Un elefant într-un magazin de porțelanuri – duzina de cuvinte

elefantV-ați simțit vreodată ca un elefant într-un magazin de porțelanuri? Eu da, ultima dată aseară. Am tot amânat să mă joc cu cele 12 cuvinte ale Danei și într-un final am renunțat de tot. Cât poate fi de greu să începi să scrii despre ceva pe care îl aveai deja conturat în mintea ta? S-a dovedit că este foarte greu. Pachidermul din mine a realizat brusc lipsa lui de grație și a  refuzat să mai facă vreun pas printre ceșcuțe și farfurii fine. Iar eu am realizat că m-aș fi mișcat greoi prin tema, de altfel generoasă, despre care vroiam să vă scriu. Poate pentru că m-am uitat prea mult peste scrierile de pe alte bloguri. Ce iubesc? –  căci ăsta era subiectul pe care vroiam să-l abordez și eu, a început deja să se propage cu viteză prin blogosferă. Mi-ar plăcea să cred că Eugen a dat tonul și că ceea ce a scris el provoacă acest val de iubire, pentru că acest copil (a cărui vârstă nu am bănuit-o nicio clipă doar citindu-l) mi-a confirmat că viitorul nu ne este atât de negru. Asta a fost doar o paranteză. Revenind la incapacitatea mea de a scrie, să nu vă imaginați că nu am făcut-o pentru că doresc să abordez mereu subiecte originale. Ar fi și imposibil, probabil că s-a scris despre toate lucrurile despre care ar putea să scrie un om. Mi s-a părut doar că (deși lucrurile pe care le iubesc eu ar putea fi și altele) cei care au scris înaintea mea au așezat cuvintele atât de bine că orice încercare a mea ar fi palidă. În plus, a mai existat și o altă limită pe care am atins-o. Îmi propusesem o abordare mai… poetică. Și s-a răzvrătit elefantul din mine, din nou, și a refuzat să mai facă și un singur pas pe această cale. Se pare că viața m-a îndemnat să citesc versuri, dar nu să le și scriu. Mi-am pierdut acestă obișnuință, cândva, în vremurile cu olimpiade la română. Sau poate că atunci când, tot de foarte mult timp, iubirile mele adolescentine au evoluat spre o altă zonă.

Senzația de elefant într-un magazin de porțelanuri nu a fost una nouă. Dacă privesc cu atenție drumul meu prin acestă lume, constat că am mai experimentat-o și cu alte prilejuri. Și cum îmi lipsește un subiect pentru articolul de astăzi… o declar temă de dezbatere pentru această sâmbătă.

Despre nașterea acestui blog am povestit de mai multe ori. Probabil că știți deja cum a apărut. Nu am povestit însă niciodată până acum cu câtă grijă alegeam cuvintele primelor mele articole. Și cât de lipsită de grație mă simțeam încercând să nu mă adresez direct cititorilor. Pentru că îi știam puțini (mai toți ajunși la mine doar pentru că eram mama lui Bloodie) și pentru că mi-era teamă că îi inoportunez cu întrebările mele. Și pentru că o întrebare presupune că aștepți un răspuns, iar eu mă gândeam că nimeni nu va adăuga vreun comentariu și că mă voi trezi vorbind singură, lucru care m-ar fi demoralizat. Îmi clădisem un magazin de porțelanuri în care tocmai eu mă simțeam ca un elefant. Că lucrurile s-au schimbat, vedeți prea bine. Întrebările curg și elefantul s-a acomodat cu spațiul pe care singur și l-a creat. Poate pentru că uneori grația se învață (sau ți-o poți reaminti). Sau o fi pentru că magazinul nu este chiar de porlțelanuri și nimic de pe rafturile lui nu este atât de scump încât să nu poată fi înlocuit?

Tot pe aici am scris că sunt o persoană căreia nu îi lipsește empatia. Că nu tratez cu nepăsare bucuriile sau necazurile celor din jurul meu și că uneori le simt ca și cum ar fi ale mele. Cu toate acestea când vine vorba să exprim în cuvinte ceea ce simt pachidermul din mine dă semne că nu vrea să se pună în mișcare. Urările mi se par toate la fel și mi-este teamă că nu voi face decât să repet lucruri care sunt goale de conținut și că cel din fața mea nu va primi decât o lozincă asemenea sutelor care ne-au invadat viața de când cu internetul și rețelele de socializare. Sau am senzația că exprimându-mi admirația pentru cineva aș putea, pentru că nu știu care sunt cele mai potrivite vorbe, să par falsă sau, și mai rău, oportunistă. Cel mai greu îmi este când cel din fața mea trece printr-un necaz. Am senzația că nimic nu poate ajuta, că vorbele sunt puține și seci, că nu o să ajung niciodată să spun ceva care să conteze cu adevărat. Cu toate astea sunt conștientă că omenii au nevoie de cuvinte și că nu este suficient doar să știe că le suntem aproape. Și mă întreb de ce este atât de greu câteodată. Cheltuim vorbe de toate felurile în tot felul de împrejurări, nu ar trebui să avem nicio dificultate cu cele din momente dificile și totuși eu am…

Ca să închei într-o notă puțim mai relaxată o să vă spun că sunt și lucruri banale care mă fac să mă simt ca un elefant într-un magazin de porțelanuri. De exemplu o tastatură nouă sau străină mie sau… un laptop. Am devenit dependentă de tastatura de acasă și de cea de la birou. Deși sunt diferite, degetele mele știu singure calea spre combinațiile de taste și se poziționează cu ușurință acolo unde trebuie. Poate o să pară ciudat, dar pentru mine un computer nou nu înseamnă și o tastatură nouă. :) Trag de cea veche până își dă obștescul sfârșit pe cale naturală.

Voi v-ați simțit vreodată ca un elefant într-un magazin de porțelanuri?

Articolul răspunde provocării de a folosi o duzină de cuvinte date într-o poveste.  Gazda jocului este psi. La ea veți găsi și alte articole cu cele 12 cuvinte.

Sursa foto.

39 thoughts on “Un elefant într-un magazin de porțelanuri – duzina de cuvinte

  1. Da! Uite-acuma mă simt ca un elefant într-un magazin de porţelanuri. Fiindcă îmi venea să-l amân pe “lasă un răspuns”. Şi nu din teama de a sparge ceva pe-aici(fie numai tăcere), ci fiindcă porţelanurilor trebuie mai întâi să le asculţi clinchetul şi pe urmă întreaga partitură.
    Şi aşa e un om nou, căruia nu ai apucat să-i pipăi consistenţa, calitatea(de porţelan :) )
    Şi n-am apucat încă…

    şi sunt şi pe grabă, trebuie să ajung şi la un eveniment. :) Dar nu mă pot abţine.
    Îmi vine să mă joc cu cu(!)vântul: porţ…elanuri. Porţ(i) elan, elan porţionat, căci asta caut eu în cuvânt, joaca, mai înainte de adevărul, falsitatea care ar putea încăpea într-un cuvânt, oricât de mic ar fi. Fiindcă, na, ele încap din construcţie, sunt la pachet.

    Ne porţionăm elanul în funcţie de necesităţi, cum s-ar zice…de purtat, îl purtăm fiecare în noi,,,şi elanul ăsta e fragil, e ca de porţelan, fiindcă ţi-l poate sparge un gest mărunt. Ori o altfel de acţiune, contrară aşteptărilor.
    Uite, spre exemplu, când m-am pornit să scriu aici, aveam alt elan…între timp, a început să sune telefonul: “ce faci, vezi că întârzii”…degetele mele, şi ele, na…tot de elefant. Închei…

    spunând că mă mai simt aşa printre iubitele iubitului meu. Şi printre copiiii cu care fac teatru. Şi , de cele mai multe ori când stau de vorbă cu bunică-mea. :lol:

    Suntem cu toţii nişte elefanţi printre porţelanuri, vrând să încăpem pe porţile percepţiei altora…şi uneori sunt rabatabile, te izbesc pe din dos, cât eşti tu de elefant, aşaaaa…
    Dar uneori, e plăcut…şi cuvintele celorlalţi îţi bucură trompa. :)
    Un elefant se legăna…şi-a mai venit un elefant…

  2. Dacă stau bine să mă gîndesc, o viaţă întreagă am fost un porţelan într-un magazin de elefanţi. Iar chestia asta e mai profundă decît ar putea părea la prima vedere.

    De aceea mi-e atît de uşor să navighez printre mamuţi dar tot de aceea mă şi retrag rapid atunci cînd pahidermele sînt agitate. Prea-multele ciobituri contribuie şi ele la instinctul de conservare…

    Cu toate astea, de multe ori mă întind în mijlocul podelei şi strig cu furie disperată:
    “călcaţi-mă-n picioare, voi pitici uriaşi, căci cioburile mele ştiu sigur că vă vor răni!”

    • Porţelan într-un magazin de elefanţi sau elefant în magazin de porțelanuri… cel care suferă stricăciuni ireversibile este porțelanul. Este vreo consolare în faptul că cioburile lui rănesc? Mmmm… dacă m-aș afla în postura sa, pentru mine nu ar fi.

        • Chiar și gândind după filozofia mea de om simplu diferența este sesizabilă. Și cred că am înțeles foarte bine ce ai vrut tu să îmi spui. Ziceam doar că eu nu găsesc nicio consolare în faptul că aș provoca stricăciuni celor care eventual m-au ciobit. Daunele suferite de ei nu mă fac, în niciun caz, pe mine, ciob (mai) întreg.

          • Iar vrei filme ca exemplu, bag samă. :) Bineeeee… :roll: ia aminte la San wa AKA The myth, cu Jackie Chan într-un rol de data asta dramatic. Uită-te la bătălia aceea groaznică, el împotriva a sute de războinici. Sau dacă ţi-e lene, aminteşte-ţi de piloţii kamikaze de la Pearl Harbour. ;) Ideea filozofiei asiatice e “ştiu că am să mor, dar dacă e să fie aşa, atunci voi lua cu mine cît mai mulţi duşmani”.

            Aşa şi porţelanul: chiar dacă va fi sfărîmat în mii de bucăţele, ele îi vor răni pe elefanţi şi ştie că el nu va fi murit în zadar.

            • Dragoș, am înțeles asta foarte bine. Doar că, pentru mine, că mor singură sau cu altcineva de gât, dacă tot am murit, nu contează. Cât despre film, dacă este cu Jackie Chan, spun pas. :)

            • Ai să pierzi ceva frumos. O legendă, un mit -aşa cum spune şi numele filmului – şi mai presus de toate, o poveste de dragoste în vremuri străvechi, cînd rangurile erau un obstacol insurmontabil. Ca să nu mai spun că pe coloana sonoră cîntă chiar el, Jackie Chan, cu Kim Hee Sun.

              Pe mine m-a impresionat foarte tare şi la vremea respectivă am căutat neapărat versiunea originală cu dialogurile în chineză – Kim Hee Sun a învăţat dialectul respectiv special pentru film – pentru a nu pierde din tensiunea şi dramatismul scenelor.

              Nu oricine e capabil de sacrificiul suprem pentru patrie, pentru persoana iubită, pentru o idee… De aceea noi sîntem români, nu chinezi, japonezi, tailandezi, vietnamezi. Dar cred că avem şi noi excepţiile noastre, doar că istoria nu vrea să ştim de ele aşa, fiindcă nu “cadrează”. Oricum, nu putem fi toţi eroi…

  3. psi

    :) niciodată nu m-am simţit elefan, dar am purtat fragilitatea fiecărui cuvânt scris… uneori ele s-au spart, uneori au durut… am învăţat să le lipesc. 12 cuvinte… nu dor niciodată, ele visului sunt …poartă.

  4. Oh , de cateva ori si tare mi-a fost frica ca nu voi scapa fara cioburi. Dar am inchis ochii si am avansat la intamplare, cand simteam ca ma apropii prea tare imi bagam mainile in urechi, si cand simteam ca a ia cu panica respiram adanc. Si am scapat de fiecare data.

  5. Pingback: Duzina de cuvinte (4)- Iti daruiesc nepretuirea | Insemnari ...

  6. Pingback: De drum – Duzina de cuvinte | Fata din vis

  7. Nici eu nu stiu cum e sa fii elefant insa ma simt nepotrivit cand ma gasesc intre persoane care se cearta! :) sau sunt prezenta cand cineva se face de ras. Atunci as intra in pamant de s-ar putea. dar, cum nu se poate, caut sa salvez aparentele :)

  8. Sonie draga, bine ai venit in lumea elefantilor. Eu, vajnic vesnic caltor prin ea te primesc cu drag in spatiul in care credeam ca imi apartine numai mie. Si am sa incep razand si marturisind ca eu nu te-am cunoscut ca mama lui Bloodie, ci pe Bloodie ca pe fiica Soniei si cu opcazia asta am aflat ca exista magazine de portelanuri speciale pentru elefanti ca mine si ca tine si nu-i nici o rusine in asta, dimpotriva. Am un sentiment de bine devenind o obisnuita comentatoare admiratoare a ta si o victorie pana acum o clipa secreta pe care ma grabesc sa o flutur: stiam precis ca dupa ce termini cu rufele si siesta si ce ai mai avut de facut, mainile tale se vor aseza la tastatura si vor aduna cuvinte care o sa lase mata sa stea in coada si pe mine cu zambete in ochi. Imi place si salut plecat elefantimea ta, care pornesti dintr-un loc si ajungi, in scris, la altul decat ma gandeam eu, dar plin de miraculos sens si inteles.

    • Dana, dacă ar fi ca magazinul de porțelanuri să devină regat și cumva, aparținându-mi mie, să îi fiu suverană, în codul de etichetă adresarea “elefănțimea ta” va înscrisă ca obligatorie. Îți mulțumesc pentru zâmbetul larg și pentru aprecieri.

      • Vezi cu promisiunile astea, sa nu le arunci doar asa, in joaca, pentru ca am memorie…de elefant! ;)
        PS wow, cate virgule am ratat mai sus in graba de a-ti scrie. Noroc ca le pui tu in gand si intelegi intotdeauna corect!

  9. Sonia draga, eu a avut astfel de momente: cand am invatat prima data sa scriu la masina de scris, apoi la computer, cand am invatat ce e internetul si cum e coada aia de maimuta :) de la adresa de email, eu chiar credeam ca e o coada de maimuta, cand am invatat sa butonez telecomenzile si telefonul mobil si imi era atat de ciuda ca astia tinerii, parca s-a nascut cu ele in sange. As avea atatea exemple. Dar, dupa ce faci totul zob, iti faci curaj, ca ai deja experienta si data viitoare vei sparge doar jumatate din portelanuri. Tot asa, pana cand elefantul va face piruete printre cescutele fine si va da lectii altor elefantice. Asa ca fa-ti curaj si invata piruetele.

    • Piruete fac, cu mai multă sau mai puțină grație. :) Iar în cele mai multe situații mă descurc onorabil. Unii chiar mă admiră pentru asta. Era vorba (doar) despre ce este ascuns, uneori, în sufletul meu.

  10. Eu nu ma voi vindeca niciodata, Sonia. De cand mi-am deschis blogul si pana astazi, mereu m-am simtit ca un elefant, desi am incercat si incerc sa ascund asta. Am ales sa citesc oameni care scriu bine, sensibil, inalt calitativ si asta ma complexeaza de multe ori. Incerc sa nu citesc nici un articol inainte de a-l scrie pe al meu, tocmai pentru a nu sterge nervoasa tot… :)))))
    Dragos, nu stiu de unde ai scos acea fraza, dar imi place mult, mult. “călcaţi-mă-n picioare, voi pitici uriaşi, căci cioburile mele ştiu sigur că vă vor răni!”

    • Am un pitic bun înlăuntrul meu, nu ca aceia uriaşi şi răi – prin părţile astea, oamenii îi spun ‘suflet’. El e cel ce simte şi gîndeşte – eu doar fac ce-mi spune. :oops:

      Piticul meu îţi mulţumeşte pentru aprecieri şi spune că dacă-ţi place acea frază, o poţi folosi oricînd doreşti. ;)

    • Vienela, fiecare om scrie în felul său. Sunt persoane care au talent înnăscut pentru scris si care pe deasupra muncesc mult. Și eu le admir, dar nu este concurs. De ce să te simți complexată? Ai stilul tău, oameni care te admiră, ai grijă de blogul tău. Poate că alții la rândul lor te invidiază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge