructe şi bezea(preferata mea).

    • Prăjitură cu fructe și bezea. Uite un desert care mi-ar plăcea dacă nu aș fi (oarecum) la dietă. O să caut să servesc așa ceva de pe vreun blog, poate găsesc astă seară. Și poate o să uit de dulcele în forma lui originală. :)

  7. Interesantă analogia ta. În general îmi plac felurile pe care le servesc în Blogosferă. Mai este câte unul care găteşte bine, ca la carte, dar lipseşte ceva, un pic de suflet acolo. Altul e picant rău, şi îl mai sar la câte un fel. Am unul care îmi place mult, de câte ori îl citesc parcă mă aşez în faţa unui tablou de Picasso, şi împreună îl comentăm. Mai am unul de un umor incendiar, de câte ori îl citesc, mă văd într-o sală de cinema la o comedie spumoasă, râzând în hohote!!!

    • Interesantă și analogia ta. Gătește bine dar îi lipsește un pic de sare, pardon suflet. :) Adevălul este că găsești în blogosfera asta mare, tot felul de bucate. :)

  8. Tatiana DUMITRASCU

    MIe mi se pare ca esti gospodina desavarsita care din nimic scoate …rafinamente….Si asta pentru ca niciodata nu lipseste ingredientul principal.Stii, poti sa folosesti cele mai scumpe ingrediente dar daca lipseste cheful si nu se picura putin suflet degeaba Din contra, daca nu ai altceva decat niste resturi dar le combini cu placere si pui suflet….dai cu caciula-n caini….Eu savurez tot ce gasesc aici,,chiar daca de cele mai multe ori contemplativ.Stii tu eu am ciudatenii si cu mancarea fara a fi alergica in adevaratul sens al cuvantului(nu consum lactate dar asta nu inseamna ca nu sunt bune si nici ingredientele prea iuti nu le tolerez prea bine dar incerc cu doze progresive)Eu zic: ciocolata (uneori ) amaruie cu menta, un deliciu!

    • Ciocolată cu mentă… Nimic, din punctul meu de vedere, nu poate fi mai măgulitor. Mi s-a făcut instantaneu poftă.
      Ai dreptate, uneori nu doar ingredientele sunt importante, mai trebuie să le și combini cu măiestrie. Nu știu dacă îmi reușește tot timpul. Recunosc însă că uneori îmi place gustul amestecului care a rezultat. :)

  9. Nu pot fi foarte originala, pentru ca am comparat si eu, intr-un articol, blogurile asa cum indemni tu. dar tot o sa iti citez aici, ca sa ma dau desteapta.

    Citesc bloguri. Dimineata, pentru micul dejun, cel despre care specialistii spun ca e cea mai importanta masa a zilei, imi aleg ingredientele cu grija. Bloguri pe care le stiu, retete vechi si gustoase. Le asortez cu o cafea neagra, mare. Cuvinte fierbinti, aburinde, nascute de numai cateva ore si fericite de darnice ursitoare cu toate comorile sufletului. Lectura are gust de cafea, cafeaua are gust de lectura.
    La masa de pranz nu am timp prea mult. Atunci aleg, de nevoie, cuvinte sandvici. Le gasesc in blogurile fast-food. Cele care nu te lasa cu nimic. Se halesc si se digera. Repede. Le gust pe loc, din picioare, rapid, haide, treci mai departe, gata masa. Niciodata nu tin minte, de la o zi la alta, ce am mancat la pranz.
    Zilele mele au meniu aproape fix. Spun aproape, pentru ca seara am parte de bufet suedez. Totul la alegere, all inclusive. Exceptie serile in care oboseala ma trimite la culcare pe nemancate. Dar cand nu o face, atunci deschid larg usa restaurantului de vise si ma plimb pe langa mesele incarcate cu de toate. Bune sau rele. Aici o ciorba de cuvinte prea acra pentru gustul meu (ciorba la cina?? pai daca nu am timp de ea altadata?), acolo e ceva dulce, cu o culoare ademenitoare, dar chelnerul , pardon ,bloggerul nu ma baga in seama, oricat incerc sa il strig sa imi aduce si mie o portie. Alalturi de mine, un oaspete suparat ca nu a gasit niste cuvinte pe tava, el e satul sa tot desfaca metafora de coaja, nu are chef si nici instrumente potrivite. La alta masa un homar rosiatic, pacat ca nu ii gasesc carnita de clesti, dincolo un delicios peste spada…Cand ajung la somn de obicei am obosit.

    • Dana, Dana… Cum mi-o fi scăpat articolul ăla nu știu… sau (și mai rău) am uitat?
      Cum mai știi tu să scoți metafore din niște feluri de mâncare… Cel mai tare m-a impresionat homarul…

      • Articolul a fost scris pentru BlogPower ( il gasesti dupa etichete) si se chema: Mananc, scriu, citesc si iubesc…
        Nu stiu cum de am nimerit peste aproximativ aceeasi metafora amandoua…probabil ca avem ceva in comun pana la urma, nu?? :) Sa ai o noapte minunata, Sonia mea!

        • L-am găsit. :)
          Muza mea se află (de obicei) în autobuz. Și metafora tot de acolo a venit. Povesteau două doamne despre încălzitul mâncării la microunde și despre cât de comod și nesănătos este. Ce concluzii a tras eu? Ai citit deja.:)
          Bună dimineața!

  10. Chiar si bucataresele experimentate au zile proaste, in care nici macar ciorba nu le iese asa cum ar dori, dar eu le iert, stiind ca maine imi vor da delicatese. Asa cum ii spuneam si Danei, in ultimul timp mananc haotic, la intervale neregulate si ma simt mereu flamanda.

  11. nu ma pot gandi la analogii pentru ca imi suna ca si cum i-as critica pe “bucatari” si am tendinta de a fi mai dura decat e cazul (stii cum, e blanda cu mine, de neiertat cu altii :) ). am senzatia adesea ca daca-mi cad greu gogosile altora e vina mea, nu-s in dispozitia necesara pentru a prelua mesajul… si atunci ma retrag discret gasind altceva de facut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge