De sezon :)

love-708269_960_720Se vor umple ecranele televizoarelor, ”pereții” de pe Facebook și (pe alocuri) trotuarele de inimioare, jucării de pluș sau trandafiri roșii. “Hoarde” de îndrăgostiți vor lua cu asalt restaurantele, cafenelele sau cluburile. Veți auzi declarații de dragoste fabuloase sau stângace, veți afla despre cadouri grozave sau mai puțin inspirate, pentru o zi (aproape) totul se va învârti în jurul cuvântului ”dragoste”. Se vor constitui, din nou tabere. Unii își vor pune tot sufletul, toată priceperea și toată energia întru celebrarea nobilului sentiment, alții vor huli sărbătoare cum vor putea mai bine, o parte vor privi cu detașare totul. Din ultima categorie fac parte și eu. Și nu vă grăbiți să concluzionați că lucrul acesta se întâmplă pentru că încep să îmbătrânesc. Pur și simplu, acestă sărbătoare a venit în viața mea atunci când deja aflasem că iubirea trece și prin stomac și că dragostea mai înseamnă și responsabilitate și altruism. Sau, poate, să fi fost faptul că, educată într-un alt regim, reticența la nou și-a spus cuvântul? Nu știu!

Veți auzi, deci, vorbindu-se despre iubire ca și cum numai o singură zi din an trebuie dedicată ei. Veți vedea gesturi tandre și sincere. Oameni de toate vârstele vor profita de ocazie ca să ia o pauză de la stresul cotidian și să se bucure unul de altul și, împreună, de viață.

În tot acest timp vor fi voci (din cealaltă tabără, evident) care vor aduce în discuție Dragobetele (deși sunt curioasă câți dintre cei de vârsta mea au știut despre el înainte de a fi excesiv mediatizat), obiceiul împrumutat de la alții (că parcă Hamburgerul sau Coca Cola au crescut în livada proprie de când e lumea și pământul), mimetismul, kitsch-ul, lipsa de semnificația, caracterul comercial.

Cine are dreptate?  Ca în cazul fiecărei dezbateri (și da, Valentine’s Day a devenit de câțiva ani încoace subiect de dezbatere) adevărul este undeva la mijloc. Și poate că toleranța ar fi lucrul cel mai de dorit și în acest caz. De ce să nu ne vedem fiecare de ale nostre așa cum ne place mai mult, fără a-i pune la zid pe alții?

În ceea ce mă privește, prefer toate știrile siropoase care vor urma, celor care instigă la violență și ură. Ca să nu mai vorbesc că mi se pare cel puțin ciudat să încercăm, de pe margine, să dăm noi măsură iubirii cuiva.

Vă doresc weekend fain indiferent dacă veți sărbători, veți alege doar să vă odihniți sau va trebui să mergeți la muncă (ca mine)!

3 thoughts on “De sezon :)

  1. Iosif

    Traditiile culturale, sarbatorile religioase ori profane, au rolul de a tine masele sub control, de catre cei ce conduc sistemul mondial, sub influenta si puterea “dumnezeului acestui veac, Mamona”…

    • Sonia

      Nu împărtășesc această teorie. Cred că cele mai multe lucruri ni le facem noi cu mâna nostră, iar alții doar profită de naiviatea nostră. Și chiar de cei care caută adevăratele motive ale prostului mers al vieții acolo unde nu trebuie.

  2. Subscriu la cele spuse de tine! Ce Valentine s Day, ce Dragobete! Ne bucuram că ne iubim și atât. De Dragobete știam dar de, așa ca un eveniment organizat la Muzeul Satului. Fiecare este liber să se bucure de iubire, cum crede de cuviință. Ce poate fi rău în a oferi cadouri persoanei iubite?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge