Unde am greșit?

seasonsUite, de aia scriu rar pe blog, pentru că nu reuşesc să ţin pasul cu evenimentele. Până să mă dumiresc eu despre ce şi cum şi să îmi fac timp să scriu, lucrurile prind viteză, ştirile “se consumă”, iar eu mă trezesc că nu aş mai putea decât să reiau cuvinte care s-au tot spus (sau nu, dar pe cine mai interesează un subiect dezbătut a şaptea zi după Scripură?). Probabil că pe nimeni! Golanii și curvele lui Rus s-au revoltat suficient de mult, senatoarea fashionistă și-a pus sacoul în dulap, premierul și-a operat genunchiul (lumii?) deși poate că nu îi strica și o operație la cap, Alex&Co. au reușit să strângă aproape o tonă de mărunțiș (care, transpusă în lei noi, reprezintă o sumă deloc neglijabilă).

Și totuși… Astăzi încerc să țin pasul și să nu las să treacă pe lângă mine un articol pe care l-am citit ieri, căci de ieri mă tot întreb, fără să găsesc neapărat și răspunsul corect, „cu ce am greșit?” .

Nu ştiu dacă aţi urmat deja linkul pe care l-am inserat mai sus, dar indiferent dacă aţi făcut-o sau nu, eu o să să mă lansez într-o mică analiză. Pe text. „Unde au greşit părinţii noştri?”, aşa se numeşte articolul la care fac referire şi, de aici, vine şi întrebarea pe care mi-o pun (pentru că părinţii despre care se face vorbire sunt din categoria celor care au astăzi între 50 şi 60 de ani, deci mă încadrez).

Întrebaţi pe orice care oricare are 50-60 de ani dacă era fericit când avea 20 de ani. Probabil că vă va răspunde că da, a fost fericit…

Da, am fost fericiţi, vom răspunde! Pentru că eram tineri, iar greutăţile nu ni se păreau greu de trecut. Şi pentru că, după atâta vreme, necazurile s-au estompat şi ne amintim doar partea frumoasă a acelor vremuri. Faceţi, voi cei mai tineri, un exerciţiu de imaginaţie. Ce vă amintiţi din excursia la munte de acum 5 ani? Că a plouat și că v-au durut foarte tare picioarele? Sau că v-ați distrat și v-ați relaxat în mijlocul naturii? E în firea noastră să ne amintim, mai degrabă, părțile luminoase! Și da, chiar dacă atunci au curs lacrimi pentru vreo iubire neîmplinită sau lipsuri de tot felul nu ne-au făcut viața chiar un basm, am fost fericiți la 20 de ani!

Toţi aveau un loc de muncă şi se puteau baza pe el… 

Da, este adevărat, dar asta a fost numai o vreme. După Revoluție lucrurile au luat-o la vale amețitor. Lumea a început să se schimbe, industria s-a ptăbușit, locurile alea de muncă sigure au dispărut unul câte unul. Unii dintre noi ne-am schimbat o dată cu lumea. Alții n-au reușit…

Părinţii noştri, la 25 de ani, … mergeau în concediu în fiecare an şi trăiau din plin acele zile, pentru că le meritau.

Că meritam sau nu, concediul din fiecare an este un mit. Mulți dintre noi ni-l permitem abia acum, atunci preferam să mai cumpărăm o canapea sau poate un frigider sau un televizor. Pentru că majoritatea am pornit în viață cu mai nimic și pentru că până și faimosul bilet prin sindicat era prea scump pentru noi.

Și da, este adevărat că ne-am căsătorit și am avut copii devreme. Cred însă, cu tărie, că unele lucruri se fac la vremea lor și că o oarecare „inconștiență” a tinereții își are rostul său. Altfel, cu cât întorci mai mult „o problemă” pe toate feţele, cu atât eşti mai departe de soluţionarea ei.

Şi-acum întrebarea pe care o pune articolul: cu ce am greșit noi, părinții, de lumea asta în care fără voia voastră v-am adus, nu vă este pe plac și nu este ceea ce meritați? Există, dincolo de cazurile particulare, o vină generală? Din punctul meu de vedere, lucrurile stau cam așa:

-  Am greşit pentru că am fost naivi.  Am crezut că schimbarea sistemului înseamnă şi o schimbare de mentalităţi şi că ambalajele frumos colorate ale produselor din occident ascund sub ele promisiunea raiului pe pământ. În timp ne îmbătam cu apă rece, alţii au căutat oportunităţi de a se îmbogăţii peste noapte. Cei mai mulţi continuau să facă lucruri bine învăţate de dinainte. Noi am rămas cu iluziile (să nu minţi, să nu omori, să nu furi), ei s-au înfipt bine acolo sus, iar acum influenţează vieţile voastre.

- Am spus prea des (referindu-ne la copiii noştri) „dacă eu nu am avut, măcar el să aibă”. Cred că am greşit.

- V-am dorit cu orice preţ domni şi doamne, intelectuali care lucrează într-un birou, în faţa unui calculator. Dar câte birouri pot fi într-o ţară şi, mai ales, câţi oameni sunt cu adevărat făcuţi pentru asta? Ne-am amagit și v-am amăgit, uneori, și pe voi.

- Am încercat să vă preluăm poverile, durerile, neîmplinirile, frustrările. Greșit și dăunător. Nu numai că nu am reușit asta (cu toată bunăvoința noastră), dar am creat și iluzia problemelor care întotdeauna se rezolvă cu bine şi, într-un fel, v-am distrus „sistemul imunitar”.

Nu neg, deci, că generaţia noastră (în general, dar şi la nivelul fiecărui individ în parte) are o vină pentru toate cele ce se întâmplă astăzi şi nici nu întreb dacă, cei mai tineri ca noi, s-au gândit dacă au şi ei vreo parte din vină. Întreb însă altceva: voi, copii ai noştri, părinţi sau aproape părinţi astăzi, aţi învăţat ceva din greşelile noastre?

14 thoughts on “Unde am greșit?

  1. O să fac același greșeli dar nu mă simt vinovată pentru asta. Mă simt împăcată. Îmi doresc mai mult pentru copilul meu, sper să aibă parte de o lume mai bună, iar eu renunț la unele lucruri fără a considera că fac un sacrificiu. Dar toate astea sunt normale, suntem oameni și asta fac oamenii, au grijă de puii lor.
    Nu suntem nici americani, nici nemți, nu ne putem comporta ca ei chiar dacă noi conștientizăm că poate ar trebui să fim altfel.
    Ce am învățat eu din greșelile părinților? Că, atunci când le voi face, trebuie să mi le asum. Că sunt responsabilă, dar nu vinovată. Că nu port vina societății în care m-am născut și în care am adus pe cineva pe lume. În fond, fiecare e liber să își găsească propriul loc în lume, chiar dacă asta poate însemna durerea unei despărțiri la mii de km. Nicicând nu a fost ușor să trăiești și, de ce să nu admitem, nu va fi ușor. Lumea se schimbă, obiceiurile prind alte concursuri, dar nu e nimic perfect. Dacă ar fi totul perfect, probabil că ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva s-a terminat totul și am ajuns pe-un colț de Rai.

    • Sonia

      De acord cu tine! Niciodată nu mi-am judecat părinții, am încercat doar să depășesc condițiile în care au trăit ei. Atât cât au putut mi-au fost alături de mine, iar lumea s-a schimbat dureros și pentru ei așa cum se schimbă și pentru mine acum.

  2. N-am citit articolul de la care ai plecat, dar aş zice că e foarte uşor să dai vina pe alţii pentru ceea ce nu merge bine acum în ţara ta – cam aşa cum au făcut şi mai toate guvernele care s-au succedat din 89 încoace.
    În plus, şi toate generaţiile care s-au succedat până acum ar fi putut găsi pentru ce să dea vina pe părinţii lor. De exemplu, noi i-am fi putut acuza pe ai noştri că au permis venirea partidului comunist la putere.
    Şi, pe de altă parte, ce face generaţia care are acum între 30 şi 40 de ani, cum aveam noi în 89? Cum încearcă să îmbunătăţească lucrurile? Ce altceva mai face în afară de a pleca să muncească dincolo de hotare şi de a scrie pe facebook “muie Ponta” sau “muie Iohannis”, în funcţie de aşa-zisele preferinţe politice ale fiecăruia? Poate că, în plus, se mai duce pe la şcoala unde învaţă următoarea generaţie din familie, ca să porcăiască profesorii fiindcă nu-i dau note bune odraslei sau ca să-i mituiască pe unii şi pe alţii ca să i le dea. :P
    Şi-ar mai fi multe de spus. Dar, după părerea mea, adevărul e că fiecare generaţie îşi săvârşeşte propriile greşeli (că a greşi e omeneşte, nu?) şi e prea preocupată să caute paiul din ochiul înaintaşilor ca să-şi mai vadă bârna din propriul ochi.

    • Sonia

      Eu cred că generalizările sunt periculoase, întotdeauna am crezut asta. Nu-mi place să aud că o generație este mai bună sau mai rea decât precedenta/următoarea. Indivizii ei au fost răi sau buni, deopotrivă.

  3. Eu mă întreb ce-ar fi fost astăzi lumea dacă fiecare generaţie ar fi învăţat din greşelile celeilalte. Nu se prea învaţă. Fiecare în parte greşeşte cumva, cândva. Încercând să repare greşelile părinţilor, copii greşesc la rândul lor. Şi tot aşa…

  4. Fie ca o spunem cu voce tare, fie in sinea noastra, ne judecam parintii. Uneori involuntar. Uneori din dorinta de a face noi mai bine pentru copiii nostri. Alteori pentru a invata din greselile parintilor. Dar vom face, la randul nostru, greseli… Poate nu aceleasi pe care consideram noi ca le-au facut parintii nostri, dar vom face greseli pentru ca nu suntem perfecti. Si atunci ne va veni si noua vremea sa fim judecati…

    • Sonia

      Nu mi-am judecat părinţii. I-am ştiut plecaţi de la ţară ca să uite de sărăcie şi am apreciat eforturile lor ca să scape de ea. Greşeli facem toţi, involuntar sau nu. Nimeni nu e perfect, mare dreptate ai.

  5. Pingback: Simpla iluzie… | Jurnal de fraieră

  6. nu stiu daca e naivitate. Mai degraba nestiinta – nu aveam nici atunci nici acum o intelegere prea corecta a ce inseamna capitalism dupa peste 50 de dictatura si frica si propaganda (sa nu uitam, si perioada celui de-al 2lea razboi mondial a fost la fel cu frica si propaganda pt romani).

    Din fericire este libertate – pana la limita haosului. Din nefericire unii nu stiu sa se descurce cu atata libertate si intra peste drepturile celorlalti. Tot o fericire este ca mintea lasa usor cele grele in urma, si vor ramane amintiri vesele.

    Pentru cine e nostalgic dupa perioada comunista oricand poate incerca sa traiasca ca atunci, macar vreo 2 luni (una de vara si una de iarna): sa doarma la 16 gr in casa, sa simuleze o ora coada la o sticla de lapte cel mai ieftin, sa foloseasca electricitate dupa ora 20:30 si sa lucreze si sambete si unele duminici; eventual o parada din cand in cand duminica; sa se hraneasca fix ca atunci: creveti vietnamezi, parizer, cartofi mici fierti, frati petreusi si orezul cel mai murdar, sa spele de mana cu sapun de rufe de casa, fara sampon si fara cafea si fara antiperspirant si fara tigari Kent si cu singurul medicament si ala pe sub mana: penicilina, sa isi remaieze ciorapii si repare incaltamintea singur etc etc etc .Desi eu fac mereu glume ca jumatate din nostalgici ar intra in fibrilatii fara tv si mobil :D

    • Sonia

      Poate a fost şi neştiinţă, dar şi naivitate, căci am crezut că oamenii se pot schimba uşor. Cât despre nostalgici şi nostalgii… eu îmi amintesc atâtea zone negre şi gri din perioada comunismului că niciodată nu o să pot spune că viaţa de atunci a fost mai bună. Doar nostalgia tineriţii mele de atunci mă cuprinde uneori.

  7. Inchirieri autocare

    Cred ca fiecare a zis macar o data unul din cuvintele postate de tine. Asa ar fi ideal, ca fiecare sa isi vada greselile, sa le adimta si sa faca ceva sa remedieze situati sau macar sa traga o invatatura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>