Être ou ne pas être

je suis

Am urmărit şi eu, ca tot românul conectat la internet, aproape în timp real desfăşurarea evenimentelor de ieri. M-au mâhnit cele întâmplate şi mi-am spus, încă o dată, că lumea în care trăim este una nebună şi că, parcă în pofida tuturor eforturilor, se întâmplă să iasă la suprafaţă doar ceea ce este mai rău. Mâhnirea mea a ajuns însă la cote maxime spre seară când am avut timp să citesc sau să ascult tot felul de reacţii. Atât de diferite de parcă trăim împărţiţi într-o sută de galaxii care nu au nicio cale de comunicare una cu alta.

Nu cred că vă spun noutăţi, încerc doar să ordonez cumva lucrurile care mi-au picat sub ochi sau mi-au ajuns la urechi şi dacă ar fi să îmi imaginez o scară undeva foarte sus ar fi comentariile care vorbesc despre democraţie şi dreptul la liberă exprimare, iar jos, pe ultima treaptă, o părere care a făcut să-mi treacă fiori reci pe şira spinării. Cineva spunea (şi citez cu exactitatea) “bine le-a făcut că i-a împuşcat”. Între cele două puncte extreme o mulţime de oameni au mai adăugat câte ceva. După inima sau după priceperea lor au vorbit despre fanatism religos, despre faptul că francezii au făcut băşcălie şi de noi, despre compasiune sau răzbunare, despre solidaritate, dar şi despre “aşa le trebuie” (că până la urmă, de ce să nu moară şi capra lor). Şi am avut la un moment dat senzaţia că mă mişc într-un ocean mai tulbure decât mi l-am imaginat.

Două întrebări mi s-au conturat însă foarte clar:

- Câţi dintre cei care arată cu degetul spre activitatea jurnalistică a acelor oameni (8 dintre cei 12 care au pierit) au dezaprobat-o şi înainte de producerea acestei nenorociri? (asta ca să nu întreb câți aveau habar de ea)

- Este doar o părere a mea sau atunci când ne referim la libertatea de exprimare avem o unitate de măsură când este vorba despre a noastră și o altă când ne referim la a celorlalți?

Până să răspund la aceste întrebări și până să descâlcesc iţele întâmplărilor de ieri, pot să exprim cu tărie un singur lucru: nimic, dar NIMIC pe lumea asta nu justifică sau scuză o crimă. Iar când ea (şi nu este o excepţie) este făcută în numele unui dumnezeu (oricare ar fi el) nu pot de cât să mă îndoiesc de viitorul de aur al omenirii.

Și încă ceva. Apropo de “Je suis Charlie”, mesajul de solidaritate afişat de mulţi oameni şi, evident, interpretat şi el în fel şi chip. Nu te întreba dacă tu eşti sau nu Charlie. Întreabă-te mai bine cum ar fi dacă ai fi nevoit să priveşti întreaga întâmplare (sau una similară) din altă postură decât cea de spectator.

Sursa foto: www.facebook.com/euronews

13 thoughts on “Être ou ne pas être

  1. Pingback: O lume mai bună? | vavaly

  2. Draga mea,
    Nu cred că trebuie să atentăm la religia nimănui. Nu cred că trebuie să atentăm la viaţa nimănui. Adevărul (meu) e între aceste două extreme. Toţi sunt vinovaţi. Poate, toţi suntem vinovaţi.

    • Sonia

      Şi adevărul meu se potiţionează (de cele mai multe ori) între extreme, dar în ceea ce priveşte viaţa unui om nu pot decât să mă aşez pe poziţia cea mai înaltă. Indiferent de circumstanţe aşa ceva este de neacceptat. Cât despre vină… Îţi dau dreptate. Într-un fel sau altul, dar în proporţii diferite, o împărţim.

  3. Cuvânta

    Oaresce persoane locuiesc in apropierea celui de-al doilea atentat. Pt ca nu s-au oprit lucrurile la primul atentat, asta mi se pare mie si mai grav. Ca doi nebuni au tras cu arma, e grav. Dar ca au urmat si altii…e si mai si.

    • Sonia

      Ceea ce spui tu este corect. Numai că, deși atât de simplă, afirmația din cea de-a doua parte a comentariului trebuia analizată înaintea de toată povestea asta și poate nu s-ar fi ajuns aici. Ca să nu mai spun că sper să nu fie uitată după ce valul de emoție va trece.
      Deocamdată însă, doar atât: nimic nu justifică o crimă!

  4. Eu sunt pentru libertatea de exprimare. Nu cred însă că e ok s-o utilizezi luând în râs sistematic, cu o insistență demnă de o cauză mai bună, credințe și convingeri care pentru alții sunt sacre. Să iei o categorie de oameni și s-o toci la infinit, în imagini grobiene, injurioase. Unde-i umorul și caracterul constructiv, care-i defectul sau viciul social pe care caricatura următoare îl ilustrează?

    http://imworld.aufeminin.com/story/20130224/charlie-hebdo-une-14309_w1000.jpg

    Artă sublimă și umor fin, nu?

    Evident că asta nu scuză crima. Nu cred că vreun om normal ar afirma așa ceva. Dar nici Charlie nu-mi par pionierii, cum să zic io, artei și a umorului. De ce nu mi-am exprimat opinia asta despre ei săptămâna trecută? Pentru că săptămâna trecută nu știam despre ei. Dacă aș fi aflat, mi-aș fi exprimat-o. Asta nu-i disculpă cu nimic pe teroriști.Un om normal, când este înjurat, cel mult te înjură înapoi și își vede de drum.

    • Sonia

      Lotus, am scris ceea ce am scris pentru că m-au contrariat și mâhnit reacțiile care au apărut după atentat. Unii au spus că acei caricaturiști sunt niște eroi, alții nu s-au sfiit să zică că este bine că au fost împușcați. Mjoritatea nu auziseră niciodată de desenele lor. Toate aceste comentarii mi s-au părut a fi niște extreme periculoase. După părerea mea (și am scris și mai sus) analize ar fi trebuit făcute înainte sau ceva mai târziu, după ce emoția va trece. Acum nu pot decât să condamn crima și să empatizez cu durerea pe care ea a provocat-o. Chiar dacă nici mine nu-mi plac acele caricaturi ale lor.

    • Sonia

      Florentin, astfel de evenimente au și consecințe pe care noi poate nici nu le bănuim. Nu știu ce să zic și de aceea nu vreau să risc un pronostic. Vom vedea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>